Pre cca 5 osôb:
1 kg lososa - filet s kožou
0,5 kg listového špenátu
2 šalotky
2 strúčiky cesnaku
0,15 l smotany
2 l rybacieho vývaru, prípadne „rýchly" zeleninový vývar
Soľ
Čierne korenie
Panenský olivový olej
Limetky
Čerstvé pečivo
Postup:
Lososa môžeme pripravovať s kožou alebo bez nej. Ak s kožou, odstránime šupiny škrabkou, a ak bez, ostrým nožom odrežeme kožu.
Naporciujeme na vhodné kusy (odporúčam menšie, aby sa nám po tepelnej úprave pri servírovaní nerozpadli).
Vývar zohrejeme na bod varu a stiahneme z ohňa. Ak má približne 90° C, vložíme doň kúsky ryby a necháme pod pokrievkou asi 8 – 10 min. bez varenia.
Na panvici (vhodnejšia je široká) si orestujeme cesnak a šalotku na olivovom oleji, pridáme premytý listový špenát.
Chvíľu ešte restujeme na prudkom ohni, osolíme a okoreníme.
Zalejeme smotanou a malú chvíľu redukujeme.
Všetko by sme mali stihnúť počas tepelnej úpravy ryby za približne 10 minút.
Ak máme špenát hotový, servírujeme s rybou, ktorú vyberieme z vývaru a dekorujeme limetkou, prípadne bylinkami. Podávame s čerstvým pečivom.
Aj takéto jedlo si môžete vybrať z našej pestrej ponuky na spoločenské či odborné podujatia v našom hoteli.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.