Často sa stáva, že chovateľ u dospelej hydiny zisťuje malátnosť, ospanlivosť, posedávanie v ústraní, nechutenstvo, krívanie, poskakovanie na jednej nohe, alebo inú poruchu chôdze. Samozrejme, že takéhoto jedinca určí na porážku.
Po rozrábke jatočného tela zvyčajne na vnútornostiach sa dajú spozorovať rôzne chorobné zmeny.
Najčastejšie ich zistíme na pečeni. Tá môže byť posiata menšími, väčšími uzlíkmi sivobielej, alebo žltkastej farby, ktoré zreteľne vystupujú z jej hladkého povrchu. Po narezaní pripomína tvrdý syr, alebo syrovú hmotu.
Ale môže byť aj zväčšená, prípadne farebne zmenená.
Tuberkulóza
Takýto nález býva vo väčšine prípadov signálom, že v našom domácom chove ide o nákazlivú chorobu, tuberkulózu (tbc). Jej liečba je nákladná, dlhodobá a ochorenie sa nedá celkom vyliečiť, len medikamentózne utlmiť, prípadne pozastaviť. V takom prípade stav prechádza do chronicitídy a jedinec sa za určitých okolností stáva v kŕdli potenciálnym roznášačom tejto choroby.
Test
U dospelej hydiny, najmä v plemenných chovoch prítomnosť ochorenia sa zisťuje každý rok, pred obdobím liahnutia tuberkulinačným testom, ktorý vykoná veterinárny lekár a výsledok je zrejmý o niekoľko dní. Ak jedinec na test reagoval pozitívne a je jedno či je to nosnica, ktorá prichádza do znášky, alebo mladý kohút, vyraďuje sa z chovu, aj keď navonok nevykazuje žiadne chorobné zmeny. Je na chovateľovi, ako sa postaví k tomuto nákazlivému ochoreniu, ak sa už vyskytne v jeho chove.
Poradí lekár
V prvom rade situáciu treba konzultovať s veterinárnym lekárom a pri jej tlmení postupovať veľmi dôsledne.
Rozhodne nie je riešením kŕdeľ, v ktorom bola diagnostikovaná tuberkulóza, dopĺňať novou, zdravou hydinou.
Alebo si zabezpečiť celkom nový kŕdeľ a opäť ho umiestniť do kurína, v ktorom sa vyskytlo toto ochorenie, pretože v zamorenom prostredí sa opäť jedince nakazia tbc.
Nutná dezinfekcia
Najmä v plemenných chovoch po potvrdení ochorenia treba urobiť mechanické očistenie kurína a vydezinfikovať ho agresívnymi dezinfekčnými prostriedkami, ktoré ponúka obchodná sieť.
Taktiež treba dezinfikovať aspoň vápnom výbeh a okolité prostredie. Ale ani mechanická očista a následná, opakovaná dezinfekcia nie je zárukou zlikvidovania Mycobacterie tuberculosis avium, ktorá spôsobuje toto ochorenie.
Odporúča sa v lokalite kde sa vyskytlo tbc 6 mesiacov nechovať žiadnu hydinu a kurín po vybielení a dezinfekcii nechať neobsadený. Ak už chceme opäť založiť si chov, tak by to malo byť v inom prostredí a ustajňovacom zariadení.
Čo s mäsom?
Chovateľ je neraz bezradný a nevie sa rozhodnúť, či mäso od hydiny, ktorá má chorú pečeň môže konzumovať.
Tu by sa dalo jednoznačne povedať, že ak zabité zviera je v dobrej kondícií a svalovina nevykazuje iné kvalitatívne zmeny, tak ho okrem vnútorností môžeme pokladať za podmienečne poživateľné. To, znamená, že po tepelnom spracovaní, prevarení, alebo upečení je pre ľudský organizmus neškodné. Ale aj tak, po manipulácii s vnútornosťami by sme si mali dôkladne umyť ruky a použité kuchynské nástroje dezinfikovať.
Ak je telo jatočného kusa vychudnuté, vtedy hodnotíme mäso ako nepoživateľné a malo by sa zakopať, alebo spáliť. Rozhodne nie je vhodné pohodiť ho psovi alebo ošípanej, prípadne len tak vyhodiť na smetisko.
Na rozdiel od tuberkulózy pravej, môže veterinárny lekár v chove diagnostikovať, síce zriedkakedy, pseudotuberkulózu, ktorú zapríčiňuje baktéria Yersina pseudotuberculosis. Aj ona sa pri rozrábke jatočného tela na pečeni prezentuje uzlíkmi so syrovou hmotou, ale navonok sprievodný znak je zápalový proces.
Autor: Peter Ország
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.