Korzár logo Korzár
Nedeľa, 30. apríl, 2017 |Meniny má Anastázia

Recept

Pečený filet pražmy zlatohlavej servírovaný so šafranovými gnocchi a zelenou špargľou

Pečený filet pražmy zlatohlavej servírovaný so šafranovými gnocchi a zelenou špargľou.(Zdroj: Vladimír Mulík)



Pre piatich gurmánov potrebujeme tieto suroviny: pražmu 1 kg, mrkvu 150 g, zeler 150 g, cibuľu 150 g, špargľu zelenú 500 g, zemiaky 500 g, múku polohrubú 200 g, šafran 0,12 g, vajcia 2 (žĺtky), parmezán 50 g, olivový olej 0,1 l, maslo 50 g, paradajku 100 g, petržlenovú vňať 50 g, bazalku, tymian, soľ, korenie.

Ako na to: Uvaríme zemiaky v šupke (môžeme aj deň vopred), očistíme koreňovú zeleninu s cibuľou a špargľou. Ryby očistíme od šupín, vyfiletujeme ich a filety zbavíme malých kostičiek. Z očistenej, na kocky nakrájanej koreňovej zeleniny a cibule si urestujeme zlatistý základ, ktorý zalejeme litrom vody. Rybí skelet zapečieme v rúre do zlata, vložíme ho do pripraveného zeleninového vývaru a varíme cca 45 minút so soľou, korením, striedkou z vydlabanej paradajky, bazalkou, troškou tymianu a stopkami z petržlenovej vňate. Takto uvarený a dochutený vývar precedíme buď cez jemné sitko, alebo obrúsok.

Vychladnuté a očistené zemiaky nastrúhame najemno, pridáme vaječné žĺtky, šafranový čaj (dané množstvo šafranu zalejeme 0,02 l vriacou vodou a necháme lúhovať cca 5 minút), štipku soli a 100 g až 150 g polohrubej múky (hmotnosť múky závisí od zemiakov a ich konzistencie). Z týchto surovín vypracujeme cesto, z ktorého si ušúľame úhľadné šúľance, ktoré si potom nakrájame cukrárenskou kartou na gnocchi rovnakej veľkosti. Varíme ich vo vriacej a osolenej vode cca 2 minútky. Dobrá rada - varím radšej na viackrát než naraz. Po vybraní z vriacej vody gnocchi schladíme v studenej vode a po odkvapkaní premastíme malým množstvom olivového oleja. Hlavné polotovary máme pripravené tak, že môžeme tepelne skompletizovať celé naše jedlo.
Z inventára na to potrebujeme dve panvice s nepoškodeným povrchom, vyhneme sa tým zbytočným peripetiám, ako je lepenie rýb na dno panvice. Na mierne rozpálenú panvicu s malým množstvom olivového oleja vložíme osolené a okorenené filety pražmy, kožou nadol. Keď sa začnú zrážať bielkoviny na filete smerom nahor, filety otočíme a pod panvicou vypneme plyn. Rybie filety pomaličky dôjdu. Súčasne s týmto úkonom pripravujeme gnocchi so špargľou. Do silného (cca 3 dl) vriaceho rybieho vývaru zavaríme maslo, gnocchi a špargľu. Túto zmes sprudka zvaríme tak, aby z vývaru a masla vznikla omáčka. Teraz už len stačí do tejto zmesi pridať na malé kocky (brunoise) nakrájanú paradajku, nasekanú petržlenovú vňať a párkrát prehodiť na panvici. Keď máme jedlo na tanieri, dozdobíme ho hoblinkami parmezánu, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a môžeme podávať. Dobrú chuť.

Neprehliadnite tiež

Východniarka excelovala na Miss Slovensko 2017

Bardejovčanka Petra Varaliová získala tri tituly.

KOŠICKÝ VEČER

Dni mesta lákajú programom, Košičania by uvítali bezplatné parkovanie

Oslavy si užívajú aj známe osobnosti. Čo sa im páči a čo nie?

Dvadsať rokov na východe v apríli

Retro Korzár je tu opäť. Dvadsať rokov na východe v apríli

Retro seriál pokračuje každý mesiac až do februára 2018.

PRIEBEŽNE AKTUAKLIZOVANÉ

Športový víkend na východe – servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

KOMENTÁRE

Oponenti návrhu Beblavého a Mihála šliapu vodu

Poslanci navrhli, aby firmy v inzerátoch uvádzali výšku minimálnej mzdy.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 8 271
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 250
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 348
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 299
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 052
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 354
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 006
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 3 403
  9. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 083
  10. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 851

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop