Korzár logo Korzár
Piatok, 22. september, 2017 | Meniny má Móric

Recept na zubáča a čokoládovú tortu

Pozrite si dva zaujímavé sviatočné recepty.

Čokoládová torta s gaštanovou plnkou a šľahačkou s omáčkou z lesného ovocia.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Zubáč na masle so zelerovým pyré, jablkovou omáčkou a ružičkovým kelom so slaninou

Zubáč je ryba ako stvorená na vianočný stôl. Jedna z najlepších, ktorú u nás viete zohnať. Je dravá,
preto sa jej mäso vyznačuje vysokou kvalitou. K nemu ružičky kelu ako poslednej zeleniny z našej záhrady. Omáčka zo sezónnych jabĺk, ktoré sa dobre znášajú s ružičkovým kelom v kombinácii zaručujúcej zdravie. Zelerové pyré ako upútavka na náš nový jedálny lístok v reštaurácii Olive Tree, kde bude stretnutie s vami
naším spoločným sviatkom.

Pre cca 5 osôb: 1 kg zubáča (filety s kožou), 1 kg bieleho zeleru, 0,3 l mlieka, 0,5 kg ružičkového kelu, 2 jablká, 0,1 kg slaniny, 2 šalotky, 0,4 l smotany, maslo, soľ, čierne korenie, panenský olivový olej.

Postup: Začneme prípravou zelerového pyré a jablkovej omáčky. Očistený zeler nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenom mlieku do mäkka. Uvarený zeler rozmixujeme na jemné pyré, ochutíme čiernym korením a zjemníme maslom. Odložíme do tepla.

Počas varenia zeleru pripravíme zo smotany, ktorú varením vyredukujeme, omáčku. Pridáme nastrúhané jablká, chvíľu povaríme a prepasírujeme cez jemné sitko do vhodnej nádoby, osolíme a okoreníme.

Očistený ružičkový kel prekrojíme. Slaninu nakrájame na rezančeky a opečieme na panvici.

Nakrájanú šalotku opražíme na olivovom oleji a dáme k slanine. Nakoniec pridáme pripravený ružičkový kel, osolíme a okoreníme. Všetko spolu podusíme a odložíme do tepla.

Filety zo zubáča naporciujeme, osolíme a okoreníme, opečieme na masle a podávame s pripraveným zelerovým pyré, ružičkovým kelom a jablkovou omáčkou.

Aj toto jedlo môžete ochutnať v rámci vianočnej ponuky v reštaurácii Olive Tree.


Čokoládová torta s gaštanovou plnkou a šľahačkou s omáčkou z lesného ovocia

Keď zavonia perník, prichádzajú Vianoce. Tak vravia naše kolegyne z cukrárne, ktoré už tento rok piekli najväčší medovník v Košiciach. Dvojmetrovú rybu môžete vidieť zavesenú na pódiu pri Immaculate. Navyše, v Café Slovan stojí naozajstná perníková chalúpka z ich dielne, kam môžu vaše ratolesti vojsť a nakresliť najkrajší vianočný obrázok.

Čokoládová torta s gaštanovou plnkou je zákuskom, ktorý spestrí váš sviatočný stôl.

12 porcií

Suroviny na korpus: 3 vajcia, 90 g kryštálového cukru, 30 ml rastlinného oleja, 2,5 lyžice kakaa, 3 lyžice polohrubej múky. Suroviny na maslový krém: 0,2 l mlieka, 150 g kryštálového cukru, 1 lyžica maizeny, 200 g masla,. Suroviny na gaštanovú plnku I.: 250 g gaštanového pyré, 50 g maslového krému, 0,05 l rumu.
Suroviny na gaštanovú plnku II.: 125 g gaštanového pyré, 450 g maslový krém. Marhuľový džem na potretie korpusu, 0,2 l šľahačkovej smotany na zdobenie, 50 g lieskových opražených pomletých orieškov na posypanie, 100 g horkej čokolády na zdobenie. Omáčka z lesného ovocia: 300 g lesného ovocia, 200 g kryštálového cukru, 0,2 l vody.

Postup prípravy: Vyšľaháme si vaječné bielky s cukrom na penu, pridáme žĺtky zamiešané s olejom a nakoniec múku zmiešanú s kakaom. Zľahka zamiešame. Vylejeme do 24 cm formy a pečieme pri 160°C 30 min. Vychladnutý korpus rozdelíme na polovicu.

Z mlieka, cukru a maizeny uvaríme puding. Po vychladnutí zamiešame maslo, vyšľaháme do hladka. Takto pripravený maslový krém rozdelíme na dve časti.

Pripravíme si gaštanové plnky I. - II. podľa množstva hore uvedených surovín, ktoré vymiešame do hladka. Spodnú časť korpusu natrieme marhuľovým džemom a rozotrieme plnku I. Priložíme druhý korpus, natrieme plnku II. a necháme stuhnúť.

Vyšľaháme smotanu, ktorou potrieme boky torty a vrch zdobíme cukrárskym vrecúškom. Boky torty obsypeme lieskovými orieškami. Ozdobíme čokoládou.

Tento dezert si môžete objednať napríklad na vianočnom večierku.





Neprehliadnite tiež

V pešej zóne im povolili štyri autá. Dorazilo ich trinásť

Z Hlavnej si organizátor promo večierka urobil parkovisko vozidiel Renaultu a Tempusu.

Do parku na Aničke autá nesmú. Ale rely tam bude

Preteky v rekreačnej zóne vyvolávajú otázky. Magistrát: Majú všetky povolenia.

Ohlásil bombu na súde, ten ho vzal do väzby

Starší Košičan sa v pondelok postaral o 20. evakuáciu budovy košických súdov.

Ťahanovčania, pozor. Prišli svine z Družstevnej

Starosta: Je ich priveľa, ľudia sa boja.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Galkova kauza odpočúvania trvá roky, súdy ju nechcú riešiť

Obžaloba na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu leží na súde od februára 2016. Najvyšší súd mu teraz prikázal konať.

KOMENTÁRE

Česi mieria do čiernej diery Európy. Všetko pre korunu

Je možné, že šanca ľahkého vstupu do eurozóny zmizne.

EKONOMIKA

Ako sa menila najmodernejšia stanica na Slovensku

Predchádzajúca stanica bola otvorená v 80. rokoch a nikdy nebola dokončená.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  5. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  10. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 20 307
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 067
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 3 389
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 2 572
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 430
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 180
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 167
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 070
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 586
  10. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 1 499

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop