Korzár logo Korzár
Pondelok, 23. júl, 2018 | Meniny má Oľga
Nájdete nás na webe

Recept

Pečená bravčová panenka v slanine s cviklovo-zemiakovými plackami, ružičkovým kelom a chrenovou omáčkou

Pečená bravčová panenka v slanine s cviklovo-zemiakovými plackami, ružičkovým kelom a chrenovou omáčkou.(Zdroj: Vladimír Mulík)



Tento pokrm zväčša pozostáva zo surovín, ktoré bez veľkých ťažkostí zoženieme v obchode alebo v dobre zásobenej pivnici, ktorú sme si v jeseni naplnili vlastnými rukami vypestovanou zeleninou. Pre piatich kamarátov alebo členov rodiny budeme potrebovať tieto suroviny:

bravčovú panenku - 0,8 kg
plátky slaniny - 0,25 kg
vetvičku rozmarínu
cviklu - 0,4 kg
zemiaky - 0,4 kg
vajíčko - 1 ks
cesnak - 1 strúčik
majorán sušený - 1 č.l.
ružičkový kel - 0,3 kg
cibuľu - 0,05 kg
maslo - 0,03 kg
chren - 0,2 kg
jablko - 0,1 kg
smotanu 33% - 0,5 l
acidofilné mlieko - 0,05 l
soľ
korenie

Začnime s prípravou surovín. Bravčovú panenku mierne osolíme, okoreníme, zľahka posypeme nasekaným rozmarínom a zabalíme do plátkov slaniny. Takto pripravenú panenku necháme chvíľu odležať v chladničke, prípadne si ju môžeme predpripraviť deň vopred.

Teraz si nachystáme omáčku. Vyvaríme 33 % smotanu na hustotu omáčky, dochutíme soľou a korením. Počas redukcie smotany si očistíme chren s jablkom a nastrúhame najemno, podobne ako syr. Nastrúhaný chren s jablkom vložíme do vriacej omáčky a odstavíme. Pozor, už nevariť!!! Chren by nám zhorkol a stratil na sile. Omáčku necháme postať cca 10 minút a potom ju vycedíme cez jemné sitko. Na zjemnenie chuti ešte môžeme pridať acidko, samozrejme minimálne polotučné. S teplotou omáčky pri podávaní si nelámte hlavu, môže byť vlažná.

Ideme na placky. Očistené zemiaky, cviklu a jeden cesnak nastrúhame podobne ako chren s jablkom. Pridáme vajíčko, soľ, korenie, sušený majorán a dobre premiešame. Možno si niekto z vás pomyslí - A múka je kde?! Ale my ju potrebovať nebudeme. Ako spojivo nám poslúžia škrob zo zemiakov a vajíčko. Dúfam, že teraz mám veľké plus od tých, ktorí držia bezlepkovú diétu. Z takto pripravenej masy pečieme na panvičke tenké placky, ktoré sú široké 5 až 8 cm, na minimálnom množstve oleja a miernom ohni z oboch strán.

Teraz si rozohrejeme rúru na 200 až 220 stupňov. Obalenú panenku v slanine opečieme z každej strany do zlata a vložíme do rozohriatej rúry, ktorú asi po piatich minútach vypneme a necháme ju tam ležať 15 až 25 minút podľa hrúbky panenky. Počas toho, ako je panenka v rúre, očistíme ružičkový kel. Nakrájame ho na polovice alebo na štvrtinky, orestujeme ho na cibuľke, podlejeme troškou vody, osolíme, okoreníme a podusíme. Nakoniec pridáme kúsok masla, ešte trošku podusíme a máme hotovo. Už stačí len nakrájať panenku na pár úhľadných kúskov a môžeme začať podávať. Dobrú chuť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  6. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 487
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 818
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 059
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 634
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 119
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 6 003
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 650
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 556
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 341
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 767

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop