Vianočka cukrárska
Potrebujeme: 200 g masla, 40 g droždia, pol litra mlieka, 800 g polohrubej múky, štipku soli, 100 g cukru, 5 žĺtkov, lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry, niekoľko kvapiek vanilkovej arómy, 100 g hrozienok, 50 g sekaných lúpaných mandlí, vajíčko na potretie, lúpané mandle na posypanie
Príprava: Maslo rozpustíme, droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku, pridáme všetky ostatné suroviny a zarobíme na tuhšie cesto. Vykysnuté premiesime a znovu necháme kysnúť, čo opakujeme trikrát. Až potom z toho upletieme vianočku. Na vymastenom plechu ju necháme ešte asi pol hodinu ležať v teplej miestnosti. Potrieme vajíčkom, posypeme mandľami a upečieme.
Vianočka zemiaková
Potrebujeme: 50 g masla, 100 g cukru, 1 vajce, štipku soli, lyžičku postrúhanej citrónovej kôry, 30 g droždia, 2,5 dcl smotany, 500 g hrubej múky, 250 g strúhaných a deň vopred uvarených zemiakov, 50 g hrozienok, vajce na potretie
Príprava: Maslo vyšľaháme s cukrom, vajíčkom, soľou a citrónovou kôrou. Z droždia a smotany zarobíme na kvások, ktorý premiešame s múkou a zemiakmi. Pridáme maslovú zmes, hrozienka a všetko spracujeme na tuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť. Upletieme vianočku a po ďalšom vykysnutí ju potrieme vajíčkom a dáme piecť.
Vianočka jemná
Potrebujeme: kilo polohrubej múky, 150 g cukru, štipku soli, 100 g strúhaných lúpaných mandlí, lyžičku mletého badiánu, 400 g masla, 2 lyžice rumu, 70 g droždia, 7 dcl mlieka, vajíčko na potretie, lúpané mandle na posypanie
Príprava: Do múky s cukrom, soľou, mandľami a badiánom rozdrobíme maslo, pridáme rum s mliekom, v ktorom sme rozpustili droždie. Zmiešame na tuhšie cesto. V teple ho necháme vyše hodiny kysnúť, potom opäť premiešame a urobíme dve vianočky, ktoré uložíme na vymastený plech. Potreté rozšľahaným vajíčkom a posypané nadrobno nakrájanými mandľami necháme ešte pol hodinu kysnúť vo vlažnej rúre. Potom ich prenesieme na mráz, aby stuhli a hneď zase vrátime do riadne vyhriatej rúry a pečieme približne 40 minút.
Vianočka majstrovská
Potrebujeme: 40 g droždia, pol litra mlieka, 800 g polohrubej múky, 150 g masla, 1 vajce, 4 žĺtky, lyžička strúhanej citrónovej kôry, štipka soli, 150 g cukru, pol lyžičky škorice, 100 g strúhaných lúpaných mandlí, 100 g hrozienok, 30 g strúhanej horkej čokolády, maslo na potretie, cukor na posypanie
Príprava: Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku, primiešame pol kila múky a uhnetieme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Až potom pridáme zohriate maslo, vajce, žĺtky, citrónovú kôru, soľ, cukor, mandle, hrozienka a zvyšok múky. Keď cesto opäť vykysne, do devätiny zapracujeme čokoládu so škoricou. Vianočku pletieme tak, aby farebný diel prechádzal stredom. Ďalej pokračujeme obvyklým spôsobom. Túto vianočku však pred pečením ničím nepotierajte. Až po vybratí z rúry jej doprajte výdatný poter rozpusteným maslom a štedro pocukrujte.
Autor: Spracovala Nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.