Korzár logo Korzár

Záhradkár: Paprika – povzbudzuje aj dráždi

Regály v obchodoch so záhradkárskymi potrebami, ale aj v obchodných domoch sa plnia semenami na nastávajúcu jarnú sezónu.

Vysievanie papriky, Začíname koncom februára.Vysievanie papriky, Začíname koncom februára. (Zdroj: archív)



Semenárske firmy sa pretekajú v nápaditosti obalov a každý druh, odrodu vykresľujú ako jedinečnú. Obaly priťahujú našu pozornosť a v tomto prípade oveľa viac platí ako pri iných komoditách, že obal predáva a koľkokrát kúpime aj semená, ktoré sme nemali v pláne, ale len preto, lebo nás upútal obrázok. V niektorých vrecúškach je len pár semien (odrody vedené ako F1), v iných po 2 g a pri strukovinách sa obsah počíta na deká. Aj ceny sú veľmi rozdielne, nielen v závislosti od odrody, ale aj od distribučnej spoločnosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pôvod

Paprika patrí medzi zeleninu a pôvod má v Strednej Amerike. Zo začiatku sa v Európe pestovala ako okrasná a liečivá rastlina, prípadne ako dochucovadlo. Z pôvodných odrôd sa postupne podarilo vypestovať druhy s väčšími plodmi v rôznom tvare a farebnom prevedení, s hrubšími stenami, s odlišnými chuťovými vlastnosťami, ako aj s nižším podielom štipľavosti.
Takmer každá krajina má vyšľachtené krajové odrody, takže vzniklo nepreberné množstvo druhov. Aj naši šľachtitelia prispeli do zoznamu paprikou PCR, ktorá je veľmi raná a vhodná na hriadky. V priebehu rokov stala sa východiskovým materiálom takmer pri všetkých raných odrodách.

Odrody

Okrem bežných typov paprík pozornosť si zasluhuje sladká červená kapia, ktorá za líši od bežných odrôd silnejšou stenou plodov a darí sa jej len v najteplejších oblastiach. Je sladká, v predĺženom tvare a vhodná na zaváranie. Zaujímavá je ešte skupina tzv. jabĺčkových paprík, ktoré majú tiež špeciálne upotrebenie. Medzi labužníkmi obľúbenou skupinou sú rôznofarebné papričky najčastejšie v tvare ovocia. Pestujú sa ako okrasné rastliny a vyznačujú sa bohatou úrodou malých plodov, chuťovo veľmi štipľavých. Tento typ paprík sa úspešne môže pestovať aj na balkóne, alebo v byte. Zvyčajne sú to stále zelené rastliny.

SkryťVypnúť reklamu

Zeleninová paprika

Zeleninová paprika je v našich podmienkach jednoročná rastlina. Konzumuje sa šťavnaté oplodie, ktorého chemické zloženie závisí od stupňa zrelosti, pestovateľskej oblasti a agrotechniky. V surovom stave obsahuje zo všetkých u nás pestovaných zelenín najviac vitamínu C, až šesťkrát viac ako citróny. Väčšina plodov v čase 100–percentnej zrelosti má intenzívnu červenú farbu vďaka farbivu karoténu, provitamínu A. Nie menej významné sú pre náš organizmus aj ďalšie dary tejto zeleniny, ako je betakarotén, vitamíny zo skupiny B a minerálne látky vápnik, fosfor, draslík, síra a železo, ktoré ovplyvňujú mnohé fyziologické funkcie v našom tele, najmä čo sa týka trávenia. Typickú chuť a vôňu plodom zabezpečujú éterické oleje, ktoré sa vyskytujú v oplodí. Alkaloid kapsicín zase dodáva plodom ostrú, štipľavú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Podmienky

Paprika na voľných záhonoch sa môže pestovať len v najteplejších oblastiach Slovenska. Semeno vysievame od konca februára do polovice marca v skleníkoch, v teplých pareniskách, alebo do debničiek na okenných parapetoch. Predpestovaná a dobre vyvinutá priesada má byť nízka a dostatočne silná. Pri presádzaní na záhon, čo býva až po 15. máji, by mala mať asi 10 pravých listov. Je to rastlina veľmi náročná na svetlo a vodu, preto jej pestovanie musí sprevádzať intenzívne zavlažovanie najmä podmokom. Počas vegetácie vyžaduje optimálnu teplotu 22° C. Nízke nočné teploty spomaľujú vegetáciu až zastavujú rast. Pôdu vyžaduje priepustnú, bohatú na humus a živiny. Bez hojenia je pestovanie papriky málo úspešné, preto by sme dodávku živín mali opakovať každých 14 dní. Okrem priameho, viaczložkového hnojiva, paprika znáša aj zálievku z trusu alebo hnoja hospodárskych zvierat. Vďačná je aj za listové hnojenie, ktoré robíme postrekom.

Choroby

Z vírusových ochorení často na paprike diagnostikujeme ružicovitosť, tabakovú mozaiku a pestrolistosť. Ochrana je založená na prevencii. Z hubových chorôb sa najčastejšie vyskytuje alternáriová škvrnitosť a fytoftórová hniloba. Zo živočíšnych škodcov sú to molice a zelené vošky, ktoré škodia cicaním rastlinných štiav, ale sú aj prenášačmi vírusových ochorení. Používame proti nim prostriedky proti cicajúcemu a loziacemu hmyzu.


Autor: Peter Ország

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 946
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 950
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 776
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 906
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 687
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 583
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 892
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 532
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu