Korzár logo Korzár
Sobota, 25. február, 2017 |Meniny má Frederik(a)

Recept

Pečená bravčová panenka v slanine s cviklovo-zemiakovými plackami, ružičkovým kelom a chrenovou omáčkou

Pečená bravčová panenka v slanine s cviklovo-zemiakovými plackami, ružičkovým kelom a chrenovou omáčkou.(Zdroj: Vladimír Mulík)



Tento pokrm zväčša pozostáva zo surovín, ktoré bez veľkých ťažkostí zoženieme v obchode alebo v dobre zásobenej pivnici, ktorú sme si v jeseni naplnili vlastnými rukami vypestovanou zeleninou. Pre piatich kamarátov alebo členov rodiny budeme potrebovať tieto suroviny:

bravčovú panenku - 0,8 kg
plátky slaniny - 0,25 kg
vetvičku rozmarínu
cviklu - 0,4 kg
zemiaky - 0,4 kg
vajíčko - 1 ks
cesnak - 1 strúčik
majorán sušený - 1 č.l.
ružičkový kel - 0,3 kg
cibuľu - 0,05 kg
maslo - 0,03 kg
chren - 0,2 kg
jablko - 0,1 kg
smotanu 33% - 0,5 l
acidofilné mlieko - 0,05 l
soľ
korenie

Začnime s prípravou surovín. Bravčovú panenku mierne osolíme, okoreníme, zľahka posypeme nasekaným rozmarínom a zabalíme do plátkov slaniny. Takto pripravenú panenku necháme chvíľu odležať v chladničke, prípadne si ju môžeme predpripraviť deň vopred.

Teraz si nachystáme omáčku. Vyvaríme 33 % smotanu na hustotu omáčky, dochutíme soľou a korením. Počas redukcie smotany si očistíme chren s jablkom a nastrúhame najemno, podobne ako syr. Nastrúhaný chren s jablkom vložíme do vriacej omáčky a odstavíme. Pozor, už nevariť!!! Chren by nám zhorkol a stratil na sile. Omáčku necháme postať cca 10 minút a potom ju vycedíme cez jemné sitko. Na zjemnenie chuti ešte môžeme pridať acidko, samozrejme minimálne polotučné. S teplotou omáčky pri podávaní si nelámte hlavu, môže byť vlažná.

Ideme na placky. Očistené zemiaky, cviklu a jeden cesnak nastrúhame podobne ako chren s jablkom. Pridáme vajíčko, soľ, korenie, sušený majorán a dobre premiešame. Možno si niekto z vás pomyslí - A múka je kde?! Ale my ju potrebovať nebudeme. Ako spojivo nám poslúžia škrob zo zemiakov a vajíčko. Dúfam, že teraz mám veľké plus od tých, ktorí držia bezlepkovú diétu. Z takto pripravenej masy pečieme na panvičke tenké placky, ktoré sú široké 5 až 8 cm, na minimálnom množstve oleja a miernom ohni z oboch strán.

Teraz si rozohrejeme rúru na 200 až 220 stupňov. Obalenú panenku v slanine opečieme z každej strany do zlata a vložíme do rozohriatej rúry, ktorú asi po piatich minútach vypneme a necháme ju tam ležať 15 až 25 minút podľa hrúbky panenky. Počas toho, ako je panenka v rúre, očistíme ružičkový kel. Nakrájame ho na polovice alebo na štvrtinky, orestujeme ho na cibuľke, podlejeme troškou vody, osolíme, okoreníme a podusíme. Nakoniec pridáme kúsok masla, ešte trošku podusíme a máme hotovo. Už stačí len nakrájať panenku na pár úhľadných kúskov a môžeme začať podávať. Dobrú chuť.

Neprehliadnite tiež

Nad Krompachmi horel les, zasahovalo tridsať hasičov

Požiar zasiahol viac ako 56 hektárov územia.

Vincent Lukáč nesúhlasí s vyvesením jeho dresu v Steel Aréne

Vedenie oceliarov rozhodnutie bývalého hokejistu prekvapilo.

Prešovskí futbalisti utrpeli debakel

Z Dunajskej Stredy si vezú domom prehru a päť gólov.

Polícia tvrdí, že za zápchy môže rýchlo rastúci počet áut

Košický hovorca Szabó: Z dlhodobého hľadiska je to neudržateľné.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 936
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 517
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 7 952
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 519
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 926
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 690
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 494
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 343
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 820
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 462

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop