Pohánka bola dlho zabudnutá a v posledných rokoch zažíva renesanciu najmä v obchodoch so zdravou výživou a s bioproduktmi, kde si za polkilové balenie vypýtajú od 1,5 po 2 eurá. Ešte o čosi drahšia je pohánková múka. Polkilové balenie sa predáva za 2,30 až 2,50 eura.
Pohánku si ľudia často mýlia s obilninami. Jej olúpané semená sa síce štruktúrou i chemickými vlastnosťami ponášajú na cereálie, no pohánka je rastlinou z čeľade stavikrvovitých a príbuzná je napríklad s rebarborou či šťaveľom.
Dar od pohanov
Pohánku do Európy skutočne priniesli pohania z centrálnej Ázie a oblasti Tibetu. Konkrétne Tatári počas svojich inváznych nájazdov v 13. storočí.
Pohánka je prirodzene bezlepková. Tým sa stáva neoceniteľnou náhradou pre celiatikov a je vhodná aj pre úplne malé deti. Obsahuje vzácny flavonoid rutín, ktorý chráni vitamín C pred oxidáciou a zvyšuje jeho efektivitu. Podobne ochranne pôsobí na srdcovo-cievny systém. Zvyšuje pružnosť krvných ciev a pomáha regulovať zrážavosť krvi, čo je prospešné najmä pri nadmernom krvácaní z nosa alebo ďasien. Pohánka navyše pomáha regulovať obsah cholesterolu v krvi, je ľahko stráviteľná a obsahuje veľa vlákniny.
Príloha i základ
Pohánka môže mať v kuchyni široké využitie, ak si zvyknete na jej špecifickú chuť. Pohánkové zrno sa podáva ako príloha namiesto ryže alebo ako základ do šalátov či nákypov, pohánkové krúpy sa používa do polievok ako závarka alebo ako základ raňajkových kaší. Pohánkové vločky sú výborné do jogurtu a z múky sa dajú pripraviť palacinky (francúzska pochúťka galletes) alebo slané lievance pochádzajúce z Ruska, nazývané bliny.
Autor: kag
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.