Pre cca 12 osôb potrebujeme:
185 g hladkej múky
110 g masla
2-3 jablká
200 g kryštálového cukru
250 g kyslej smotany
1 vajce
štipku soli
2 polievkové lyžice vody
mletú škoricu
0,12 l smotany 33 %
čokoládu na zdobenie
sušené jablká
Postup:
Z múky, časti masla a vody zamiesime hladké cesto, kde počas miešania pridáme štipku soli.
Vymiesený bochník cesta zabalíme do fólie a odložíme na cca 3 hod. do chladničky.
Medzitým si pripravíme karamelovú omáčku a jablká. Na omáčku použijeme skaramelizovaný cukor a smotanu. Spolu varíme do požadovanej hustoty. Necháme vychladiť. Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
Vychladené cesto rozvaľkáme na tenký okrúhly plát a položíme do maslom vymastenej formy na tartu.
Cesto perforujeme na celej ploche vidličkou. Poukladáme pripravené plátky jabĺk a posypeme časťou kryštálového cukru a mletou škoricou.
Pečieme 15 min. pri teplote cca 160 °C. Počas pečenia vymiešame kyslú smotanu s vajíčkom a lyžicou cukru. Predpečené cesto po 15 min. vyberieme a rovnomerne rozotrieme polevu z kyslej smotany. Pečieme ďalších 20 min. pri rovnakej teplote. Po upečení má mať povrch zlatistý nádych. Vychladíme na izbovú teplotu. Nakrájame na dvanásť porcií a podávame s karamelovou omáčkou. Ozdobíme čokoládou a sušeným jablkom a podávame.
Tento zákusok môžete u nás ochutnať na biznis obede v reštaurácii Olive Tree alebo ako dezert v servírovanom menu na konferenciách, plesoch či svadbách.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.