Korzár logo Korzár

Recept

Pečený filet pražmy zlatohlavej servírovaný so šafranovými gnocchi a zelenou špargľou

Pečený filet pražmy zlatohlavej servírovaný so šafranovými gnocchi a zelenou špargľou.Pečený filet pražmy zlatohlavej servírovaný so šafranovými gnocchi a zelenou špargľou. (Zdroj: Vladimír Mulík)



Pre piatich gurmánov potrebujeme tieto suroviny: pražmu 1 kg, mrkvu 150 g, zeler 150 g, cibuľu 150 g, špargľu zelenú 500 g, zemiaky 500 g, múku polohrubú 200 g, šafran 0,12 g, vajcia 2 (žĺtky), parmezán 50 g, olivový olej 0,1 l, maslo 50 g, paradajku 100 g, petržlenovú vňať 50 g, bazalku, tymian, soľ, korenie.

Ako na to: Uvaríme zemiaky v šupke (môžeme aj deň vopred), očistíme koreňovú zeleninu s cibuľou a špargľou. Ryby očistíme od šupín, vyfiletujeme ich a filety zbavíme malých kostičiek. Z očistenej, na kocky nakrájanej koreňovej zeleniny a cibule si urestujeme zlatistý základ, ktorý zalejeme litrom vody. Rybí skelet zapečieme v rúre do zlata, vložíme ho do pripraveného zeleninového vývaru a varíme cca 45 minút so soľou, korením, striedkou z vydlabanej paradajky, bazalkou, troškou tymianu a stopkami z petržlenovej vňate. Takto uvarený a dochutený vývar precedíme buď cez jemné sitko, alebo obrúsok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vychladnuté a očistené zemiaky nastrúhame najemno, pridáme vaječné žĺtky, šafranový čaj (dané množstvo šafranu zalejeme 0,02 l vriacou vodou a necháme lúhovať cca 5 minút), štipku soli a 100 g až 150 g polohrubej múky (hmotnosť múky závisí od zemiakov a ich konzistencie). Z týchto surovín vypracujeme cesto, z ktorého si ušúľame úhľadné šúľance, ktoré si potom nakrájame cukrárenskou kartou na gnocchi rovnakej veľkosti. Varíme ich vo vriacej a osolenej vode cca 2 minútky. Dobrá rada - varím radšej na viackrát než naraz. Po vybraní z vriacej vody gnocchi schladíme v studenej vode a po odkvapkaní premastíme malým množstvom olivového oleja. Hlavné polotovary máme pripravené tak, že môžeme tepelne skompletizovať celé naše jedlo.
Z inventára na to potrebujeme dve panvice s nepoškodeným povrchom, vyhneme sa tým zbytočným peripetiám, ako je lepenie rýb na dno panvice. Na mierne rozpálenú panvicu s malým množstvom olivového oleja vložíme osolené a okorenené filety pražmy, kožou nadol. Keď sa začnú zrážať bielkoviny na filete smerom nahor, filety otočíme a pod panvicou vypneme plyn. Rybie filety pomaličky dôjdu. Súčasne s týmto úkonom pripravujeme gnocchi so špargľou. Do silného (cca 3 dl) vriaceho rybieho vývaru zavaríme maslo, gnocchi a špargľu. Túto zmes sprudka zvaríme tak, aby z vývaru a masla vznikla omáčka. Teraz už len stačí do tejto zmesi pridať na malé kocky (brunoise) nakrájanú paradajku, nasekanú petržlenovú vňať a párkrát prehodiť na panvici. Keď máme jedlo na tanieri, dozdobíme ho hoblinkami parmezánu, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a môžeme podávať. Dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: František Schiller

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 58 910
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 098
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 672
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 442
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 872
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 152
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 919
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 148
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 93 583
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 029
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 496
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 818
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 229
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 866
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 203
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  8. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 93 583
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 029
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 496
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 818
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 229
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 866
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 203
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  8. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu