1. Pokiaľ ste presolili polievku, rozkrájajte do nej zemiak a len čo sa uvarí, vyberte ho z nej. Zemiak totiž nasaje prebytočnú soľ. Avšak pozor, zaberá to len v prípadoch menšej skazy. Pokiaľ ste totiž do polievky prevrhli pol soľničky, nezachráni vás žiadna babská rada.
2. Jemne presolený čistý vývar zachránite vaječným bielkom, ktoré necháte vo vriacej polievke zraziť a vyberiete ho.
3. Hrudky z cesta odstránite pomocou ručného mixéru alebo sitka.
4. Prekorenené jedlo zjemníte smotanou alebo kokosovým mliekom. Silne korenenú chuť dokáže zmierniť ryža ako príloha.
5. Občas musíte improvizovať. Keď nestuhne marmeláda, nezmätkujte a nič nevyhadzujte. Zmes zamrazte, čím vytvoríte základ na nanuky.
6. Pokiaľ sa vám pri pečení nevyklopí bábovka, položte na formu utierku namočenú v studenej vode. Nabudúce si pamätajte, že bábovku nemáte vyklápať hneď, ale musíte ju nechať pár minút chladnúť.
7. Keď jedlo pôsobí neesteticky, ale chuťovo je pritom bezchybné, vylepšite ho. Beztvarý koláč prelejte polevou a dozdobte šľahačkou, nepekne nakrájané zemiaky posypte zmesou byliniek.
8. Len čo pridáte do jedla omylom pokazenú potravinu, okamžite všetko vyhoďte. V tomto prípade sa šetriť neoplatí.
9. Rovnaká rada platí, ak sa vám čokoľvek nezdá na kvalite surovín.
10. Ak niečo spálite, už vám nič nepomôže. Všetko vyhoďte, pretože chuť spáleniny sa z jedla odstrániť nedá.
Autor: Spracovala Nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.