Avokádo tu totiž bolo už pred sedemtisíc rokmi a prvýkrát bolo jeho používanie zaznamenané v Mexiku v roku 291 pred n.l. Aztékovia ho používali ako afrodiziakum a o jeho rozšírenie sa postarali španielski dobyvatelia v 17. storočí.
Je bohatým zdrojom užitočných látok. Z minerálov môžeme uviesť napríklad draslík, horčík či fosfor. Obsahuje však tiež vitamíny C, E, K, B1, B3 a B5. Vitamíny C a E patria medzi antioxidanty, ktoré pôsobia proti negatívnym voľným radikálom a pomáhajú tým zmierňovať procesy starnutia.
Znižuje cholesterol, lieči močové cesty
Z ďalších látok obsahuje kyselinu olejovú, palmitovú a linolovú. Vo všeobecnosti vám však stačí vedieť, že pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu a má blahodárny vplyv na regeneráciu pečene poškodenej hepatitídou. Toto zistenie však zatiaľ vedci pripisujú len zvieracím sledovaným objektom. Určite vám však konzumácia avokáda pomôže pri ochoreniach močových ciest. Priaznivo pôsobí aj pri vyčerpaní, neuróze a v rekonvalescencii. Znižuje hladinu inzulínu, pomáha pri chudnutí a povzbudzuje mozog.
Výhra pre športovcov a budúce mamičky
Toto ovocie je na nezaplatenie pre tých z nás, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu konzumovať živočíšne tuky. Ideálne je však logicky aj pre športovcov. Ako zdroj bielkovín sa odporúča dojčiacim a tehotným ženám, ľuďom trpiacim únavou, či pri rekonvalescencii.
Ideálne pre suchú pleť
Avokádo je ideálne aj na využívanie v kozmetickom priemysle. Nebudete si ho vedieť vynachváliť, ak máte suchú, veľmi citlivú, zanesenú alebo unavenú pleť. Ocenia ho aj dámy so sklonom k tvorbe vrások. Podporuje totiž obnovu buniek a regeneráciu pokožky, pomáha zmäkčovať zatvrdnutú kožu, je dobrým pomocníkom pri psoriáze. Má prirodzený UV faktor 2 až 4. Odporúča sa naniesť ho na vlhkú pokožku. Po zahriatí je dužina z avokáda výborná na nanášanie na aknóznu pleť ako pleťová maska.
Olej z avokáda má tiež výrazne regeneračné účinky a je vhodný aj na ošetrovanie pokožky po menopauze. Pomôže vám aj v prípade artritických bolestí. Kvôli zelenej farbe a charakteristickej vôni sa ako masážny olej samostatne nehodí, ale v masážnych zmesiach je ideálny, pretože udržiava pokožku vláčnu a hebkú.
Ako správne kupovať avokádo?
Na okamžitú spotrebu si vyberáme mäkšie plody. Spoznáme ich tak, že ich ľahko pomačkáme jedným prstom. Príliš mäkké kusy, u ktorých ostane výrazný otlačok, však radšej nekupujeme. Tiež musíme skontrolovať, či sa na šupke nenachádzajú tmavé škvrny a stopy plesne, predovšetkým v okolí stopky. Ak chceme, aby nám ešte doma dozrelo, necháme ho vonku pri izbovej teplote a priebežne kontrolujeme jeho stav. Pokiaľ už je zrelé, držíme ho v chladničke.
Správna príprava
Avokádo umyjeme, rozrežeme na polovicu, vyberieme kôstku a obsah vydlabeme lyžicou. Dužinu potom buď krájame na menšie kocky, alebo pučíme. Nevyhnutné však je vždy ju pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedla a neprišla o cenné látky. Zrelé avokádo by malo mať maslovú konzistenciu, nezrelé je tvrdé, horkasté a trpké - podobne ako nezrelý banán.
Ako si na ňom najviac pochutíte?
Je výborné do zeleninového šalátu s francúzskym dresingom, skvelo chutí popučené so soľou a peprom ako pomazánka. Dá sa použiť do omáčok na cestoviny, ktorým dodá orieškovú chuť. Najznámejšie je ako guacamole, dajú sa s ním však namiešať i alkoholické drinky. Môžeme ho zapekať so syrom, urobiť z neho polievku či ho použiť na pečivo namiesto masla. Fantázii sa medze nekladú.
Autor: Spracovala: Nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.