Pre cca 5 osôb: 1 kg bravčovej panenky, 0,5 kg šalotky, 100 g masla, fľašu bieleho alebo červeného vína 0,7 l, soľ
čierne korenie, panenský olivový olej, bylinky.
Postup: Bravčovú panenku očistíme od blán a necháme vcelku. Okoreníme čerstvo namletým korením, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Chvíľu necháme odležať.
Šalotku očistíme. Vo vhodnom kastróli rozpustíme maslo a pridáme šalotku, ktorú dusíme chvíľu na masle pri nízkej teplote, pridáme biele víno (ak chceme, môžeme použiť červené víno, dosiahneme tak tmavú farbu pokrmu a chuť červeného vína) a konfitujeme šalotky do mäkka. Ak sú mäkké, vyberieme ich a víno redukujeme na konzistenciu sirupu. Šalotky vložíme späť do redukovanej šťavy.
Bravčovú panenku opečieme na grile z každej strany a dopečieme v rúre (konvektomate) na požadovaný stupeň prepečenia.
Takto upečenú bravčovú panenku vcelku nakrájame na plátky, uložíme do vhodnej nádoby a pridáme konfitované šalotky.
Ak chcete, samozrejme, môžete toto jedlo podávať aj servírovane a môžete si k nemu pripraviť aj nejakú ďalšiu prílohu.
U nás bravčovú panenku s konfitovanou šalotkou pripravujeme na bufety, kde máte možnosť vybrať si z pestrej ponuky príloh a šalátov.
Autor: Marek Brezina
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.