Suroviny: hovädzia sviečková - 800 g, olej - 0,02 l, soľ, korenie, fialové zemiaky - 800 g, smotana - 0,2 l, mlieko - 0,2 l, stonkový zeler - 1 balenie, cukor - kryštál - 200 g, maslo - 200 g, parmezán - 100 g.
Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájane na menšie kúsky, uvaríme v osolenej vode domäkka. Medzitým si hovädziu sviečkovú očistíme od blán, nakrájame na steaky, osolíme, okoreníme a na rozohriatej panvičke s olejom sprudka opečieme z každej strany. Po opečení ich vložíme do vopred vyhriatej rúry na 190 stupňov položené na plechu s plátkom masla na každom steaku. Nastrúhame parmezán a na papier na pečenie si nasypeme kôpky, z ktorých následne vytvoríme kolieska hrúbky asi 3 mm. Vložíme ich do rúry po vybratí steakov. Následne do scedených uvarených zemiakov dáme zvyšok masla, rozmixujeme a potom premixujeme ešte so zohriatym mliekom a smotanou do peny. Zeler pripravíme tak, že do vody nasypeme cukor - množstvo jedna k jednej a varíme na hustý sirup jemne do hneda (karamelova), vložíme tam stonkový zeler očistený od vlasov na povrchu a karamelizujeme asi 2 minútky, aby zostal chrumkavý.
Autor: Peter Melkus
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.