Korzár logo Korzár

Recept

Malinové Creme brulée

Malinové Creme brulée.Malinové Creme brulée. (Zdroj: Vladimír Mulík)



Ak si budeme chcieť pripomenúť zážitok zo spoločného dezertu Na skle maľované II. počas valentínskej večere v reštaurácii Olive Tree, pripravíme si malinové créme brulée. Pre päťčlennú rodinu potrebujeme tieto suroviny a pomôcky:

smotana 33 % 250 ml, mlieko 150 ml, vaječné žĺtky 7 až 9 podľa veľkosti, alebo 210 gramov, šťava z malín 1,5 dcl, a to z čerstvých alebo mrazených, v igelite balených, cukor trstinový 70 g, cukor kryštál na karamelovú krustu, misky s objemom nie viac ako 1,5 dcl, lepšie širšie ako vyššie a ako posledné - cukrárska plynová letlampa alebo každý šikovný gazda má doma malú montérsku plynovú letlampu

A teraz môžeme začať s prípravou. Cez jemné sitko si vycedíme rozmixované maliny. Na 1,5 dcl šťavy budeme potrebovať cca 250 g malín. Túto malinovú šťavu povaríme krátku chvíľu s trstinovým cukrom. Tento úkon je dosť dôležitý, lebo malinová šťava je sama osebe dosť kyslá a pri zmiešaní s ostatnými surovinami by sa nám všetko zrazilo (zurdzelo).

Vaječné žĺtky si oddelíme od bielkov. Mlieko a smotanu zmiešame a prihrejeme cca na 60 stupňov Celzia, odstavíme a pridáme prevarenú malinovú šťavu s cukrom. Teraz za stáleho miešania metličkou pomaličky vlievame túto teplú zmes do žĺtkov. Nechcenú penu, ktorá sa nám vytvorí pri miešaní zmesi, pozbierame lyžicou. Zmes nalejeme do misiek, vložíme do pekáča. Podlejeme vriacou vodou minimálne do polovice misiek. Tento pekáč vložíme do vopred rozohriatej rúry na 100 stupňov a pečieme 30 až 45 min. do stuhnutia. Keby náhodou vám creme brulée netuhlo do 30 minút, zvýšte teplotu o päť až desať stupňov, ale teraz už pozor! Creme brulée kontrolujeme každých päť až desať minút a to preto, aby sa nám neprepieklo.

Keď už je všetko tak, ako má byť, creme brulée vyberieme z rúry a necháme ho vychladnúť.

A teraz už len stačí váš výrobok posypať tenkou, ale súvislou vrstvou kryštálového cukru, zobrať do ruky letlampu a vytvoriť na povrchu zlatavú karamelovú krustu.

Všetkým vám prajem dobrú chuť a krásny pôžitok z tohto skvelého dezertu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: František Schiller

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Drobné čiary na stene? Niekedy je to začiatok veľkého problému
  2. Taký obrovský úver ich mohol úplne položiť
  3. Slováci nechcú skládky. Aké je iné riešenie?
  4. Signature vône podľa osobnosti
  5. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  6. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne
  7. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  8. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov
  1. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  2. Taký obrovský úver ich mohol úplne položiť
  3. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  4. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov
  6. Budvar stavia na tradícii a darí sa mu lepšie ako kedykoľvek
  7. Signature vône podľa osobnosti
  8. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 13 700
  2. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 11 037
  3. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 6 216
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 6 014
  5. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 462
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 252
  7. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis 3 772
  8. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis 3 579
  1. David Talian: Otvorené obchody cez sviatky? Skvelý nápad, ak chcete ľuďom zobrať voľno a nič tým nezískať
  2. Peter Franek: ... ale to tam musíte povedať, haloooo
  3. Irena Šimuneková: Duchovná história Červeného Kameňa
  4. Miro Broniš: Vyberajú učiteľky € na/pre ZRPŠ s radosťou?
  5. Robert Štepaník: diel 132 - shorts / To je vuuuul... to je ale vuuuul!
  6. Rastislav Hrušovský: Stopárka Vierka
  7. Martin Turčan: Generálny štrajk - prečo bol pád vlády iba prelud
  8. Tupou Ceruzou: Konsolidácia na salaši
  1. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 21 349
  2. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere. 16 570
  3. Vladimír Zervan: Ficov úpadok 13 692
  4. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 11 826
  5. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran. 10 552
  6. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 614
  7. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 572
  8. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 5 781
  1. Tupou Ceruzou: Konsolidácia na salaši
  2. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  3. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  4. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  5. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  6. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  7. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  8. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu