Korzár logo Korzár
Piatok, 28. január, 2022 | Meniny má Alfonz

Recept na zubáča a čokoládovú tortu

Pozrite si dva zaujímavé sviatočné recepty.

Čokoládová torta s gaštanovou plnkou a šľahačkou s omáčkou z lesného ovocia.Čokoládová torta s gaštanovou plnkou a šľahačkou s omáčkou z lesného ovocia. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Zubáč na masle so zelerovým pyré, jablkovou omáčkou a ružičkovým kelom so slaninou

Zubáč je ryba ako stvorená na vianočný stôl. Jedna z najlepších, ktorú u nás viete zohnať. Je dravá,
preto sa jej mäso vyznačuje vysokou kvalitou. K nemu ružičky kelu ako poslednej zeleniny z našej záhrady. Omáčka zo sezónnych jabĺk, ktoré sa dobre znášajú s ružičkovým kelom v kombinácii zaručujúcej zdravie. Zelerové pyré ako upútavka na náš nový jedálny lístok v reštaurácii Olive Tree, kde bude stretnutie s vami
naším spoločným sviatkom.

Pre cca 5 osôb: 1 kg zubáča (filety s kožou), 1 kg bieleho zeleru, 0,3 l mlieka, 0,5 kg ružičkového kelu, 2 jablká, 0,1 kg slaniny, 2 šalotky, 0,4 l smotany, maslo, soľ, čierne korenie, panenský olivový olej.

Postup: Začneme prípravou zelerového pyré a jablkovej omáčky. Očistený zeler nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenom mlieku do mäkka. Uvarený zeler rozmixujeme na jemné pyré, ochutíme čiernym korením a zjemníme maslom. Odložíme do tepla.

Počas varenia zeleru pripravíme zo smotany, ktorú varením vyredukujeme, omáčku. Pridáme nastrúhané jablká, chvíľu povaríme a prepasírujeme cez jemné sitko do vhodnej nádoby, osolíme a okoreníme.

Očistený ružičkový kel prekrojíme. Slaninu nakrájame na rezančeky a opečieme na panvici.

Nakrájanú šalotku opražíme na olivovom oleji a dáme k slanine. Nakoniec pridáme pripravený ružičkový kel, osolíme a okoreníme. Všetko spolu podusíme a odložíme do tepla.

Filety zo zubáča naporciujeme, osolíme a okoreníme, opečieme na masle a podávame s pripraveným zelerovým pyré, ružičkovým kelom a jablkovou omáčkou.

Aj toto jedlo môžete ochutnať v rámci vianočnej ponuky v reštaurácii Olive Tree.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu


Čokoládová torta s gaštanovou plnkou a šľahačkou s omáčkou z lesného ovocia

Keď zavonia perník, prichádzajú Vianoce. Tak vravia naše kolegyne z cukrárne, ktoré už tento rok piekli najväčší medovník v Košiciach. Dvojmetrovú rybu môžete vidieť zavesenú na pódiu pri Immaculate. Navyše, v Café Slovan stojí naozajstná perníková chalúpka z ich dielne, kam môžu vaše ratolesti vojsť a nakresliť najkrajší vianočný obrázok.

Čokoládová torta s gaštanovou plnkou je zákuskom, ktorý spestrí váš sviatočný stôl.

12 porcií

Suroviny na korpus: 3 vajcia, 90 g kryštálového cukru, 30 ml rastlinného oleja, 2,5 lyžice kakaa, 3 lyžice polohrubej múky. Suroviny na maslový krém: 0,2 l mlieka, 150 g kryštálového cukru, 1 lyžica maizeny, 200 g masla,. Suroviny na gaštanovú plnku I.: 250 g gaštanového pyré, 50 g maslového krému, 0,05 l rumu.
Suroviny na gaštanovú plnku II.: 125 g gaštanového pyré, 450 g maslový krém. Marhuľový džem na potretie korpusu, 0,2 l šľahačkovej smotany na zdobenie, 50 g lieskových opražených pomletých orieškov na posypanie, 100 g horkej čokolády na zdobenie. Omáčka z lesného ovocia: 300 g lesného ovocia, 200 g kryštálového cukru, 0,2 l vody.

Postup prípravy: Vyšľaháme si vaječné bielky s cukrom na penu, pridáme žĺtky zamiešané s olejom a nakoniec múku zmiešanú s kakaom. Zľahka zamiešame. Vylejeme do 24 cm formy a pečieme pri 160°C 30 min. Vychladnutý korpus rozdelíme na polovicu.

Z mlieka, cukru a maizeny uvaríme puding. Po vychladnutí zamiešame maslo, vyšľaháme do hladka. Takto pripravený maslový krém rozdelíme na dve časti.

Pripravíme si gaštanové plnky I. - II. podľa množstva hore uvedených surovín, ktoré vymiešame do hladka. Spodnú časť korpusu natrieme marhuľovým džemom a rozotrieme plnku I. Priložíme druhý korpus, natrieme plnku II. a necháme stuhnúť.

Vyšľaháme smotanu, ktorou potrieme boky torty a vrch zdobíme cukrárskym vrecúškom. Boky torty obsypeme lieskovými orieškami. Ozdobíme čokoládou.

Tento dezert si môžete objednať napríklad na vianočnom večierku.





Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti?
  2. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  5. Predplaťte si SME.sk vo vašej firme
  6. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať
  7. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  8. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  9. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  10. Mecom ide na zelenú
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  4. Vianočné dovolenky sa vrátili na čísla pred pandémiou
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať
  7. Predplaťte si SME.sk vo vašej firme
  8. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  9. Vedeli ste, že šport a podnikanie majú veľa spoločného?
  10. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní
  1. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti? 9 828
  2. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny 4 764
  3. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní 3 611
  4. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 3 474
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 248
  6. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť 2 958
  7. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať 2 668
  8. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 2 390
  9. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 2 218
  10. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 1 985

Blogy SME

  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (28.1. - 3.2.1922)
  2. Martin Greguš: Myslite si, že vlády na Slovensku to s modernizáciou železníc myslia vážne? Pozrite si, čo hovoria fakty...Nevadí Vám to?
  3. Lórant Kulík: URBEX-Časť 2: V tajných izbách chátrajúceho domu na kpt.Nálepku v Košiciach bezdomovci (ne)ukrývajú starožitný nábytok
  4. Miroslav Lukáč: "Geniálni" Fico, Pellegrini, Kotleba, nie sú problémom SR.
  5. Robert Štepaník: diel 60 - moje TOP10 za rok 2021, časť 2 (miesto 5 až 1)
  6. Zuzana Cascino: Tragédia svedomia.
  7. Helena Michlíková: Malý princ v rôznych jazykoch
  8. Peter Svoreň: Fenomén omikron a jeho dopad na svetovú ekonomiku
  1. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna 12 320
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 9 230
  3. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 6 103
  4. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 5 682
  5. Monika Nagyova: Vzťahové okienko. Páry, ktoré sa medzi sebou nerozprávajú. 5 238
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: Epilóg – Zbohom, Anglicko 4 248
  7. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy 4 049
  8. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 4 019
  1. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  2. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  3. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  4. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  5. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  6. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  7. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  8. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Bytovka na Drotárskej ceste v Bratislave, v ktorej si kúpil byt aj Michal Fico, syn Roberta Fica.

Šéf Smeru býva v prenájme u Muňka.


a 1 ďalší 6 h

Blogy SME

  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (28.1. - 3.2.1922)
  2. Martin Greguš: Myslite si, že vlády na Slovensku to s modernizáciou železníc myslia vážne? Pozrite si, čo hovoria fakty...Nevadí Vám to?
  3. Lórant Kulík: URBEX-Časť 2: V tajných izbách chátrajúceho domu na kpt.Nálepku v Košiciach bezdomovci (ne)ukrývajú starožitný nábytok
  4. Miroslav Lukáč: "Geniálni" Fico, Pellegrini, Kotleba, nie sú problémom SR.
  5. Robert Štepaník: diel 60 - moje TOP10 za rok 2021, časť 2 (miesto 5 až 1)
  6. Zuzana Cascino: Tragédia svedomia.
  7. Helena Michlíková: Malý princ v rôznych jazykoch
  8. Peter Svoreň: Fenomén omikron a jeho dopad na svetovú ekonomiku
  1. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna 12 320
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 9 230
  3. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 6 103
  4. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 5 682
  5. Monika Nagyova: Vzťahové okienko. Páry, ktoré sa medzi sebou nerozprávajú. 5 238
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: Epilóg – Zbohom, Anglicko 4 248
  7. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy 4 049
  8. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 4 019
  1. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  2. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  3. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  4. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  5. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  6. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  7. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  8. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu