Korzár logo Korzár

Záhradkár: Orech – pochúťka i liek

Tesne pred veľkonočným pečením vari každá gazdinka začne so zháňaním orechov. Vieme však o nich dosť?

Orechy. Využívajú sa nielen v kuchyni, ale i v zdravotníctve.Orechy. Využívajú sa nielen v kuchyni, ale i v zdravotníctve. (Zdroj: archív)



Asi nie, pretože pestovaniu orechov a zakladaniu či obnoveniu orechových sadov by sme mali venovať oveľa väčšiu pozornosť. Tento užitočný, nenáročný strom by bolo vhodné vysadiť po obvode rôznych závodov, prevádzok alebo pri hospodárskych budovách. Väčšina sadov z dávnejších čias už totiž dožíva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dôležité

Vylúpané semená orechov sa považujú za najvýživnejšiu pochúťku z olejnatých plodov pestovaných u nás. Obsahujú dostatok esenciálnych aminokyselín, nenasýtené mastné kyseliny, znižujú cholesterol, majú protirakovinové a antioxidačné účinky, podporujú činnosť, výkonnosť nervového a imunitného systému. Obsahujú vitamíny a mnoho ďalších prvkov dôležitých vo výžive človeka.

SkryťVypnúť reklamu

Pre laického konzumenta nie je rozdiel v kvalite vylúpaných plodov. Všetky nazýva vlašské orechy. Rozdiely skôr vnímajú pestovatelia, pretože orechy podľa tvrdosti škrupiny delia sa do niekoľkých skupín.

Delenie

S veľmi tvrdou škrupinou sú tzv. kameňáče. Podobne ťažko sa jadrá vyberajú aj z plodov, ktoré majú rozbrázdenú škrupinu a ľudovo ich volajú krapáče. Naproti tomu sú orechy s tzv. papierovou škrupinou, ktorú každoročne poškodzuje vtáctvo, veveričky a malé hlodavce, takže chovateľ zbiera len zvyšky. Do našich sadov sú prijateľné tzv. polopapierové sorty, ktoré sú v súčasnosti ponúkané takmer všetkými škôlkami. Patria sem odrody Vlašský, Apollo, Saturn, Jupiter, Seiferdorfský, Mars, Lake a ako novinka sa ponúka odroda Sychrov s červeným jadrom a orech hroznový, ktorý má pohromade 7-15 plodov. Rodí bohato, plody sú menšie a s hrubšou škrupinou.

SkryťVypnúť reklamu

Ceny

Cena stromčekov v škôlke sa pohybuje v rozmedzí od 10 do 15 €. Zvyčajne prvú úrodu aspoň na ukážku prinesú už v 4. - 5. roku života. Ak ich nesadíme ako solitéry, tak v rade ich dávame na vzdialenosť 15 - 30 metrov podľa okolitých podmienok. V obľube je aj výsadba miestnych genotypov, náhodných semenáčov, ktoré môžeme považovať za samostatné krajové sorty. Takým je orech Sabinovský, Senecký, Revúcky a podobne. Sú to spoľahlivé druhy v rodivosti aj v kvalite plodov, ale do rodivosti zvyčajne nastupujú neskoro.
V súčasnosti si konzument nekupuje plody podľa odrody, zväčša je spokojný s vylúpanými jadrami, pretože nie každý má čas a trpezlivosť ich vyberať zo škrupiny. Ak sú pomleté a v priebehu skladovania dostanú sa do styku so svetlom, vzduchom, kovmi majú tendenciu oxidovať a ostávajú horké.

SkryťVypnúť reklamu

Pestovanie

Strom orech neobľubuje ťažké, zamokrené pôdy čo i len sezónne, alebo s vysokou hladinou spodnej vody, ani mrazové kotliny. V prípade že predsa len namrzne, v máji treba urobiť v jeho korune hlboký, zmladzovací rez, a rany dôkladne ošetriť. Patrí medzi teplomilné ovocné druhy, preto sa mu darí na južných svahoch, alebo na juhozápadných stráňach chránených pred nárazovými vetrami. Strom sa považuje za dlhovekú drevinu a môže rodiť 100 až 150 rokov. Preto miesto jeho výsadby riešime s dlhodobou perspektívou.

Aj keď strom orech nevyžaduje veľa opatery, je akosi na okraji záujmu. Samozrejme, v malých záhradkách je jeho výsadba ťažko uskutočniteľná, lebo korunu má veľmi rozložitú a pod ňou takmer nič nerastie. Ak sme rozhodnutí predsa si ho len vysadiť, tak je lepšie urobiť sadbu skôr na jar, ako na jeseň, ale ani tak ju netreba urýchľovať. Na trvalé stanovište najmä v záhradkách vysádzame špicáky, ktorým tvarujeme ešte niekoľko rokov korunu do výšky rezom, ale aj vyväzovaním, pretože plody sa nezbierajú z konárov, ale zo zeme.

Iné využitie

Listy majú špecifickú vôňu, ktorou odpudzujú hmyz, najmä blchy a hubám, baktériám zabraňujú vytvárať kolónie, preto nie je vhodné ich kompostovať, lebo zastavujú hnilobný proces. Nálev z listov sa používa ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny a je aj výbornou prísadou do kúpeľa a na umývanie vlasov.

Autor: Peter Ország

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 914
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 942
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 758
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 883
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 734
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 570
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 878
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 530
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu