V prvom rade si z obchodu vyberte tú správnu, čerstvú. Mala by byť pekne zelená s uzavretými kvietkami, bez náznakov mokvania a plesne. Keď je brokolica už v potravinách žltozelená, je stará alebo zle skladovaná. Doma v chladničke ju skladujte maximálne dva dni.
Ak chcete z brokolice prijať v maximálnom množstve aj vitamín C, aj karotén, musíte na to ísť šalamúnsky. Varením vo vode sa totiž znižuje obsah vitamínu C, no karotén zas prijímame lepšie v uvarenej forme. Preto je najlepšie variť ju nad parou v uzavretom hrnci a len nevyhnutne krátko, cca 5 minút. Ak nechcete, aby vás z nej nafukovalo, jedzte len zelenú hlavičku a nie hrubú „stonku". Brokolica je výborná do šalátov, ale aj ako príloha k mäsu, syru či do polievok. Má dvojnásobne viac vitamínu C ako pomaranč, oveľa viac vitamínu E ako ostatná zelenina a z minerálov v nej nájdete draslík, horčík, selén, fosfor a železo. Vápnika má dokonca toľko čo mlieko, preto sa odporúča jesť hlavne ľuďom s alergiou na laktózu.
Autor: Spracovala ela
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.