Ako základnú potravinu poznali ju stavitelia pyramíd, ale pestovali ju aj rímski legionári všade tam, kde sa usídlili.
U nás je ešte stále nedocenenou zeleninou, možno pre svoju špecifickú chuť, ktorá záleží nie len od odrody, ale aj od zloženia pôdy. Môže byť lahodná, ale aj nepríjemné štipľavá. Zvyčajne sa konzumuje v surovom stave ako príloha, alebo súčasť nejakého šalátu.
Ostrú chuť môžeme zmierniť ak ju zajedáme chlebom, prípadne zemiakmi, alebo ju vopred jemne postrúhame, posypeme trochou soli, pokvapkáme olejom a necháme asi 3 hodiny zmäknúť.
Odrody
Reďkev siata je dvojročná rastlina z čeľade kapustovitých. V ponuke je niekoľko odrôd. Najčastejšie sa pestujú odrody typu diakon. Sú biele s dlhým bielym valcovitým, alebo cencúľovým koreňom a s jemnou chuťou.
Obsahujú cenné fytoncídne látky, ktoré majú antimikrobiálny charakter a ich horčičné silice podporujú peristaltiku čriev, teda trávenie.
Typy guľatého tvaru môžu mať rôznu povrchovú farbu, ale po jej odstránení je dužina zvyčajne biela. Odrody majú rozlične dlhé vegetačné obdobie. Podľa termínu zberu ich delíme na skoré, stredne neskoré až neskoré.
Pestovanie
Pestujeme ju vždy zo semena a v našich podmienkach výsev sa zvyčajne robí od júla do polovice augusta.
Rastliny neznášajú priame hnojenie maštaľným hnojom. V takom prípade buľvy červivejú a praskajú.
Najvhodnejšie je ich pestovať po druhej, tretej plodine, ktorá bola hnojená maštaľným hnojom. V piesočnatej a v ťažkej pôde koreň deformuje, býva tvrdý a získavajú pálivú chuť. Na tvorbu dobre tvarovaných koreňov s lahodnou chuťou je najvhodnejšia kyprá, dostatočne hlboká pôda zásobená humusom.
Ak sme reďkev siali husto, treba ju vyjednotiť asi na spon 15 - 15 cm x 10 - 15 cm. Veľmi dôležité je aj jej zavlažovanie. Ak je nedostatočné, buľvičky sa predčasne zakladajú a sú duté. Listy z ružice vylomíme a buľvy uložíme do piesku.
Vedeli ste?
Reďkovky sú vitamínovou bombou, ktorej sa darí aj na balkóne.
Vegetačné obdobie tejto zeleniny je iba päť až šesť týždňov. A nielen vitamíny obsiahnuté v nich vedia robiť s naším organizmom hotové divy!
Buľvičky sú totiž veľmi bohaté na vitamíny, minerálne látky a kyseliny. Obsahujú veľké množstvo vitamínov B a C, čo sa priaznivo odráža na odolnosti organizmu proti najrôznejším vírusom.
Kyselina listová podporuje správnu krvotvorbu a vyrovnáva niektoré chemické procesy v mozgu, čím prispieva k udržaniu emočnej rovnováhy.
Sírne silice uľavujú od infekcií tráviaceho traktu a pozitívne ovplyvňujú črevnú peristaltiku.
Draslík má priaznivý vplyv na zdravie srdcového svalu, vápnik zasa podporuje tvorbu kostí a chrupaviek.
Karotén pomáha udržať zdravé oči a prispieva k zdravému sfarbenie kože . Bolo dokonca vedecky dokázané, že reďkovky dokážu pôsobiť proti vzniku kameňov v žlčových a močových cestách.
Reďkovky sú tiež vhodné pri diétach spojených s redukciou telesnej váhy.
jv
Autor: Peter Ország
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.