Korzár logo Korzár

Chovateľ: Aj hydina trpí rôznymi chorobami

Často sa stáva, že chovateľ u dospelej hydiny zisťuje malátnosť, ospanlivosť, posedávanie v ústraní, nechutenstvo.

Zdravý kŕdeľ - radosť každého chovateľa.Zdravý kŕdeľ - radosť každého chovateľa. (Zdroj: archív)

Často sa stáva, že chovateľ u dospelej hydiny zisťuje malátnosť, ospanlivosť, posedávanie v ústraní, nechutenstvo, krívanie, poskakovanie na jednej nohe, alebo inú poruchu chôdze. Samozrejme, že takéhoto jedinca určí na porážku.

Po rozrábke jatočného tela zvyčajne na vnútornostiach sa dajú spozorovať rôzne chorobné zmeny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčastejšie ich zistíme na pečeni. Tá môže byť posiata menšími, väčšími uzlíkmi sivobielej, alebo žltkastej farby, ktoré zreteľne vystupujú z jej hladkého povrchu. Po narezaní pripomína tvrdý syr, alebo syrovú hmotu.

SkryťVypnúť reklamu

Ale môže byť aj zväčšená, prípadne farebne zmenená.

Tuberkulóza

Takýto nález býva vo väčšine prípadov signálom, že v našom domácom chove ide o nákazlivú chorobu, tuberkulózu (tbc). Jej liečba je nákladná, dlhodobá a ochorenie sa nedá celkom vyliečiť, len medikamentózne utlmiť, prípadne pozastaviť. V takom prípade stav prechádza do chronicitídy a jedinec sa za určitých okolností stáva v kŕdli potenciálnym roznášačom tejto choroby.

Test

U dospelej hydiny, najmä v plemenných chovoch prítomnosť ochorenia sa zisťuje každý rok, pred obdobím liahnutia tuberkulinačným testom, ktorý vykoná veterinárny lekár a výsledok je zrejmý o niekoľko dní. Ak jedinec na test reagoval pozitívne a je jedno či je to nosnica, ktorá prichádza do znášky, alebo mladý kohút, vyraďuje sa z chovu, aj keď navonok nevykazuje žiadne chorobné zmeny. Je na chovateľovi, ako sa postaví k tomuto nákazlivému ochoreniu, ak sa už vyskytne v jeho chove.

SkryťVypnúť reklamu

Poradí lekár

V prvom rade situáciu treba konzultovať s veterinárnym lekárom a pri jej tlmení postupovať veľmi dôsledne.

Rozhodne nie je riešením kŕdeľ, v ktorom bola diagnostikovaná tuberkulóza, dopĺňať novou, zdravou hydinou.

Alebo si zabezpečiť celkom nový kŕdeľ a opäť ho umiestniť do kurína, v ktorom sa vyskytlo toto ochorenie, pretože v zamorenom prostredí sa opäť jedince nakazia tbc.

Nutná dezinfekcia

Najmä v plemenných chovoch po potvrdení ochorenia treba urobiť mechanické očistenie kurína a vydezinfikovať ho agresívnymi dezinfekčnými prostriedkami, ktoré ponúka obchodná sieť.

Taktiež treba dezinfikovať aspoň vápnom výbeh a okolité prostredie. Ale ani mechanická očista a následná, opakovaná dezinfekcia nie je zárukou zlikvidovania Mycobacterie tuberculosis avium, ktorá spôsobuje toto ochorenie.

SkryťVypnúť reklamu

Odporúča sa v lokalite kde sa vyskytlo tbc 6 mesiacov nechovať žiadnu hydinu a kurín po vybielení a dezinfekcii nechať neobsadený. Ak už chceme opäť založiť si chov, tak by to malo byť v inom prostredí a ustajňovacom zariadení.

Čo s mäsom?

Chovateľ je neraz bezradný a nevie sa rozhodnúť, či mäso od hydiny, ktorá má chorú pečeň môže konzumovať.

Tu by sa dalo jednoznačne povedať, že ak zabité zviera je v dobrej kondícií a svalovina nevykazuje iné kvalitatívne zmeny, tak ho okrem vnútorností môžeme pokladať za podmienečne poživateľné. To, znamená, že po tepelnom spracovaní, prevarení, alebo upečení je pre ľudský organizmus neškodné. Ale aj tak, po manipulácii s vnútornosťami by sme si mali dôkladne umyť ruky a použité kuchynské nástroje dezinfikovať.

Ak je telo jatočného kusa vychudnuté, vtedy hodnotíme mäso ako nepoživateľné a malo by sa zakopať, alebo spáliť. Rozhodne nie je vhodné pohodiť ho psovi alebo ošípanej, prípadne len tak vyhodiť na smetisko.

Na rozdiel od tuberkulózy pravej, môže veterinárny lekár v chove diagnostikovať, síce zriedkakedy, pseudotuberkulózu, ktorú zapríčiňuje baktéria Yersina pseudotuberculosis. Aj ona sa pri rozrábke jatočného tela na pečeni prezentuje uzlíkmi so syrovou hmotou, ale navonok sprievodný znak je zápalový proces.


Autor: Peter Ország

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 057
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 025
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 828
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 946
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 627
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 485
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 953
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 534
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu