Milí čitatelia, tento týždeň pre vás šefkuchár František Schiller z reštaurácie Olive Tree pripravil ďalší originálny recept. Veríme, že tento chutný pokrm si získa vašu priazeň. Ak nemáte na varenie čas, radi vám ho ponúkneme vo štvrtok počas biznis obeda v reštaurácii Olive Tree. Tešíme sa na vás.
Jahňacie ossobuco, halušky s jarnou bryndzou
Pre piatich kamarátov potrebujeme tieto suroviny: jahňacie ossobuco 1 kg (jahňacie lýtko nakrájané v hrúbke cca 2 cm so špikovou kosťou), zeler koreň 150 g, mrkva 150 g, šalotka 50 g, cesnak 50 g, rozmarín 10 g, olivový olej 1 dl, drvené paradajky 100 g, voda 500 ml (podľa potreby aj viac), maslo 50 g, petržlenovú vňať 150 g, zemiaky 300 g, múka polohrubá 150 g až 200 g, záleží od vodnatosti zemiakov, vajíčko 1, bryndza ovčia 150 g, soľ, korenie.
Ako prvé si očistíme zeler, mrkvu a cesnak. Túto zeleninu nastrúhame na hrubo na strúhadle. Do málo rozpáleného hrnca na olej vložíme nastrúhaný cesnak, nasekaný rozmarín a pozvoľna restujeme do zlata. Pridáme nastrúhaný zeler s mrkvou, nakrájané stonky petržlenovej vňate a znova restujeme do zlatista. Teraz pridáme drvené paradajky a vodu. Privedieme do varu a pridáme na tuku do zlata opečené jahňacie ossobuco. Dusíme do mäkka so soľou a korením. Po udusení zavaríme do vzniknutej omáčky maslo a udusený pokrm odstavíme.
Teraz sú na rade bryndzové halušky, ktoré si pripravíme klasickým spôsobom. Z očistených a nastrúhaných zemiakov, vajíčka, múky a štipky soli si vymiešame cesto vhodnej konzistencie. To nahádžeme do vriacej osolenej vody špičkou noža z denka alebo cez takzvaný haluškár. Po uvarení halušky vycedíme a zamiešame s bryndzou.
Všetko už máme hotové, takže môžeme podávať, prajem vám dobrú chuť.
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.