Korzár logo Korzár
Streda, 26. september, 2018 | Meniny má Edita
Nájdete nás na webe

Recept

Pečená bravčová panenka v slanine s cviklovo-zemiakovými plackami, ružičkovým kelom a chrenovou omáčkou

Pečená bravčová panenka v slanine s cviklovo-zemiakovými plackami, ružičkovým kelom a chrenovou omáčkou.(Zdroj: Vladimír Mulík)



Tento pokrm zväčša pozostáva zo surovín, ktoré bez veľkých ťažkostí zoženieme v obchode alebo v dobre zásobenej pivnici, ktorú sme si v jeseni naplnili vlastnými rukami vypestovanou zeleninou. Pre piatich kamarátov alebo členov rodiny budeme potrebovať tieto suroviny:

bravčovú panenku - 0,8 kg
plátky slaniny - 0,25 kg
vetvičku rozmarínu
cviklu - 0,4 kg
zemiaky - 0,4 kg
vajíčko - 1 ks
cesnak - 1 strúčik
majorán sušený - 1 č.l.
ružičkový kel - 0,3 kg
cibuľu - 0,05 kg
maslo - 0,03 kg
chren - 0,2 kg
jablko - 0,1 kg
smotanu 33% - 0,5 l
acidofilné mlieko - 0,05 l
soľ
korenie

Začnime s prípravou surovín. Bravčovú panenku mierne osolíme, okoreníme, zľahka posypeme nasekaným rozmarínom a zabalíme do plátkov slaniny. Takto pripravenú panenku necháme chvíľu odležať v chladničke, prípadne si ju môžeme predpripraviť deň vopred.

Teraz si nachystáme omáčku. Vyvaríme 33 % smotanu na hustotu omáčky, dochutíme soľou a korením. Počas redukcie smotany si očistíme chren s jablkom a nastrúhame najemno, podobne ako syr. Nastrúhaný chren s jablkom vložíme do vriacej omáčky a odstavíme. Pozor, už nevariť!!! Chren by nám zhorkol a stratil na sile. Omáčku necháme postať cca 10 minút a potom ju vycedíme cez jemné sitko. Na zjemnenie chuti ešte môžeme pridať acidko, samozrejme minimálne polotučné. S teplotou omáčky pri podávaní si nelámte hlavu, môže byť vlažná.

Ideme na placky. Očistené zemiaky, cviklu a jeden cesnak nastrúhame podobne ako chren s jablkom. Pridáme vajíčko, soľ, korenie, sušený majorán a dobre premiešame. Možno si niekto z vás pomyslí - A múka je kde?! Ale my ju potrebovať nebudeme. Ako spojivo nám poslúžia škrob zo zemiakov a vajíčko. Dúfam, že teraz mám veľké plus od tých, ktorí držia bezlepkovú diétu. Z takto pripravenej masy pečieme na panvičke tenké placky, ktoré sú široké 5 až 8 cm, na minimálnom množstve oleja a miernom ohni z oboch strán.

Teraz si rozohrejeme rúru na 200 až 220 stupňov. Obalenú panenku v slanine opečieme z každej strany do zlata a vložíme do rozohriatej rúry, ktorú asi po piatich minútach vypneme a necháme ju tam ležať 15 až 25 minút podľa hrúbky panenky. Počas toho, ako je panenka v rúre, očistíme ružičkový kel. Nakrájame ho na polovice alebo na štvrtinky, orestujeme ho na cibuľke, podlejeme troškou vody, osolíme, okoreníme a podusíme. Nakoniec pridáme kúsok masla, ešte trošku podusíme a máme hotovo. Už stačí len nakrájať panenku na pár úhľadných kúskov a môžeme začať podávať. Dobrú chuť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  3. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  4. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 261
  2. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 11 370
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 11 134
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 603
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 551
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 5 095
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 4 748
  8. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy 4 533
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 442
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 918

Neprehliadnite tiež

Dôchodcom telefonuje falošný lekár. Žiada od nich peniaze

Polícia varuje ľudí, aby sa nedali nachytať.

V Krásnej zasahujú hasiči, horí v areáli šrotoviska

Dym hlásili z Valalík, Krásnej, Furče, centra Košíc či Šebastoviec.

Vraždiace duo z Medzeva dobilo obeť konármi. Vraj zo žiarlivosti

Na košickom súde sa ani jeden k zodpovednosti nehlási.

Česká turistka spadla v Prielome Hornádu do vody

Horskí záchranári ju vyšetrili, zateplili a poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie.

Pozrite si zasnežené končiare Vysokých Tatier

Koncom septembra pokryl Tatry prvý sneh.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ako sa Čína stala hlavným vývozcom do celého sveta

Krajina vyváža tovar v biliónoch eur.

Píše Ivan Mikloš

Keď to príde k nám, budem kričať ako prvý

Ad: Keď Ivan Mikloš stráca cit pre mieru.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Z Ruska ma vyhnal Putin, z Lidoviek Babiš (píše Petra Procházková)

Obliehanie Babišom som nevydržala.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop