Korzár logo Korzár

Recept

Filet lososa pošírovaný v prepustenom masle s plátkami grilovanej cukety a mladej mrkvy, holandská omáčka

(Zdroj: Vladimír Mulík)



Milí čitatelia, tento týždeň pre vás šefkuchár František Schiller z reštaurácie Olive Tree pripravil ďalší originálny recept. Ak nemáte na varenie čas, radi vám ho ponúkneme vo štvrtok počas biznis obeda v reštaurácii Olive Tree. Tešíme sa na vás.

Na tento recept pre piatich kunčaftov potrebujeme: losos filet 600 g, maslo 500 g, šalotka 150 g, vínny ocot 150 ml, biele víno 150 ml, vaječné žĺtky 3 ks, voda 150 ml, mrkva 300 g, cuketa 500 g, cukor trstinový, soľ, korenie.

Prepustené maslo
(maslo zbavené srvátky )

Maslo necháme rozpustiť a prelejeme do nádobky, v ktorej ho necháme odstáť, aby sa srvátka oddelila. Potom čisté maslo odlejeme do kastrólika.

Pošírovanie lososa

Ohrejeme prepustené maslo približne na 100 - 110°C, vložíme doň osolené a okorenené porcie lososa, odstavíme a necháme pozvoľna dôjsť 10 až 20 minút (záleží od hrúbky filetu).

Holandská omáčka

Vínny ocot, biele víno, vodu a nakrájanú šalotku v hrnci vhodnej veľkosti privedieme k varu a redukujeme až do množstva jednej štvrtiny z celého obsahu.(Odporúčam túto redukciu pripravovať pri otvorenom okne a s digestore pusteným na najvyšší stupeň rýchlosti.) Túto redukciu vycedíme cez jemné sitko. Redukciu si môžeme pripraviť aj deň vopred.

Vaječné žĺtky dáme do misy, pridáme vínny zvar, šťavu z citróna, štipku soli, korenie a rozšľaháme v mise metličkou nad parou, až kým nevznikne hustá pena. Potom za stáleho šľahania začneme po častiach pridávať maslo. Tuk sa musí spojiť so žĺtkami za intenzívneho miešania. Maslo musí byť pri miešaní ešte teplé, maximálne však do 50 stupňov (použijeme prepustené maslo, v ktorom pošírujeme lososa). Omáčka má mať polotekutú konzistenciu a nesmie byť zrazená.

Teraz už len stačí pripraviť mrkvu a cuketu. Umytú zeleninu, ako si ju nakrájate, tak si ju aj ugrilujete. Akurát mrkvu ešte predtým sparte horúcou vodou. Po ugrilovaní zeleniny, ktoré nám nezaberie veľa času, ju osolíme, okoreníme a pokvapkáme kvalitným olivovým olejom. Jedlo máme hotové, takže môžeme podávať.

Všetkým vám prajem dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: František Schiller

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 222
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 245
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 064
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 087
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 782
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 201
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 566
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu