Korzár logo Korzár
Piatok, 21. september, 2018 | Meniny má Matúš
Nájdete nás na webe

Náš tip: Upečte si supervianočky

Ponúkame vám hneď štyri skvelé recepty.

Vianočka cukrárska

Potrebujeme: 200 g masla, 40 g droždia, pol litra mlieka, 800 g polohrubej múky, štipku soli, 100 g cukru, 5 žĺtkov, lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry, niekoľko kvapiek vanilkovej arómy, 100 g hrozienok, 50 g sekaných lúpaných mandlí, vajíčko na potretie, lúpané mandle na posypanie

Príprava: Maslo rozpustíme, droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku, pridáme všetky ostatné suroviny a zarobíme na tuhšie cesto. Vykysnuté premiesime a znovu necháme kysnúť, čo opakujeme trikrát. Až potom z toho upletieme vianočku. Na vymastenom plechu ju necháme ešte asi pol hodinu ležať v teplej miestnosti. Potrieme vajíčkom, posypeme mandľami a upečieme.

Článok pokračuje pod video reklamou

Vianočka zemiaková

Potrebujeme: 50 g masla, 100 g cukru, 1 vajce, štipku soli, lyžičku postrúhanej citrónovej kôry, 30 g droždia, 2,5 dcl smotany, 500 g hrubej múky, 250 g strúhaných a deň vopred uvarených zemiakov, 50 g hrozienok, vajce na potretie

Príprava: Maslo vyšľaháme s cukrom, vajíčkom, soľou a citrónovou kôrou. Z droždia a smotany zarobíme na kvások, ktorý premiešame s múkou a zemiakmi. Pridáme maslovú zmes, hrozienka a všetko spracujeme na tuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť. Upletieme vianočku a po ďalšom vykysnutí ju potrieme vajíčkom a dáme piecť.

Vianočka jemná

Potrebujeme: kilo polohrubej múky, 150 g cukru, štipku soli, 100 g strúhaných lúpaných mandlí, lyžičku mletého badiánu, 400 g masla, 2 lyžice rumu, 70 g droždia, 7 dcl mlieka, vajíčko na potretie, lúpané mandle na posypanie

Príprava: Do múky s cukrom, soľou, mandľami a badiánom rozdrobíme maslo, pridáme rum s mliekom, v ktorom sme rozpustili droždie. Zmiešame na tuhšie cesto. V teple ho necháme vyše hodiny kysnúť, potom opäť premiešame a urobíme dve vianočky, ktoré uložíme na vymastený plech. Potreté rozšľahaným vajíčkom a posypané nadrobno nakrájanými mandľami necháme ešte pol hodinu kysnúť vo vlažnej rúre. Potom ich prenesieme na mráz, aby stuhli a hneď zase vrátime do riadne vyhriatej rúry a pečieme približne 40 minút.

Vianočka majstrovská

Potrebujeme: 40 g droždia, pol litra mlieka, 800 g polohrubej múky, 150 g masla, 1 vajce, 4 žĺtky, lyžička strúhanej citrónovej kôry, štipka soli, 150 g cukru, pol lyžičky škorice, 100 g strúhaných lúpaných mandlí, 100 g hrozienok, 30 g strúhanej horkej čokolády, maslo na potretie, cukor na posypanie

Príprava: Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku, primiešame pol kila múky a uhnetieme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Až potom pridáme zohriate maslo, vajce, žĺtky, citrónovú kôru, soľ, cukor, mandle, hrozienka a zvyšok múky. Keď cesto opäť vykysne, do devätiny zapracujeme čokoládu so škoricou. Vianočku pletieme tak, aby farebný diel prechádzal stredom. Ďalej pokračujeme obvyklým spôsobom. Túto vianočku však pred pečením ničím nepotierajte. Až po vybratí z rúry jej doprajte výdatný poter rozpusteným maslom a štedro pocukrujte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  2. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  3. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  4. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  5. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  6. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Najužitočnejšia appka
  10. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  1. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  2. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  3. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  4. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  10. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  1. Najužitočnejšia appka 16 505
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 15 057
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 945
  4. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 10 931
  5. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 10 892
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 568
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 310
  8. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 012
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 3 654
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 416

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop