Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. august, 2017 | Meniny má Anabela

Recept: Hovädzie s pečenou tekvicou, vareným zemiakom a kôprovou omáčkou

Tento týždeň pre vás šéfkuchár František Schiller z reštaurácie Olive Tree pripravil ďalší originálny recept.

(Zdroj: Vladimír Mulík)

Milí čitatelia, tento týždeň pre vás šéfkuchár František Schiller z reštaurácie Olive Tree pripravil ďalší originálny recept. Veríme, že tento chutný pokrm si získa vašu priazeň. Ak nemáte na varenie čas, radi vám ho ponúkneme už tento štvrtok na business menu v reštaurácii Olive Tree. Tešíme sa na vás a želáme dobrú chuť.

Hovädzie varené s pečenou tekvicou, vareným zemiakom a kôprovou omáčkou

Ako prvé si uvaríme hneď zrána alebo deň vopred klasický hovädzí vývar, a to z hovädzieho zadného. Osobne volím varenie vývaru deň vopred, mäso postojí vo vývare a je omnoho chutnejšie než čerstvo uvarené. Na prípravu piatich porcií budeme potrebovať tieto suroviny:

1 kg hovädzieho zadného, 1 tekvicu hokkaido, 5 zemiakov, stredne veľkých, olivový olej, 60 g masla, soľ, korenie, rozmarín, tymian.

Na omáčku: 3 dl vývaru, 5 dl smotany 33 %, 0,5 dl acidka, čerstvý alebo sušený kôpor, soľ, cukor, korenie, citrónovú šťavu - pár kvapiek.

Ďalej si dôkladne umyjeme tekvicu a zemiaky. Tekvicu nešúpeme, šupka je po upečení ľahko stráviteľná. Rozkrojíme ju, vyberieme semienka - na pomoc si vezmeme našu starú, dobrú lyžicu. Nakrájame si tekvicu na desať mesiačikov, rozložíme na plech a pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C, cca 30-40 minút do mäkka. Do dvoch polievkových lyžíc olivového oleja si natrháme trošku byliniek a týmto olejom pokvapkáme upečenú, ešte teplú tekvicu, osolíme a okoreníme.

Zemiaky nešúpeme a vcelku ich uvaríme v dobre osolenej vode. Po uvarení ich jemne roztlačíme, tak, aby ostali čiastočne vcelku a do každého otvoreného zemiaka vložíme kúsok masla.

Na omáčku použijeme vývar, v ktorom sme varili hovädzie zadné. Vývar si vyredukujeme na minimum, pridáme smotanu 33 % a znovu redukujeme na hustotu omáčky. Do odstavenej omáčky pridáme kôpor, trošku acidka, podľa chuti soľ, cukor a pár kvapiek citrónovej šťavy. Varenie zemiakov, tekvice a omáčky sa snažím zosúladiť tak, aby som to mal hotové v rovnakom čase.

Tak teraz už stačí len nakrájať hovädzie varené (pozor - cez vlákna) a ohriať ho v troške vývaru s kúskom masla. Zaberie to pár minút. Ideme podávať.

Neprehliadnite tiež

Košičanka Doris roztancuje funky nakladačkou

Jej osobnou najväčšou špičkou na svete je Bruno Mars.

Rozhovor

Šéf národného parku: Slovenský raj sa mi nikdy nezunuje

Tomáš Dražil je pyšný na zonáciu, ferratu Kyseľ aj splavovanie Hornádu.

Košičan pred 56 rokmi držal tabuľku Abebe Bikilovi. Sám je dnes legendou

Juraj Fotul by schoval do vrecka aj Forresta Gumpa.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 643
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 776
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 775
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 650
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 853
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 761
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 309
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 260
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 197
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 809

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop