Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. august, 2017 | Meniny má Anabela

Zdeněk Pohlreich: Do kuchyne už nepatrím

Známy český šéfkuchár je schopný do pozoru postaviť aj muchu. Servítku pred ústa si nikdy nedával a aj vďaka tomu ho ľudia buď milujú, alebo ním opovrhujú. Svoju slávu si v televízii užíval päť rokov, dnes uvažuje o dôchodku a so stoickým pokojom vyhlasuj

Pohlreich má rád exotiku. Na tanieri aj pri oddychu.(Zdroj: idnes.cz)

e, že varenie už nie je nič pre neho.

Na začiatku apríla Pohlreich oslávil päťdesiatesiedme narodeniny. Aj keď sa v televíziách už dlhšie vysielajú reprízy jeho programov, vyjadrenia o dôchodku vyznievajú prekvapivo. „Už je to vyčerpané. Nájsť reštaurácie bol problém už minulú sezónu. Všetko raz končí,“ vysvetľuje kuchár, „Áno, šéfe, by sa dalo vyrábať dlho, ale ja nechcem chodiť doživotne s takouto nálepkou.“ Zrejme aj istý stupeň vyhorenia môže za to, že sa Pohlreich chystá do dôchodku. Aj momentálne pracuje v istej reštaurácii, no len ako akýsi mentálny guru. „Už do kuchyne nepatrím, tento rok idem do dôchodku. Čas sa nedá zastaviť, za tie roky som opotrebovaný. Únava materiálu. Telo chce už niečo iné.“

Nikoho som nespasil

Zdeněk Pohlreich sa stal mediálnou hviedou pred piatimi rokmi. V čase najväčšej slávy dával do pucu reštaurácie: „Za tie roky sme videli strašné veci, je až neskutočné, za akých podmienok môžu niektorí ľudia pripravovať jedlo pre druhých. V kuchyniach sme nachádzali pneumatiky, topánky, počítače,“ vyratúval desivé tajomstvá kuchýň v relácii Limuzína. „Ja si myslím, že to určite niečomu pomohlo, zabávali sa pritom ľudia, aj celej českej gastronómii to niečo dalo, ale zase nechcem o tom premýšľať a rozprávať v rovine, že som niekoho spasil.“

Kuchárom z núdze

Pôvodne sa televízny kuchár hlásil na strojarinu, nechal sa strhnúť bratom, no táto myšlienka bola odsúdená na neúspech už v zárodku. „Ja som chcel ísť na priemyslovku. Ja, čo sa mi vyhadzujú vyrážky, keď vidím šraubovák,“ smeje sa dnes nad zvrátenou myšlienkou Pohlreich. „Priemyslovka sa nekonala, zaplať pánboh za to. Zostala kuchyňa a som rád, že zostala, pretože si myslím, že mám najlepšie povolanie na svete.“ Pred životným rozhodnutím, kam ďalej, teraz stojí aj Pohlreichov syn: „Súcitím s ním, je to strašne zložité, lebo keď ťa veci nebavia, je zložité robiť ich dobre. Človek k tomu potrebuje mať nejakú motiváciu.“

Vrátiť sa do Čiech nebol dobrý nápad

V kuchárovom prípade síce vyznieva popis motivácie trošku zvláštne, ale proti gustu... „Mne to pripadalo strašne cool. Máš pätnásť a vlezieš do kuchyne, kde chodia dospelí chlapi, nadávajú, majú svoj džob, držia si svoju pozíciu, plácajú servírky po zadku. To bolo strašne pekné, páčilo sa mi to prostredie.“ Tam zrejme vznikli aj základy vskutku šťavnatého prejavu tohto majstra kuchyne. Pritom stačilo málo a takto ohnivo sa mohol vyjadrovať pokojne na obrazovkách nejakej zahraničnej televízie. V roku 1989 emigroval do Holandska. „Veľmi si ma tam nechceli nechať, tak som si vybavil prisťahovalecké víza do Austrálie, tam som bol tri roky, no potom sa to zvrtlo a vrátil som sa do Čiech. Veľmi rozumné rozhodnutie to nebolo, ale na druhej strane som mal obrovské šťastie, že to so mnou dopadlo tak, ako dopadlo,“ hodnotí dnes s odstupom času spokojná televízna star.

Neprehliadnite tiež

Pozrite si archieparchiálnu púť v Ľutine

Napriek nepriaznivému počasiu absolvovalo púť množstvo veriacich.

Silné kone si to rozdali na Furmanských pretekoch

V Sobranských kúpeľoch sa súťažilo v troch disciplínach.

Grófka Elizabeth Olgyay Andrássyová sa po smrti vrátila domov

Jej urnu s pozostatkami uložili do hrobu na hrade Krásna Hôrka.

Košická župa chce predať budovu v širšom centre Košíc

Sídli v nej rómske profesionálne divadlo Romathan. Bude sa sťahovať.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako šperk, ktorý vyhrával vojny, prehráva boj s časom

Bol to vynález desaťročia. Nebyť náramkových hodiniek, niektoré strategické bitky by možno dopadli inak. Dnes prehrávajú samotné náramkové hodinky.

EKONOMIKA

Slovák vytvoril nový dizajn pre TANAP, majú oň záujem

Baví ho, keď sa môže podieľať propagácii Slovenska.

BRATISLAVA

Bratislava porastie do výšky, budovy zmenia panorámu

V Bratislave rýchlym tempom pribúdajú výškové budovy.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 738
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 542
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 606
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 231
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 688
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 364
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 173
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 122
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 771
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 711

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop