Korzár logo Korzár
Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Recept

Pečený jahňací hrebienok s pečenými zemiakmi a mrkvovými hoblinami na olivovom oleji, cesnakovo-žihľavový dressing.

Pečený jahňací hrebienok s pečenými zemiakmi a mrkvovými hoblinami na olivovom oleji, cesnakovo-žihľavový dressing.Pečený jahňací hrebienok s pečenými zemiakmi a mrkvovými hoblinami na olivovom oleji, cesnakovo-žihľavový dressing. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Pečený jahňací hrebienok s pečenými zemiakmi a mrkvovými hoblinami na olivovom oleji, cesnakovo-žihľavový dressing

Pre päťčlennú partiu gurmánov budeme potrebovať tieto suroviny: jahňacie hrebienky 1 kg, zemiaky 500 g, mrkva 400 g, šalotka 50 g, petržlenová vňať 50 g, olivový olej 2 cl, kyslá smotana 250 g, mladé výhonky žihľavy, cesnak (medvedí cesnak), soľ, korenie.

Ako prvé si zapneme rúru, ktorú nastavíme na 200°C. Zemiaky v šupke dôkladne umyjeme a dáme ich piecť vcelku do rúry (na sucho). Asi po 35 minútach pečenia zemiakov osolíme, okoreníme a opečieme na tuku do zlata jahňacie hrebienky. Takto opečené hrebienky vložíme k pečeným zemiakom do rúry a rúru vypneme. Hrebienky nám v rúre pri klesajúcej teplote pozvoľna dôjdu. Mäso bude krásne ružové a šťavnaté. Doba ležania mäsa v rúre je cca 20 až 30 minút, záleží od kusu a odležania mäsa pred tepelnou úpravou. Mäso z čerstvo porazeného jahňaťa by malo v chlade odležať minimálne 20 dní, aby stratilo húževnatosť.

Počas ležania hrebienka v rúre si pripravíme mrkvové hobliny a dressing. Začneme dressingom! Kyslú smotanu vymiešame so soľou, korením, pučeným cesnakom a nasekanými žihľavovými výhonkami. Z očistenej mrkvy pomocou škrabky robíme pozdĺžne hobliny. Očistenú šalotku nakrájame na lupienky, vložíme ju do mierne rozpálenej panvice s olivovým olejom, zľahka restujeme! Pridáme mrkvové hobliny, osolíme, okoreníme a restujeme tak, aby hobliny ostali jemne chrumkavé (al dente), pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Keď to je hotové, približne v tom čase je náš jahňací hrebienok pripravený na konzumáciu.

Stačí už len servírovať. Pečený zemiak na tanieri roztlačíme tak, aby sa úplne nerozpadol. Do praskliny v zemiaku vložíme žihľavový dressing a vedľa k tomu priložíme mrkvové hobliny. Teraz si nakrájame jahňacie hrebienky pozdĺž kosti a poukladáme na tanier. (Tá ružová šťava nie je krv, ale šťava z mäsa.) Dozdobíme mladým výhonkom zo žihľavy.

Prajem vám dobrú chuť, priaznivci moji!

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 713
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 945
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 264
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 906
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 673
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 420
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 209
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 587
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 472
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 575
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pritlačená župa odkryla odmeny. Priemerne 1 037 eur na úradníka

Otázky nestačili, zabral až slobodný prístup k informáciám.

Košický župan Rastislav Trnka.
POZNÁMKA

Prešľap župy s odmenami je nepochopiteľný

Odpoveď kraja bola všetko iné, len nie priesvitná a zrejmá.

Úrad Košického samosprávneho kraja.
Marián Pouchan oceňuje pomoc starostky Malej Lodiny Adriány Fečkovej.
Nástroj na plašenie kormoránov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prokuratúra chystá oslabenie boja s extrémizmom, ktorý chcela vláda ako prioritu

Samostatné oddelenie špeciálnej prokuratúry má dnes päť ľudí.

Milan Mazurek v budove Najvyššieho súdu (vpravo).
Dobré ráno

Dobré ráno: Obvinili Fica, Kotlebu aj Mazureka. Teraz im hrozí zánik

Pripravuje sa reorganizácia prokuratúry.

Komentár Zuzany Kepplovej

Žilinka vykročil ľavou

Rozpustenie Honzovho úradu sa nezdá ako dobrý začiatok perestrojky na prokuratúre.

Zuzana Kepplová.
Do skúmavky treba pľuť minútu, aby bolo dosť slín na test. Netreba robiť výtery z nosa a hrdla.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop