Korzár logo Korzár
Sobota, 16. február, 2019 | Meniny má Ida, Liana
Nájdete nás na webe

Recept

Pečený filet pražmy zlatohlavej servírovaný so šafranovými gnocchi a zelenou špargľou

Pečený filet pražmy zlatohlavej servírovaný so šafranovými gnocchi a zelenou špargľou.Pečený filet pražmy zlatohlavej servírovaný so šafranovými gnocchi a zelenou špargľou.(Zdroj: Vladimír Mulík)



Pre piatich gurmánov potrebujeme tieto suroviny: pražmu 1 kg, mrkvu 150 g, zeler 150 g, cibuľu 150 g, špargľu zelenú 500 g, zemiaky 500 g, múku polohrubú 200 g, šafran 0,12 g, vajcia 2 (žĺtky), parmezán 50 g, olivový olej 0,1 l, maslo 50 g, paradajku 100 g, petržlenovú vňať 50 g, bazalku, tymian, soľ, korenie.

Ako na to: Uvaríme zemiaky v šupke (môžeme aj deň vopred), očistíme koreňovú zeleninu s cibuľou a špargľou. Ryby očistíme od šupín, vyfiletujeme ich a filety zbavíme malých kostičiek. Z očistenej, na kocky nakrájanej koreňovej zeleniny a cibule si urestujeme zlatistý základ, ktorý zalejeme litrom vody. Rybí skelet zapečieme v rúre do zlata, vložíme ho do pripraveného zeleninového vývaru a varíme cca 45 minút so soľou, korením, striedkou z vydlabanej paradajky, bazalkou, troškou tymianu a stopkami z petržlenovej vňate. Takto uvarený a dochutený vývar precedíme buď cez jemné sitko, alebo obrúsok.

Vychladnuté a očistené zemiaky nastrúhame najemno, pridáme vaječné žĺtky, šafranový čaj (dané množstvo šafranu zalejeme 0,02 l vriacou vodou a necháme lúhovať cca 5 minút), štipku soli a 100 g až 150 g polohrubej múky (hmotnosť múky závisí od zemiakov a ich konzistencie). Z týchto surovín vypracujeme cesto, z ktorého si ušúľame úhľadné šúľance, ktoré si potom nakrájame cukrárenskou kartou na gnocchi rovnakej veľkosti. Varíme ich vo vriacej a osolenej vode cca 2 minútky. Dobrá rada - varím radšej na viackrát než naraz. Po vybraní z vriacej vody gnocchi schladíme v studenej vode a po odkvapkaní premastíme malým množstvom olivového oleja. Hlavné polotovary máme pripravené tak, že môžeme tepelne skompletizovať celé naše jedlo.
Z inventára na to potrebujeme dve panvice s nepoškodeným povrchom, vyhneme sa tým zbytočným peripetiám, ako je lepenie rýb na dno panvice. Na mierne rozpálenú panvicu s malým množstvom olivového oleja vložíme osolené a okorenené filety pražmy, kožou nadol. Keď sa začnú zrážať bielkoviny na filete smerom nahor, filety otočíme a pod panvicou vypneme plyn. Rybie filety pomaličky dôjdu. Súčasne s týmto úkonom pripravujeme gnocchi so špargľou. Do silného (cca 3 dl) vriaceho rybieho vývaru zavaríme maslo, gnocchi a špargľu. Túto zmes sprudka zvaríme tak, aby z vývaru a masla vznikla omáčka. Teraz už len stačí do tejto zmesi pridať na malé kocky (brunoise) nakrájanú paradajku, nasekanú petržlenovú vňať a párkrát prehodiť na panvici. Keď máme jedlo na tanieri, dozdobíme ho hoblinkami parmezánu, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a môžeme podávať. Dobrú chuť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 175
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 150
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 8 315
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 202
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 713
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 918
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 525
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 183
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 037
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 801

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop