Začalo to svadbou. So zbierkou 10 dezertov sme si sami dvaja nevedeli poradiť, a tak sme najbližšie
oslávencovi prihodili ku kytičke aj bonboniéru. Oriešková Tatiana sa nám po pár mesiacoch vrátila ako bumerang. Veď bol predsa Mikuláš. Medzitým sme aj my pustili do obehu zopár Modrých z neba, Zlatých nugátov, Karamelových úsmevov, Merci aj Toffifee.
Naše sladké čokolády, ktoré opustili rodičovské hniezdo a pustili sa do sveta, sme ale mali stále pred očami. Na narodeninách tety Gity, na švagrových meninách, na MDD aj MDŽ. Chvalabohu, majú sa stále dobre, prosperujú a tie lepšie vybavené do života, ktoré sú obalené priesvitným celofánom, nie sú ani také opackané a zničené ako ich nahí súrodenci.
Musím sa priznať, že keď z času na čas dostanem neodolateľnú chuť na bonbóniky, otvorím sekretár a rozbalím jeden z univerzálnych darčekov. No a čo. Nech si chýbajúce koliesko do obehu dokupujú iní.
Nie je to ale také jednoduché a sladké, ako to na prvý pohľad vyzerá. S dezertmi to musí človek vedieť. Musí mať naštudovanú ich logistiku. Tak po prvé - každý dezert u nás pobudne aspoň tri mesiace. Zíde z očí, zíde z mysle. Ale najdôležitejšie pravidlo znie: nedávať dezert tomu, od koho ste ho dostali. Preto si musím pamätať čo, kedy a od koho.
Ak sa aj ostatní riadia podobnými pravidlami, tak napríklad srdiečková Milka od mamy by sa k nej nemala dostať skôr ako o pol roka. A to je už dosť dlhý čas na to, aby zabudla, že presne tento dezert kedysi ona sama niekomu dávala.
Najväčšiu dezertnú lekciu od života som dostala, keď som si na prvé štyri bonboniéry nalepila papierik s dátumom a menom. Akože od koho a kedy k nám balíček prišiel. A to som nemala robiť. Lepiaca páska zanechala na dezerte nezmazateľné lepkavé stopy, a tým sa púť čokoládok u nás skončila.
Len sa neokúňajte a netvárte, že vy by ste nikdy nedarovali to, čo ste sami dostali. Robí to každý, aj keď o tom nevie. To len my sme takí úprimní, že si to aj priznáme. A keď mi neveríte, tak to skúste - nedarujte už nikomu žiaden dezert ani čokoládu. Stavím sa o maxi Merci, že si za rok v sekretári nazbierate slušnú zbierku čokoládových dobrôt.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.