Korzár logo Korzár
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Recept: Hovädzie s pečenou tekvicou, vareným zemiakom a kôprovou omáčkou

Tento týždeň pre vás šéfkuchár František Schiller z reštaurácie Olive Tree pripravil ďalší originálny recept.

(Zdroj: Vladimír Mulík)

Milí čitatelia, tento týždeň pre vás šéfkuchár František Schiller z reštaurácie Olive Tree pripravil ďalší originálny recept. Veríme, že tento chutný pokrm si získa vašu priazeň. Ak nemáte na varenie čas, radi vám ho ponúkneme už tento štvrtok na business menu v reštaurácii Olive Tree. Tešíme sa na vás a želáme dobrú chuť.

Hovädzie varené s pečenou tekvicou, vareným zemiakom a kôprovou omáčkou

Ako prvé si uvaríme hneď zrána alebo deň vopred klasický hovädzí vývar, a to z hovädzieho zadného. Osobne volím varenie vývaru deň vopred, mäso postojí vo vývare a je omnoho chutnejšie než čerstvo uvarené. Na prípravu piatich porcií budeme potrebovať tieto suroviny:

1 kg hovädzieho zadného, 1 tekvicu hokkaido, 5 zemiakov, stredne veľkých, olivový olej, 60 g masla, soľ, korenie, rozmarín, tymian.

Na omáčku: 3 dl vývaru, 5 dl smotany 33 %, 0,5 dl acidka, čerstvý alebo sušený kôpor, soľ, cukor, korenie, citrónovú šťavu - pár kvapiek.

Ďalej si dôkladne umyjeme tekvicu a zemiaky. Tekvicu nešúpeme, šupka je po upečení ľahko stráviteľná. Rozkrojíme ju, vyberieme semienka - na pomoc si vezmeme našu starú, dobrú lyžicu. Nakrájame si tekvicu na desať mesiačikov, rozložíme na plech a pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C, cca 30-40 minút do mäkka. Do dvoch polievkových lyžíc olivového oleja si natrháme trošku byliniek a týmto olejom pokvapkáme upečenú, ešte teplú tekvicu, osolíme a okoreníme.

Zemiaky nešúpeme a vcelku ich uvaríme v dobre osolenej vode. Po uvarení ich jemne roztlačíme, tak, aby ostali čiastočne vcelku a do každého otvoreného zemiaka vložíme kúsok masla.

Na omáčku použijeme vývar, v ktorom sme varili hovädzie zadné. Vývar si vyredukujeme na minimum, pridáme smotanu 33 % a znovu redukujeme na hustotu omáčky. Do odstavenej omáčky pridáme kôpor, trošku acidka, podľa chuti soľ, cukor a pár kvapiek citrónovej šťavy. Varenie zemiakov, tekvice a omáčky sa snažím zosúladiť tak, aby som to mal hotové v rovnakom čase.

Tak teraz už stačí len nakrájať hovädzie varené (pozor - cez vlákna) a ohriať ho v troške vývaru s kúskom masla. Zaberie to pár minút. Ideme podávať.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 036
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 724
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 265
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 065
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 003
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 685
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 340
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 238
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 217
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 076
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

6 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

1 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop