Určite sa každému raz stalo, že nemá doma z čoho navariť. Buď to bola zhoda okolností, alebo bol vysoký dátum. Doma máme jednu mrkvu, troška zeleru, polovicu dehydrovanej cibule, pol litra skysnutého mlieka, trošku slaniny na zosušenej koži, nejakú tú múku a jedno vajíčko. Čo s tým? Uvaríme si polievku.
Pre 5-člennú rodinu nájdeme v domácnosti tieto suroviny:
Polievka: 50 g slaniny, 1 mrkva, 1 petržlen alebo kúsok zeleru, 1 strúčik cesnaku, 1-2 zemiaky, 1 vajíčko, pol cibule, rasca, soľ, čierne korenie, a ako posledné koža zo slaniny.
Lokše z kysnutého mlieka: masť, olej alebo kúsok masla, 0,5 l skysnutého mlieka alebo acidka, 350 g hl. múky, 1 čajová lyžička jedlej sódy, soľ.
V hrnci vhodnej veľkosti si vyškvaríme slaninu, pridáme očistenú a na kocky pokrájanú mrkvu, petržlen (zeler), cibuľu a rascu. Popražíme do zlata a zalejeme vodou (prípadne vývarom). Pridáme kožu zo slaniny a povaríme 30 minút, dosolíme podľa chuti, vložíme do polievky na kocky pokrájané surové zemiaky. Keď sú zemiaky uvarené, rozšľaháme si vajíčko a zavaríme ho za stáleho miešania do polievky. Na koniec pridáme najemno nastrúhaný jeden strúčik cesnaku. Trošku povaríme a polievka je hotová.
A ideme na lokše: hladkú múku, soľ a sódu dôkladne spolu premiešame, prilejeme skysnuté mlieko (acidko) a vareškou vymiešame redšie cesto. Do mierne rozpálenej panvice s tukom lyžicou vkladáme cesto v hrúbke asi 0,5 cm, cesto budeme musieť rozťahovať po panvici, takže si na pomoc vezmeme ešte jednu lyžicu. Lokšu pečieme z oboch strán do zlatohneda na miernom ohni.
František Schiller
Vek: 34 rokov
Pochádza zo Slanca pri Košiciach
Šéfkuchár reštaurácie Olive Tree.
Sedem rokov pôsobil v Prahe.
red.
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.