Rizoto z tekvice hokaido s bravčovou panenkou obalenou v parmskej šunke.
Pre 4 osoby potrebujeme: 500 g ryže arborio, 100 g cibule žltej, 0,1 l olivového oleja, soľ, korenie, 0,3 l bieleho vína, 600 g bravčovej panenky, 100 g parmskej šunky, 500 g tekvice, 100 g parmezánu, 0,2 l smotany šľahačkovej, 50 g masla.
Postup: Na drobno si nakrájame cibuľku a dozlata opražíme, potom pridáme ryžu a opražíme spolu s cibuľou. Zalejeme vínom a dolejeme vodu asi 1 l. Varíme a občas premiešame. Medzitým si do vopred vyhriatej rúry dáme upiecť dozlatista očistenú, na kocky nakrájanú tekvicu. Po upečení ju preložíme do hlbšej nádoby a ponorným mixérom rozmixujeme na pyré. Ryžu uvaríme tak na skus „al dente" a vlejeme do nej pyré z tekvice. Prilejeme smotanu, necháme všetko prevariť, potom pridáme parmezán a kocku masla, ktorá nám rizotko krásne zjemní.
Do vyhriatej rúry po tekvici vložíme osolenú, okorenenú bravčovú panenku, vopred opečenú na panvičke s olejom a následne obalenú v parmskej šunke, na cca 12 minút. Upečie sa pekne došťavnata.
Autor: Peter Melkus
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.