Korzár logo Korzár
Streda, 21. november, 2018 | Meniny má Elvíra
Nájdete nás na webe

Náš tip: Upečte si supervianočky

Ponúkame vám hneď štyri skvelé recepty.

Vianočka cukrárska

Potrebujeme: 200 g masla, 40 g droždia, pol litra mlieka, 800 g polohrubej múky, štipku soli, 100 g cukru, 5 žĺtkov, lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry, niekoľko kvapiek vanilkovej arómy, 100 g hrozienok, 50 g sekaných lúpaných mandlí, vajíčko na potretie, lúpané mandle na posypanie

Príprava: Maslo rozpustíme, droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku, pridáme všetky ostatné suroviny a zarobíme na tuhšie cesto. Vykysnuté premiesime a znovu necháme kysnúť, čo opakujeme trikrát. Až potom z toho upletieme vianočku. Na vymastenom plechu ju necháme ešte asi pol hodinu ležať v teplej miestnosti. Potrieme vajíčkom, posypeme mandľami a upečieme.

Vianočka zemiaková

Potrebujeme: 50 g masla, 100 g cukru, 1 vajce, štipku soli, lyžičku postrúhanej citrónovej kôry, 30 g droždia, 2,5 dcl smotany, 500 g hrubej múky, 250 g strúhaných a deň vopred uvarených zemiakov, 50 g hrozienok, vajce na potretie

Príprava: Maslo vyšľaháme s cukrom, vajíčkom, soľou a citrónovou kôrou. Z droždia a smotany zarobíme na kvások, ktorý premiešame s múkou a zemiakmi. Pridáme maslovú zmes, hrozienka a všetko spracujeme na tuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť. Upletieme vianočku a po ďalšom vykysnutí ju potrieme vajíčkom a dáme piecť.

Vianočka jemná

Potrebujeme: kilo polohrubej múky, 150 g cukru, štipku soli, 100 g strúhaných lúpaných mandlí, lyžičku mletého badiánu, 400 g masla, 2 lyžice rumu, 70 g droždia, 7 dcl mlieka, vajíčko na potretie, lúpané mandle na posypanie

Príprava: Do múky s cukrom, soľou, mandľami a badiánom rozdrobíme maslo, pridáme rum s mliekom, v ktorom sme rozpustili droždie. Zmiešame na tuhšie cesto. V teple ho necháme vyše hodiny kysnúť, potom opäť premiešame a urobíme dve vianočky, ktoré uložíme na vymastený plech. Potreté rozšľahaným vajíčkom a posypané nadrobno nakrájanými mandľami necháme ešte pol hodinu kysnúť vo vlažnej rúre. Potom ich prenesieme na mráz, aby stuhli a hneď zase vrátime do riadne vyhriatej rúry a pečieme približne 40 minút.

Vianočka majstrovská

Potrebujeme: 40 g droždia, pol litra mlieka, 800 g polohrubej múky, 150 g masla, 1 vajce, 4 žĺtky, lyžička strúhanej citrónovej kôry, štipka soli, 150 g cukru, pol lyžičky škorice, 100 g strúhaných lúpaných mandlí, 100 g hrozienok, 30 g strúhanej horkej čokolády, maslo na potretie, cukor na posypanie

Príprava: Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku, primiešame pol kila múky a uhnetieme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Až potom pridáme zohriate maslo, vajce, žĺtky, citrónovú kôru, soľ, cukor, mandle, hrozienka a zvyšok múky. Keď cesto opäť vykysne, do devätiny zapracujeme čokoládu so škoricou. Vianočku pletieme tak, aby farebný diel prechádzal stredom. Ďalej pokračujeme obvyklým spôsobom. Túto vianočku však pred pečením ničím nepotierajte. Až po vybratí z rúry jej doprajte výdatný poter rozpusteným maslom a štedro pocukrujte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  4. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  5. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  6. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  7. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  10. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  1. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  2. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  5. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  6. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  7. Vyberáme správny názov firmy
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  10. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  1. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 21 806
  2. Platíte si poistenie domova zbytočne? 20 931
  3. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 16 698
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 942
  5. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 10 654
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 7 968
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 665
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 289
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 764
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 579

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop