Pohánkový piroh plnený duseným jablkom na karameli.
Tento dezert bude niečo naše slovenské v novom prevedení. Na päť porcií pre nami obľúbených ľudí budeme potrebovať:
Cesto: pohánková múka 200 g, polohrubá múka 100 g, zemiak v šupke varený 50 až 70 g, vaječný žĺtok 1 kus,
voda 0,05 l až 0,1 l
Z pripravených surovín si vymiesime cesto. Miesime ho radšej dlho než krátko. Približne 15 minút by malo stačiť. Potom ho necháme odležať 30 minút v chladničke.
Plnka: cukor kryštál na karamel 100 g, jablká 500 g, maslo 20 g, limetková šťava 0,02 l, biele víno 0,2 l, celá škorica - jedna malá kôra
Posýpka a mastenie: strúhanka 150 g opražená do zlata, maslo 50 g prepražené do orieškovej chuti
Očistíme si jablká, nakrájame ich na malé kocky. Z cukru si urobíme karamel, prilejeme biele víno, pridáme nakrájané jablká, limetkovú šťavu, kúsok celej škorice a maslo. Varíme, dokiaľ sa nerozpustí karamel a potom túto zmes necháme vychladnúť.
Odležané cesto si vyvaľkáme na hrúbku cca 3 milimetre. Teraz už stačí len povykrájať cesto na nami obľúbený tvar a môžeme plniť, lepiť a variť. Zvyšnú plnku zamiešame do uvarených pirohov, omastíme orieškovým maslom na tanieri, posypeme opraženou strúhankou a môžeme podávať.
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.