Korzár logo Korzár
Sobota, 4. február, 2023 | Meniny má Veronika

Recept

Filet lososa pošírovaný v prepustenom masle s plátkami grilovanej cukety a mladej mrkvy, holandská omáčka

(Zdroj: Vladimír Mulík)



Milí čitatelia, tento týždeň pre vás šefkuchár František Schiller z reštaurácie Olive Tree pripravil ďalší originálny recept. Ak nemáte na varenie čas, radi vám ho ponúkneme vo štvrtok počas biznis obeda v reštaurácii Olive Tree. Tešíme sa na vás.

Na tento recept pre piatich kunčaftov potrebujeme: losos filet 600 g, maslo 500 g, šalotka 150 g, vínny ocot 150 ml, biele víno 150 ml, vaječné žĺtky 3 ks, voda 150 ml, mrkva 300 g, cuketa 500 g, cukor trstinový, soľ, korenie.

Prepustené maslo
(maslo zbavené srvátky )

Maslo necháme rozpustiť a prelejeme do nádobky, v ktorej ho necháme odstáť, aby sa srvátka oddelila. Potom čisté maslo odlejeme do kastrólika.

Pošírovanie lososa

Ohrejeme prepustené maslo približne na 100 - 110°C, vložíme doň osolené a okorenené porcie lososa, odstavíme a necháme pozvoľna dôjsť 10 až 20 minút (záleží od hrúbky filetu).

Holandská omáčka

Vínny ocot, biele víno, vodu a nakrájanú šalotku v hrnci vhodnej veľkosti privedieme k varu a redukujeme až do množstva jednej štvrtiny z celého obsahu.(Odporúčam túto redukciu pripravovať pri otvorenom okne a s digestore pusteným na najvyšší stupeň rýchlosti.) Túto redukciu vycedíme cez jemné sitko. Redukciu si môžeme pripraviť aj deň vopred.

Vaječné žĺtky dáme do misy, pridáme vínny zvar, šťavu z citróna, štipku soli, korenie a rozšľaháme v mise metličkou nad parou, až kým nevznikne hustá pena. Potom za stáleho šľahania začneme po častiach pridávať maslo. Tuk sa musí spojiť so žĺtkami za intenzívneho miešania. Maslo musí byť pri miešaní ešte teplé, maximálne však do 50 stupňov (použijeme prepustené maslo, v ktorom pošírujeme lososa). Omáčka má mať polotekutú konzistenciu a nesmie byť zrazená.

Teraz už len stačí pripraviť mrkvu a cuketu. Umytú zeleninu, ako si ju nakrájate, tak si ju aj ugrilujete. Akurát mrkvu ešte predtým sparte horúcou vodou. Po ugrilovaní zeleniny, ktoré nám nezaberie veľa času, ju osolíme, okoreníme a pokvapkáme kvalitným olivovým olejom. Jedlo máme hotové, takže môžeme podávať.

Všetkým vám prajem dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  3. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  4. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  5. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  6. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  7. Dodajte vašej pokožke šťavu
  8. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Tím súťažného kvízu Riskuj! vyráža za fanúšikmi do Košíc
  3. Viete, kto je Najzamestnávateľ vo finančných službách?
  4. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  5. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 12 422
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 5 683
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 968
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  5. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 777
  6. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 1 761
  7. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 1 364
  8. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 088

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Heger a iní alfa samci
  2. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq
  3. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Ostrý Kameň
  4. Anton Kovalčík: Ako sa nerobí štátny prevrat.
  5. Matej Nagy: Dúbravský mesačník 3
  6. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete
  7. Jozef Stasík: Ovplyvnia medvede budúce voľby?
  8. Adam Austera: Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 707
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 549
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 4 032
  4. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 356
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 115
  6. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 101
  7. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 2 695
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 605
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Heger a iní alfa samci
  2. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq
  3. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Ostrý Kameň
  4. Anton Kovalčík: Ako sa nerobí štátny prevrat.
  5. Matej Nagy: Dúbravský mesačník 3
  6. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete
  7. Jozef Stasík: Ovplyvnia medvede budúce voľby?
  8. Adam Austera: Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 707
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 549
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 4 032
  4. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 356
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 115
  6. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 101
  7. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 2 695
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 605
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu