srdca a ciev žiadny vplyv.
Doktor James DiNicolantonio tiež tvrdí, že keď sa z jedálnička vypustí mastná strava, ale jej výživová hodnota sa nahradí sacharidmi, hlavne jednoduchými cukrami, je to zdravotný malér. Tieto cukry samozrejme nie sú len v zákuskoch a sladených nápojoch, ale aj v potravinách, v ktorých by sme to možno nečakali - napríklad v kečupe.
Pre človeka, ktorý chce žiť zdravo, ale nie je chorý a nepotrebuje si jednotlivé zložky potravy presne prepočítavať, naďalej platí staré známe pravidlo - všetkého s mierou.
- Nevyhýbajme sa bôčiku, ale určite ho nevyhľadávajme
- Radšej si dajme ryby
- Sacharidy prijímajme radšej v podobe škrobu v jedle, než ako jednoduché cukry (sacharóza, fruktóza)
- Dávajme prednosť čerstvým jedlám a nie z rôznych polotovarov
- Jedzme s mierou
Maximálne šesť lyžičiek
Množstvo výživových expertov závery DiNicolantonia odmieta ako nepresné a tvrdia, že dezinterpretuje vedecké dôkazy. Stručne môžeme zhrnúť, že tuky nie sú zdravé, no netreba ich ani nahrádzať jednoduchými cukrami. Tie sú totiž mimoriadne škodlivé. Najnovšie chcú lekári odporúčať, aby jednoduché cukry tvorili len desať percent z celkového príjmu energie, čo je v prípade dospelého človeka 6 kávových lyžičiek cukru denne - aj to ukrytého v rôznych potravinách.
Autor: Spracovala Nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.