To, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, ste už zrejme počuli. A možno sa aj snažíte jesť zdravo. No ste si istí, že naozaj robíte všetko správne? Zle zvolené raňajky totiž môžu viesť k tomu, že ste celý deň otrávené, nervózne a máte záchvaty maškrtnosti.
Cereálie s nízkym obsahom vlákniny
Ak cereálie obsahujú málo vlákniny, hladina cukru v krvi vám rýchlo vybehne, ale vzápätí rýchlo klesne. To môže viesť k dopoludňajším chutiam na sladké a odrazí sa to aj na vašej náladovosti. Ráno jedzte cereálie, ktoré majú minimálne tri gramy vlákniny v jednej porcii. Alebo si jej množstvo zvýšte pridaním ovocia, pšeničných klíčkov, ľanového semena, alebo nasekaných mandlí.
Pohár odtučneného jogurtu
Mliečne výrobky sú fajn, no jeden téglik odtučneného jogurtu sú príliš malé a nevyvážené raňajky. Potom sa nečudujte, že už dopoludnia cítite vlčí hlad. Preto si k jogurtu dajte ešte malú misku ovsených vločiek.
Káva
Bohužiaľ, sklameme vás, no káva nie je jedlo. Navyše, ak ju pijete s cukrom a smotanou, dodáte telu sacharidovú a kalorickú bombu. Kofeínová dávka vám síce nakrátko dodá energiu, no keďže neobsahuje bielkoviny ani vlákninu, nestačí to.
Muffiny
Chutné malé koláčiky môžu byť veľkým zákerným nebezpečenstvom. Môžete ich pokojne volať „torta v prestrojení", pretože majú často viac kalórií, ako si uvedomujete. Ak už teda túžite po muffine, zjedze len polovicu a skombinujte ho s proteínmi, napríklad s gréckym jogurtom.
Žemľa s maslom a syrom
Taká čerstvá pletenka s lahodným maslom a plátkom syra vyzerá lákavo, no ak je z bielej múky, je to horšie, ako keby ste sa napchali niekoľkými kúskami bieleho chleba. Zdravšia verzia je celozrnné pečivo, no môžete zjesť len polovičku a natrite si to niečím, čo je plné bielkovín a zdravých tukov, napríklad avokádo, alebo arašidové maslo.
Pohár džúsu
Je až neuveriteľné, koľko ľudí nazýva pohár džúsu raňajkami. Džúsy sú totiž zvyčajne plné pridaných cukrov, ktoré vaše telo zbytočne zaťažujú. Ideálne je riediť si ich pol na pol s vodou, alebo si vytlačiť čerstvú šťavu z ovocia. Platí to aj pre zeleninové šťavy. Preto si tieto nápoje doplňte napríklad o jablko, alebo arašidové maslo.
Párok, klobása, slaninka
Typické anglické raňajky sú pre zdravie a štíhlu líniu hotovou pohromou. Lekári varujú, že by ste si párky či slaninu mali na raňajky dopriať len výnimočne, pri zvláštnych príležitostiach. A rozhodne ich doplňte zdravou prílohou, ako je zelenina.
Autor: Spracovala Nov
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.