Korzár logo Korzár
Štvrtok, 21. september, 2017 | Meniny má Matúš

Zdeněk Pohlreich: Do kuchyne už nepatrím

Známy český šéfkuchár je schopný do pozoru postaviť aj muchu. Servítku pred ústa si nikdy nedával a aj vďaka tomu ho ľudia buď milujú, alebo ním opovrhujú. Svoju slávu si v televízii užíval päť rokov, dnes uvažuje o dôchodku a so stoickým pokojom vyhlasuj

Pohlreich má rád exotiku. Na tanieri aj pri oddychu.(Zdroj: idnes.cz)

e, že varenie už nie je nič pre neho.

Na začiatku apríla Pohlreich oslávil päťdesiatesiedme narodeniny. Aj keď sa v televíziách už dlhšie vysielajú reprízy jeho programov, vyjadrenia o dôchodku vyznievajú prekvapivo. „Už je to vyčerpané. Nájsť reštaurácie bol problém už minulú sezónu. Všetko raz končí,“ vysvetľuje kuchár, „Áno, šéfe, by sa dalo vyrábať dlho, ale ja nechcem chodiť doživotne s takouto nálepkou.“ Zrejme aj istý stupeň vyhorenia môže za to, že sa Pohlreich chystá do dôchodku. Aj momentálne pracuje v istej reštaurácii, no len ako akýsi mentálny guru. „Už do kuchyne nepatrím, tento rok idem do dôchodku. Čas sa nedá zastaviť, za tie roky som opotrebovaný. Únava materiálu. Telo chce už niečo iné.“

Nikoho som nespasil

Zdeněk Pohlreich sa stal mediálnou hviedou pred piatimi rokmi. V čase najväčšej slávy dával do pucu reštaurácie: „Za tie roky sme videli strašné veci, je až neskutočné, za akých podmienok môžu niektorí ľudia pripravovať jedlo pre druhých. V kuchyniach sme nachádzali pneumatiky, topánky, počítače,“ vyratúval desivé tajomstvá kuchýň v relácii Limuzína. „Ja si myslím, že to určite niečomu pomohlo, zabávali sa pritom ľudia, aj celej českej gastronómii to niečo dalo, ale zase nechcem o tom premýšľať a rozprávať v rovine, že som niekoho spasil.“

Kuchárom z núdze

Pôvodne sa televízny kuchár hlásil na strojarinu, nechal sa strhnúť bratom, no táto myšlienka bola odsúdená na neúspech už v zárodku. „Ja som chcel ísť na priemyslovku. Ja, čo sa mi vyhadzujú vyrážky, keď vidím šraubovák,“ smeje sa dnes nad zvrátenou myšlienkou Pohlreich. „Priemyslovka sa nekonala, zaplať pánboh za to. Zostala kuchyňa a som rád, že zostala, pretože si myslím, že mám najlepšie povolanie na svete.“ Pred životným rozhodnutím, kam ďalej, teraz stojí aj Pohlreichov syn: „Súcitím s ním, je to strašne zložité, lebo keď ťa veci nebavia, je zložité robiť ich dobre. Človek k tomu potrebuje mať nejakú motiváciu.“

Vrátiť sa do Čiech nebol dobrý nápad

V kuchárovom prípade síce vyznieva popis motivácie trošku zvláštne, ale proti gustu... „Mne to pripadalo strašne cool. Máš pätnásť a vlezieš do kuchyne, kde chodia dospelí chlapi, nadávajú, majú svoj džob, držia si svoju pozíciu, plácajú servírky po zadku. To bolo strašne pekné, páčilo sa mi to prostredie.“ Tam zrejme vznikli aj základy vskutku šťavnatého prejavu tohto majstra kuchyne. Pritom stačilo málo a takto ohnivo sa mohol vyjadrovať pokojne na obrazovkách nejakej zahraničnej televízie. V roku 1989 emigroval do Holandska. „Veľmi si ma tam nechceli nechať, tak som si vybavil prisťahovalecké víza do Austrálie, tam som bol tri roky, no potom sa to zvrtlo a vrátil som sa do Čiech. Veľmi rozumné rozhodnutie to nebolo, ale na druhej strane som mal obrovské šťastie, že to so mnou dopadlo tak, ako dopadlo,“ hodnotí dnes s odstupom času spokojná televízna star.

Neprehliadnite tiež

Rišo Müller o Adele: Nie každá sexi žena musí mať veľké prsia a malý nos

Turné štartujú v Prešove 2. októbra, o deň neskôr vystúpia v Košiciach.

Košická doprava kolabuje aj počas týždňa mobility

Najkritickejšie križovatky riadi polícia.

Žiačka prišla o život počas lyžiarskeho výcviku. Obžalovali učiteľku

Od tragédie na Plejsoch uplynulo vyše 18 mesiacov.

Hlavné správy zo Sme.sk

BRATISLAVA

Nivy zatvoria. Pozrite si, kde vystúpite v Bratislave z autobusu

Novú stanicu chcú postaviť do troch rokov.

SVET

Zomrela dedička L'Oréalu, najbohatšia žena sveta

Zásluhy Liliane Bettencourtovej sa ocitli v tieni afér.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  9. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  10. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  1. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  2. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  7. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  8. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 19 684
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 831
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 809
  4. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 483
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 281
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 164
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 1 796
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 683
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 446
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 257

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop