Korzár logo Korzár

Zmrazte si, čo nedojete

Oplatí sa napchať mrazničku až do prasknutia alebo radšej skladovať nespotrebovanú zeleninu v špajzi či v chladničke? Živiny si lepšie uchováte rozhodne v mrazničke.

Do polievky. Mrazená zelenina sa využíva hlavne na prvé chody.Do polievky. Mrazená zelenina sa využíva hlavne na prvé chody. (Zdroj: FOTOLIA)



Ovocie a zelenina strácajú vitamíny už od momentu, keď ich odtrhnete. Ak si ich necháte v špajzi pri izbovej teplote, za deň prídu o 15 % vitamínu C. Pri zamrazení vám takáto strata nehrozí. Ak dáte zamraziť ryby a mäso, v mrazničke nedôjde k takmer nijakým stratám, lebo bielkoviny a vitamíny A a D sa v mraze nepoškodzujú. Ak sa pre mrazenie rozhodnete vo väčšom množstve, nezabudnite si jedlo naporciovať do veľkostí jednej dávky (hlavne mäso), aby ste si mohli vybrať len toľko, koľko potrebujete. Potraviny, ktoré chcete zmraziť, by nemali mať vyššiu ako izbovú teplotu. Zabaľte ich do nádob, kde ešte ostane nejaká priestorová rezerva – často sa stáva, že jedlo pri zmrazení zväčší svoj objem. A ak už jedlo rozmrazíte, nikdy ho opäť nezmrazujte.

Pozor však na potraviny s vysokým obsahom vody, tie môžu po rozmrazení stratiť pevnosť – sú to napríklad uhorky, citrusy, melóny. Zemiaky zas v mrazničke chytia sladkú chuť a už nebudú to, čo bývali predtým. Rovnako ani jogurty a rôzne majonézy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: ela

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 943
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 440
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 141
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 455
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 343
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 289
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu