Korzár logo Korzár
Nedeľa, 24. jún, 2018 | Meniny má Ján
Nájdete nás na webe

Emanuele Ridi: Ak varíme zo srdca, tak to aj bude chutiť

Najznámejší taliansky kuchár v Čechách v sebe náturu svojej krajiny nezaprie.

Emanuele Ridi.(Zdroj: archív)

S úsmevom, dobre naladený, pozitívna energia z neho srší priehrštiami. Jeho relácia "S Italem v kuchyni" si získala aj slovenských divákov. Emanuele Ridi (40) majstrovské umenie prezentoval počas košického Gurmán festu. Na ochutnávku jeho špecialít čakali ľudia v radoch.

Je problém uchytiť sa v dnešných časoch v gastronómii?

- Gastronómia sa rozvíja, jej úroveň stúpa, takže reštaurácie sa zlepšujú. Skôr je problém v tom, že s kvalitou vzrastá aj konkurencia, ale zatiaľ je to módne a ľudia chcú skúšať a ochutnávať rôzne nové veci.

Vy ste svoju reštauráciu v Prahe otvárali v roku 1999 a raz ste sa vyjadrili, že začiatky boli ťažké. Tak v čom to bolo náročné?

- Ťažké boli, pretože som nemal reštauráciu v centre, ale bola trochu skrytá v Dejviciach. Trvalo rok a pol, kým sa rozbehla a dovtedy to bolo kruté. Bohužiaľ, to sa nestalo len mne, ale aj mnohým iným, že sme sa na začiatku museli trochu trápiť. Začal som na určitej úrovni a nesmel som z nej zísť dole. Dôležité je vždy sa len zlepšovať a neurobiť chybu, čo niektoré reštaurácie urobili. Povedali si: 'Ľudí už máme, tak teraz skúsime lacnejšie suroviny.' A tak sa potom aj končí.

Čo je dôležitejšie? Kvalitné suroviny alebo kvalitný kuchár?

- Myslím, že úroveň je rovnaká. Aj keď, ak nad tým trochu popremýšľam, tak suroviny sú predsa o niečo dôležitejšie, pretože kuchár môže byť aj mág, ale ak tá surovina nie je dobrá, tak sa s tým nedá nič urobiť.

A čo vy? Aká surovina je tá najcennejšia, bez ktorej by ste nevarili?

- Olivový olej. To je jediná surovina, bez ktorej asi nedokážem uvariť nič.

V šou S Italem v kuchyni na televízii Prima reprezentujete vašu domácu taliansku kuchyňu. Aká iná kuchyňa vám okrem tejto učarovala?

- Veľmi ma oslovila ázijská kuchyňa. Je zaujímavá, používajú sa v nej úplne iné bylinky, na aké sme zvyknutí v Európe, viac pálivejšie, omnoho voňavejšie. Ale pravdou je, že na túto kuchyňu nie sme veľmi zvyknutí a nie je to určite kuchyňa na každý deň. Ale raz týždenne prečo nie?

V Čechách žijete niekoľko rokov, aj Slovensko ste už navštívili, čo pre vás znamená česká a slovenská kuchyňa?

- Česká a slovenská kuchyňa pre mňa nie je kuchyňou na leto, ale na zimu. Je ťažká. Aj keď bryndzové halušky mám rád, ale ani tie nie sú ľahké. Všimol som si, že aj tieto kuchyne sa trochu zmenili, sú modernejšie. Už sa nerobia také tučné jedlá ako predtým, viac sa používajú šaláty, čo doteraz nebolo a čo mne osobne v lete veľmi chýbalo.

Pani manželka je rodená Češka, kto u vás doma varí české jedlá a kto talianske?

- Nikto nevarí. Nikto nevarí (smiech). Poznáte to, ak máte doma kuchára, tak nikto nevarí. Väčšinou sa najeme v reštaurácii. Ak sme doma, tak manželka navarí, ale skôr talianske jedlá.

Takže vepřo, knedlo, zelo nepripadá do úvahy?


- Tak toto mi ešte nikdy neuvarila, pripravila mi to svokra a chutilo.

Potom ste asi týždeň nejedli, keďže vepřo, knedlo, zelo je ťažkým jedlom...

- Samozrejme, potom týždeň nič. Len vzduch.

Na vašej rodnej Elbe mali malú reštauráciu vaši prarodičia a tam ste sa vraj aj zaúčali do gastronomických tajov. Tak ako to je? Dedí sa varenie z generácie na generáciu alebo čím si vysvetľujete vašu lásku k vareniu?

- Predtým to tak bývalo, ale dnes neviem. Stretol som u vás v Košiciach skvelých ľudí, ktorí predtým robili úplne inú prácu a potom sa zamilovali do vín a jedál a pustili sa do varenia. Dôležité je variť s radosťou a nie s myšlienkou, že na tom budeme zarábať.

A čo im bude chutiť...

- Presne to. Ak varíme s radosťou a zo srdca, tak to aj tak bude chutiť. Ak to tak nerobíme, nemá to význam.

Keď ste už pred chvíľou spomenuli to víno, tak čo by ste si vybrali radšej, pohár talianskeho vína alebo krígeľ českého piva?

- Určite talianske víno. Pivo len občas. Ja som vinár.

A čo váš syn? Chytá sa varenia alebo nie?

- Zatiaľ vyzerá, že nie. Občas niečo odkuká. No uvidíme, možno sa niečo zmení.

Trendy v reštauráciách sa zmenili. Dávajú sa skôr menšie dávky, viacero chodov. Je to pokrok v gastronómii?

- Ľudia boli skôr zvyknutí dať si jedno hlavné jedlo a jednu prílohu. Ale potom nemôžete ochutnať viac vecí. Preto sa trendy menia. Na obed a večeru, aby boli na výber dva druhy jedál, aby sa nejedlo len to vepřo, knedlo, zelo a koniec. Potom už viac do seba nedostaneme.

Majú šancu aj absolútne kuchárske antitalenty, že sa dokážu v kuchyni uchytiť alebo sú navždy stratení?

- Aj vďaka môjmu programu si dovolím povedať, že viac mužov začalo variť. Prišli fanúšičky a povedali mi, že vďaka mne ich manžel konečne doma niečo navarí. Ak sa chce, dá sa s tým niečo urobiť. A ani antitalent nie je stratený. Skôr je problém v tom, ak sa mu veľmi nechce, nemá chuť niečo uvariť.

Čo milujete na talianskej kuchyni najviac?

- Jednoduchosť, pri množstve jedál rýchlosť prípravy, aj keď je pravda, že niektoré trvajú naozaj dlho. Dobrú chuť a ľahkosť.

Ak sa mi pred dverami objaví nečakaná návšteva, ako môžem zachrániť situáciu a niečo rýchle uvariť?

- Vždy závisí od toho, čo máte v chladničke. Ale ak prídu o polnoci a máte párty, v Taliansku sme vždy robili špagety aglio olio e peperoncino (špagety s cesnakom a feferónkami). Uvarené sú za 10 minút a chutia každému.


Recept

Rizoto so slávkami a špargľou

rizotto_res.jpg

Potrebujeme: ryžu carnaroli, niekoľko kusov zelenej špargle, vrecko slávok, 1 cibuľu, biele víno, mlieko, vývar kurací alebo hovädzí, hrsť petržlenovej vňate, extra panenský olej, maslo, soľ.


Postup: Špargľu olúpeme, odrežeme špičky a odložíme ich, zvyšné časti uvaríme v mlieku. Slávky s ulitami vložíme do hrnca, dusíme a postupne podlejeme bielym vínom (asi 2 dl).

Ryžu v ďalšom hrnci podlievame vývarom po malých častiach, kým nezmäkne. Pridáme špičky špargle a slávky zbavené ulít. Špargľu uvarenú v mlieku rozmixujeme a zmiešame s rizotom. Rizoto podávame s kvapkou olivového oleja a posypané petržlenom.

red








Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 680
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 10 431
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 695
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 493
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 7 445
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 684
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 671
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 092
  9. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 4 051
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 978

Neprehliadnite tiež

Košiciam sa darí. Nezamestnanosť padla na štyri percentá

Týmito číslami dýchame na krk západu.

ROZHOVOR

Fero Fenič: Všetko v živote som robil pre radosť a v súlade so svedomím

Mal režírovať Pásla kone na betóne, no Zimková ho vraj podrazila.

Máte rovnaký vkus ako známe tváre z filmu a televízie?

Známe osobnosti nám prezradili svoje filmové chúťky.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner a Rusko do väzby nepôjdu, rozhodol súd

Špecializovaný trestný súd v sobotu viac ako osem hodín rozhodoval tom, či budú Kočner a Rusko stíhaní vo väzbe.

EKONOMIKA

Mestá už môžu vykázať staré autá z centier, ale veľmi nechcú

Ministerstvo vytvorilo priestor na vytváranie zón s nízkymi emisiami.


Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop