Korzár logo Korzár
Utorok, 19. september, 2017 | Meniny má Konštantín

Náš tip: Upečte si supervianočky

Ponúkame vám hneď štyri skvelé recepty.

Vianočka cukrárska

Potrebujeme: 200 g masla, 40 g droždia, pol litra mlieka, 800 g polohrubej múky, štipku soli, 100 g cukru, 5 žĺtkov, lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry, niekoľko kvapiek vanilkovej arómy, 100 g hrozienok, 50 g sekaných lúpaných mandlí, vajíčko na potretie, lúpané mandle na posypanie

Príprava: Maslo rozpustíme, droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku, pridáme všetky ostatné suroviny a zarobíme na tuhšie cesto. Vykysnuté premiesime a znovu necháme kysnúť, čo opakujeme trikrát. Až potom z toho upletieme vianočku. Na vymastenom plechu ju necháme ešte asi pol hodinu ležať v teplej miestnosti. Potrieme vajíčkom, posypeme mandľami a upečieme.

Vianočka zemiaková

Potrebujeme: 50 g masla, 100 g cukru, 1 vajce, štipku soli, lyžičku postrúhanej citrónovej kôry, 30 g droždia, 2,5 dcl smotany, 500 g hrubej múky, 250 g strúhaných a deň vopred uvarených zemiakov, 50 g hrozienok, vajce na potretie

Príprava: Maslo vyšľaháme s cukrom, vajíčkom, soľou a citrónovou kôrou. Z droždia a smotany zarobíme na kvások, ktorý premiešame s múkou a zemiakmi. Pridáme maslovú zmes, hrozienka a všetko spracujeme na tuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť. Upletieme vianočku a po ďalšom vykysnutí ju potrieme vajíčkom a dáme piecť.

Vianočka jemná

Potrebujeme: kilo polohrubej múky, 150 g cukru, štipku soli, 100 g strúhaných lúpaných mandlí, lyžičku mletého badiánu, 400 g masla, 2 lyžice rumu, 70 g droždia, 7 dcl mlieka, vajíčko na potretie, lúpané mandle na posypanie

Príprava: Do múky s cukrom, soľou, mandľami a badiánom rozdrobíme maslo, pridáme rum s mliekom, v ktorom sme rozpustili droždie. Zmiešame na tuhšie cesto. V teple ho necháme vyše hodiny kysnúť, potom opäť premiešame a urobíme dve vianočky, ktoré uložíme na vymastený plech. Potreté rozšľahaným vajíčkom a posypané nadrobno nakrájanými mandľami necháme ešte pol hodinu kysnúť vo vlažnej rúre. Potom ich prenesieme na mráz, aby stuhli a hneď zase vrátime do riadne vyhriatej rúry a pečieme približne 40 minút.

Vianočka majstrovská

Potrebujeme: 40 g droždia, pol litra mlieka, 800 g polohrubej múky, 150 g masla, 1 vajce, 4 žĺtky, lyžička strúhanej citrónovej kôry, štipka soli, 150 g cukru, pol lyžičky škorice, 100 g strúhaných lúpaných mandlí, 100 g hrozienok, 30 g strúhanej horkej čokolády, maslo na potretie, cukor na posypanie

Príprava: Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku, primiešame pol kila múky a uhnetieme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Až potom pridáme zohriate maslo, vajce, žĺtky, citrónovú kôru, soľ, cukor, mandle, hrozienka a zvyšok múky. Keď cesto opäť vykysne, do devätiny zapracujeme čokoládu so škoricou. Vianočku pletieme tak, aby farebný diel prechádzal stredom. Ďalej pokračujeme obvyklým spôsobom. Túto vianočku však pred pečením ničím nepotierajte. Až po vybratí z rúry jej doprajte výdatný poter rozpusteným maslom a štedro pocukrujte.

Neprehliadnite tiež

V Prešove havaroval opitý vodič. Spolujazdec je vážne zranený

Nehoda sa stala v noci z pondelka na utorok.

Prešovská univerzita otvorila akademický rok

Pozrite si aj fotogalérie zo slávnostného aktu a novej auly PU.

Versače sa s Mojsejovcami súdi o apartmán v Tatrách

Na súd prišiel s manželkou Norou, no zbytočne.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdoša kritizuje jeho tajomník z Mosta

Na čom bude lietať slovenská armáda mali povedať do konca septembra.

DOMOV

Pellegriniho úradníčka má blízko k IT firme spájanej s Počiatkom

Žiláková má mať vzťah so šéfom Anextu.

SVET

Putin sa prišiel pozrieť na vojenské cvičenia Západ 2017

Moskva ubezpečovala, že manévre nie sú prípravou na inváziu do Poľska a Litvy.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  2. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  5. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  8. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  9. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  10. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 770
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 8 433
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 341
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 910
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 838
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 786
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 709
  8. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 966
  9. Ušetrite až 60 % nákladov na elektrinu využitím slnečnej energie 944
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 686

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop