Korzár logo Korzár
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Recept

Filet lososa pošírovaný v prepustenom masle s plátkami grilovanej cukety a mladej mrkvy, holandská omáčka

(Zdroj: Vladimír Mulík)



Milí čitatelia, tento týždeň pre vás šefkuchár František Schiller z reštaurácie Olive Tree pripravil ďalší originálny recept. Ak nemáte na varenie čas, radi vám ho ponúkneme vo štvrtok počas biznis obeda v reštaurácii Olive Tree. Tešíme sa na vás.

Na tento recept pre piatich kunčaftov potrebujeme: losos filet 600 g, maslo 500 g, šalotka 150 g, vínny ocot 150 ml, biele víno 150 ml, vaječné žĺtky 3 ks, voda 150 ml, mrkva 300 g, cuketa 500 g, cukor trstinový, soľ, korenie.

Prepustené maslo
(maslo zbavené srvátky )

Maslo necháme rozpustiť a prelejeme do nádobky, v ktorej ho necháme odstáť, aby sa srvátka oddelila. Potom čisté maslo odlejeme do kastrólika.

Pošírovanie lososa

Ohrejeme prepustené maslo približne na 100 - 110°C, vložíme doň osolené a okorenené porcie lososa, odstavíme a necháme pozvoľna dôjsť 10 až 20 minút (záleží od hrúbky filetu).

Holandská omáčka

Vínny ocot, biele víno, vodu a nakrájanú šalotku v hrnci vhodnej veľkosti privedieme k varu a redukujeme až do množstva jednej štvrtiny z celého obsahu.(Odporúčam túto redukciu pripravovať pri otvorenom okne a s digestore pusteným na najvyšší stupeň rýchlosti.) Túto redukciu vycedíme cez jemné sitko. Redukciu si môžeme pripraviť aj deň vopred.

Vaječné žĺtky dáme do misy, pridáme vínny zvar, šťavu z citróna, štipku soli, korenie a rozšľaháme v mise metličkou nad parou, až kým nevznikne hustá pena. Potom za stáleho šľahania začneme po častiach pridávať maslo. Tuk sa musí spojiť so žĺtkami za intenzívneho miešania. Maslo musí byť pri miešaní ešte teplé, maximálne však do 50 stupňov (použijeme prepustené maslo, v ktorom pošírujeme lososa). Omáčka má mať polotekutú konzistenciu a nesmie byť zrazená.

Teraz už len stačí pripraviť mrkvu a cuketu. Umytú zeleninu, ako si ju nakrájate, tak si ju aj ugrilujete. Akurát mrkvu ešte predtým sparte horúcou vodou. Po ugrilovaní zeleniny, ktoré nám nezaberie veľa času, ju osolíme, okoreníme a pokvapkáme kvalitným olivovým olejom. Jedlo máme hotové, takže môžeme podávať.

Všetkým vám prajem dobrú chuť.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 20 189
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 836
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 429
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 594
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 9 090
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 666
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 583
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 345
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 275
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 778
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop