Šťavnaté kačacie prsia na mini šaláte so škvarkovým prachom, vínovo-cesnakovou redukciou a quinoou
Pre 4 osoby:
Suroviny: 800 g kačacích pŕs, soľ, korenie – podľa chuti, 150 g maslovej tekvice, 150 g reďkovky bielej, 100 g hrášku, 100 g baby špenátu, 125 g masla, 200 g quinoy, 0,4 l vína červeného, 50 g cesnaku, 150 g cukru kryštál.
Postup: Z kačacích pŕs dáme dole kožu a nakrájame ju na drobné kocky. Mäso bez kože osolíme, okoreníme a necháme bokom. Narezanú kožu vypražíme na škvarky na suchej panvici. Precedíme a oddelené škvarky od tuku vysypeme na servítku, aby sa úplne zbavili tuku. Na scedenom tuku opečieme krátko z oboch strán kačacie prsia a poukladáme ich na plech. Dopečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 - 200°C na cca 8 - 10 minút. Tekvicu a reďkovku si nakrájame na úhľadné malé kocky. Na panvici, na ktorej sme upiekli mäso, roztopíme maslo a dusíme v ňom zeleninku aj s hráškom dochrumkava. Maslo jemne okoreníme a osolíme. Udusenú zeleninku oddelíme od masla a necháme ju krátko odkvapkať. Medzi prípravou si do hrnca nalejeme víno, pridáme cukor a cesnak. Spolu varíme, až kým sa nám víno nevyvarí na hustú sirupovú hmotu. Podľa chuti nalejeme pod šalát, ktorý následne zmiešame s baby špenátom. Quinoa sa dá kúpiť vo všetkých bioobchodoch. Šalát si pred podávaním posypeme prachom, ktorý vytvoríme tak, že vyškvarené škvarky vysypeme do vysokej nádoby a ponorným mixérom rozmixujeme na prach.
Autor: Peter Melkus
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.