Korzár logo Korzár
Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna
Nájdete nás na webe
PESTOVANIE BEZ HNOJENIA JE MÁLO ÚSPEŠNÉ

Záhradkár: Paprika – povzbudzuje aj dráždi

Regály v obchodoch so záhradkárskymi potrebami, ale aj v obchodných domoch sa plnia semenami na nastávajúcu jarnú sezónu.

Vysievanie papriky, Začíname koncom februára.(Zdroj: archív)



Semenárske firmy sa pretekajú v nápaditosti obalov a každý druh, odrodu vykresľujú ako jedinečnú. Obaly priťahujú našu pozornosť a v tomto prípade oveľa viac platí ako pri iných komoditách, že obal predáva a koľkokrát kúpime aj semená, ktoré sme nemali v pláne, ale len preto, lebo nás upútal obrázok. V niektorých vrecúškach je len pár semien (odrody vedené ako F1), v iných po 2 g a pri strukovinách sa obsah počíta na deká. Aj ceny sú veľmi rozdielne, nielen v závislosti od odrody, ale aj od distribučnej spoločnosti.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pôvod

Paprika patrí medzi zeleninu a pôvod má v Strednej Amerike. Zo začiatku sa v Európe pestovala ako okrasná a liečivá rastlina, prípadne ako dochucovadlo. Z pôvodných odrôd sa postupne podarilo vypestovať druhy s väčšími plodmi v rôznom tvare a farebnom prevedení, s hrubšími stenami, s odlišnými chuťovými vlastnosťami, ako aj s nižším podielom štipľavosti.
Takmer každá krajina má vyšľachtené krajové odrody, takže vzniklo nepreberné množstvo druhov. Aj naši šľachtitelia prispeli do zoznamu paprikou PCR, ktorá je veľmi raná a vhodná na hriadky. V priebehu rokov stala sa východiskovým materiálom takmer pri všetkých raných odrodách.

Odrody

Okrem bežných typov paprík pozornosť si zasluhuje sladká červená kapia, ktorá za líši od bežných odrôd silnejšou stenou plodov a darí sa jej len v najteplejších oblastiach. Je sladká, v predĺženom tvare a vhodná na zaváranie. Zaujímavá je ešte skupina tzv. jabĺčkových paprík, ktoré majú tiež špeciálne upotrebenie. Medzi labužníkmi obľúbenou skupinou sú rôznofarebné papričky najčastejšie v tvare ovocia. Pestujú sa ako okrasné rastliny a vyznačujú sa bohatou úrodou malých plodov, chuťovo veľmi štipľavých. Tento typ paprík sa úspešne môže pestovať aj na balkóne, alebo v byte. Zvyčajne sú to stále zelené rastliny.

Zeleninová paprika

Zeleninová paprika je v našich podmienkach jednoročná rastlina. Konzumuje sa šťavnaté oplodie, ktorého chemické zloženie závisí od stupňa zrelosti, pestovateľskej oblasti a agrotechniky. V surovom stave obsahuje zo všetkých u nás pestovaných zelenín najviac vitamínu C, až šesťkrát viac ako citróny. Väčšina plodov v čase 100–percentnej zrelosti má intenzívnu červenú farbu vďaka farbivu karoténu, provitamínu A. Nie menej významné sú pre náš organizmus aj ďalšie dary tejto zeleniny, ako je betakarotén, vitamíny zo skupiny B a minerálne látky vápnik, fosfor, draslík, síra a železo, ktoré ovplyvňujú mnohé fyziologické funkcie v našom tele, najmä čo sa týka trávenia. Typickú chuť a vôňu plodom zabezpečujú éterické oleje, ktoré sa vyskytujú v oplodí. Alkaloid kapsicín zase dodáva plodom ostrú, štipľavú chuť.

Podmienky

Paprika na voľných záhonoch sa môže pestovať len v najteplejších oblastiach Slovenska. Semeno vysievame od konca februára do polovice marca v skleníkoch, v teplých pareniskách, alebo do debničiek na okenných parapetoch. Predpestovaná a dobre vyvinutá priesada má byť nízka a dostatočne silná. Pri presádzaní na záhon, čo býva až po 15. máji, by mala mať asi 10 pravých listov. Je to rastlina veľmi náročná na svetlo a vodu, preto jej pestovanie musí sprevádzať intenzívne zavlažovanie najmä podmokom. Počas vegetácie vyžaduje optimálnu teplotu 22° C. Nízke nočné teploty spomaľujú vegetáciu až zastavujú rast. Pôdu vyžaduje priepustnú, bohatú na humus a živiny. Bez hojenia je pestovanie papriky málo úspešné, preto by sme dodávku živín mali opakovať každých 14 dní. Okrem priameho, viaczložkového hnojiva, paprika znáša aj zálievku z trusu alebo hnoja hospodárskych zvierat. Vďačná je aj za listové hnojenie, ktoré robíme postrekom.

Choroby

Z vírusových ochorení často na paprike diagnostikujeme ružicovitosť, tabakovú mozaiku a pestrolistosť. Ochrana je založená na prevencii. Z hubových chorôb sa najčastejšie vyskytuje alternáriová škvrnitosť a fytoftórová hniloba. Zo živočíšnych škodcov sú to molice a zelené vošky, ktoré škodia cicaním rastlinných štiav, ale sú aj prenášačmi vírusových ochorení. Používame proti nim prostriedky proti cicajúcemu a loziacemu hmyzu.


Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 143
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 343
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 459
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 357
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 722
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 398
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 006
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 510
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 837
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 676

Neprehliadnite tiež

Zamestnanca knižnice odsúdili za sexuálne zneužívanie klientov

Jeden súd ho poslal za mreže, druhý ho potrestal iba podmienečne.

Vozili Masaryka či Dubčeka. V Košiciach sa predviedli vozňové veterány

Lákal najmä seniorský parný rušeň Zelený Anton.

Mnohé z tatranských kúpeľov sú už minulosťou

Kúpeľný ráz už stratilo Štrbské Pleso, či Tatranská Lomnica.

Žije v nich pár ľudí. Aj najmenšie obce majú svoje krásy

Malebný kraj a nádherná príroda robí z týchto miest rozprávku.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop