Korzár logo Korzár
Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna
Nájdete nás na webe

Vedeli ste? Záchvaty maškrtnosti majú svoje dôvody

Určite ste to zažili. Z ničoho nič vás prepadne taká chuť na čokoládu, že by ste pre ňu vraždili. Alebo na zemiakové lupienky, či sladučký zákusok. Viete, že to nemusí byť len vašou maškrtnosťou? Chúťky na niektoré konkrétne jedlá môžu signalizovať, že vá

(Zdroj: FOTOLIA)

šmu organizmu čosi chýba.

Slané pokušenie

Slané oriešky, čipsy, chrumky... nech robíte čo robíte, predstavy, ako ich „baštíte" sa neviete zbaviť? Neodolateľnou chuťou na slané veci vám telo zrejme oznamuje, že má málo vody. Soľ zadržuje vodu v tele, takže pokiaľ vám hrozí dehydratácia, snaží sa organizmus pomocou soli udržať aspoň tie zásoby, ktoré má. Ak vás teda neodolateľne láka vrecúško presolených čipsov, skôr než vyštartujete do večierky, vypite dva veľké poháre vody. Záchvat sa pominie.

Presladený záchvat

Ak sa vám chce vykríknuť na celú kanceláriu: „Doneste mi krémeš a k tomu jednu laskonku!" telo má nedostatok sacharidov, zvyčajne spôsobený nevyváženou stravou s nedostatkom obilnín a príloh. Je to častá chyba ľudí, ktorí sa snažia o zníženie energetického príjmu a živia sa výhradne zeleninou a bielkovinami. Telo sa ale nedá oklamať. Je teda lepšie dopriať si pravidelne trochu cestovín, či celozrnné pečivo.

Kúzlo čokolády

Už po kúsku čokoládovej „drogy" cítime povzbudenie a hneď máme lepšiu náladu. A niet sa čo čudovať. Cukor, ktorý obsahuje, nárazovo zdvihne hladinu serotonínu, hormónu, ktorý reguluje náladu. Kakaový prášok nám zase poskytne fenyletylamin, teda hormón zo skupiny amfetamínov, navodzujúci stav blaha a eufórie. Je teda jasné, že chuť na čokoládu je teda skôr reakciou na stav vašej duše, ako na potreby tela. Ale ospravedlniť sa môžete aj tým, že chuť na čokoládu môže byť spojená aj s nedostatkom horčíka, medi a železa.

Poriadny kus mäsa

Ak sa vám slinky zbiehajú na fajnový steak, asi máte nedostatok železa. Môže sa to stať, ak jedávate len biele mäso. Železo síce nájdete aj v ovsených vločkách, strukovinách, ryži, alebo kukurici. Problém je však v tom, že železo rastlinného pôvodu sa do tela vstrebáva horšie ako živočíšne. Takže raz za čas si kus červeného mäsa pokojne doprajte. Ale nie na večeru! Železo v strave je totiž najlepšie využiteľné ráno, potom jeho vstrebateľnosť začína klesať a večer je už takmer nulová.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 124
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 327
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 484
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 321
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 732
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 393
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 009
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 509
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 828
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 674

Neprehliadnite tiež

Zamestnanca knižnice odsúdili za sexuálne zneužívanie klientov

Jeden súd ho poslal za mreže, druhý ho potrestal iba podmienečne.

Vozili Masaryka či Dubčeka. V Košiciach sa predviedli vozňové veterány

Lákal najmä seniorský parný rušeň Zelený Anton.

Mnohé z tatranských kúpeľov sú už minulosťou

Kúpeľný ráz už stratilo Štrbské Pleso, či Tatranská Lomnica.

Žije v nich pár ľudí. Aj najmenšie obce majú svoje krásy

Malebný kraj a nádherná príroda robí z týchto miest rozprávku.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop