Korzár logo Korzár

Brokolica je najzdravšia na pare

O priaznivých účinkoch tejto kapustovitej zeleniny ste už zrejme počuli. Ale ako ich uchovať aj počas varenia?

Chutí ako kaleráb. Na prípravu je nenáročná.Chutí ako kaleráb. Na prípravu je nenáročná. (Zdroj: FOTOLIA)



V prvom rade si z obchodu vyberte tú správnu, čerstvú. Mala by byť pekne zelená s uzavretými kvietkami, bez náznakov mokvania a plesne. Keď je brokolica už v potravinách žltozelená, je stará alebo zle skladovaná. Doma v chladničke ju skladujte maximálne dva dni.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak chcete z brokolice prijať v maximálnom množstve aj vitamín C, aj karotén, musíte na to ísť šalamúnsky. Varením vo vode sa totiž znižuje obsah vitamínu C, no karotén zas prijímame lepšie v uvarenej forme. Preto je najlepšie variť ju nad parou v uzavretom hrnci a len nevyhnutne krátko, cca 5 minút. Ak nechcete, aby vás z nej nafukovalo, jedzte len zelenú hlavičku a nie hrubú „stonku". Brokolica je výborná do šalátov, ale aj ako príloha k mäsu, syru či do polievok. Má dvojnásobne viac vitamínu C ako pomaranč, oveľa viac vitamínu E ako ostatná zelenina a z minerálov v nej nájdete draslík, horčík, selén, fosfor a železo. Vápnika má dokonca toľko čo mlieko, preto sa odporúča jesť hlavne ľuďom s alergiou na laktózu.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Spracovala ela

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 803
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 460
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 142
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 460
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 330
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 280
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu