Korzár logo Korzár
Štvrtok, 23. február, 2017 |Meniny má Roman, Romana

Náš tip: Upečte si supervianočky

Ponúkame vám hneď štyri skvelé recepty.

Vianočka cukrárska

Potrebujeme: 200 g masla, 40 g droždia, pol litra mlieka, 800 g polohrubej múky, štipku soli, 100 g cukru, 5 žĺtkov, lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry, niekoľko kvapiek vanilkovej arómy, 100 g hrozienok, 50 g sekaných lúpaných mandlí, vajíčko na potretie, lúpané mandle na posypanie

Príprava: Maslo rozpustíme, droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku, pridáme všetky ostatné suroviny a zarobíme na tuhšie cesto. Vykysnuté premiesime a znovu necháme kysnúť, čo opakujeme trikrát. Až potom z toho upletieme vianočku. Na vymastenom plechu ju necháme ešte asi pol hodinu ležať v teplej miestnosti. Potrieme vajíčkom, posypeme mandľami a upečieme.

Vianočka zemiaková

Potrebujeme: 50 g masla, 100 g cukru, 1 vajce, štipku soli, lyžičku postrúhanej citrónovej kôry, 30 g droždia, 2,5 dcl smotany, 500 g hrubej múky, 250 g strúhaných a deň vopred uvarených zemiakov, 50 g hrozienok, vajce na potretie

Príprava: Maslo vyšľaháme s cukrom, vajíčkom, soľou a citrónovou kôrou. Z droždia a smotany zarobíme na kvások, ktorý premiešame s múkou a zemiakmi. Pridáme maslovú zmes, hrozienka a všetko spracujeme na tuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť. Upletieme vianočku a po ďalšom vykysnutí ju potrieme vajíčkom a dáme piecť.

Vianočka jemná

Potrebujeme: kilo polohrubej múky, 150 g cukru, štipku soli, 100 g strúhaných lúpaných mandlí, lyžičku mletého badiánu, 400 g masla, 2 lyžice rumu, 70 g droždia, 7 dcl mlieka, vajíčko na potretie, lúpané mandle na posypanie

Príprava: Do múky s cukrom, soľou, mandľami a badiánom rozdrobíme maslo, pridáme rum s mliekom, v ktorom sme rozpustili droždie. Zmiešame na tuhšie cesto. V teple ho necháme vyše hodiny kysnúť, potom opäť premiešame a urobíme dve vianočky, ktoré uložíme na vymastený plech. Potreté rozšľahaným vajíčkom a posypané nadrobno nakrájanými mandľami necháme ešte pol hodinu kysnúť vo vlažnej rúre. Potom ich prenesieme na mráz, aby stuhli a hneď zase vrátime do riadne vyhriatej rúry a pečieme približne 40 minút.

Vianočka majstrovská

Potrebujeme: 40 g droždia, pol litra mlieka, 800 g polohrubej múky, 150 g masla, 1 vajce, 4 žĺtky, lyžička strúhanej citrónovej kôry, štipka soli, 150 g cukru, pol lyžičky škorice, 100 g strúhaných lúpaných mandlí, 100 g hrozienok, 30 g strúhanej horkej čokolády, maslo na potretie, cukor na posypanie

Príprava: Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku, primiešame pol kila múky a uhnetieme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Až potom pridáme zohriate maslo, vajce, žĺtky, citrónovú kôru, soľ, cukor, mandle, hrozienka a zvyšok múky. Keď cesto opäť vykysne, do devätiny zapracujeme čokoládu so škoricou. Vianočku pletieme tak, aby farebný diel prechádzal stredom. Ďalej pokračujeme obvyklým spôsobom. Túto vianočku však pred pečením ničím nepotierajte. Až po vybratí z rúry jej doprajte výdatný poter rozpusteným maslom a štedro pocukrujte.

Neprehliadnite tiež

AKTUALIZOVANÉ 18:52

Križovatku VSS nedovolilo uzavrieť policajné prezídium

Ministerstvo Korzáru potvrdilo, že projekt sa musí prepracovať.

Päťročný chlapček zomrel pri požiari domu v Slanci

Nedokázali ujsť. Jeho brat je ťažko popálený.

AKTUALIZOVANÉ 19:24

Na južnom Zemplíne bojujú s ľadovou povodňou

V Michaľanoch s obavami sledujú rieku, polia už zaplavilo.

Kamery snímajú obchádzku na Ružíne. Vodiči o tom nevedia

Dali ich tam, aby vždy vedeli, v akom stave je cesta.

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Únos. Film, ktorý vznikol napriek výstrahám právnikov

Pri nakrúcaní prvého slovenského trileru bola aj mama Roberta Remiáša.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

EKONOMIKA

Kaufland mení predajne. Pozrite sa, ako budú vyzerať

Sieť už začala s prestavbou niektorých pobočiek.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  2. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  3. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  6. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  7. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  8. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  9. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  10. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 298
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 193
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 240
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 181
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 959
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 219
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 028
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 593
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 854
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 571

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop