Korzár logo Korzár

Recept na zubáča a čokoládovú tortu

Pozrite si dva zaujímavé sviatočné recepty.

Čokoládová torta s gaštanovou plnkou a šľahačkou s omáčkou z lesného ovocia.Čokoládová torta s gaštanovou plnkou a šľahačkou s omáčkou z lesného ovocia. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Zubáč na masle so zelerovým pyré, jablkovou omáčkou a ružičkovým kelom so slaninou

Zubáč je ryba ako stvorená na vianočný stôl. Jedna z najlepších, ktorú u nás viete zohnať. Je dravá,
preto sa jej mäso vyznačuje vysokou kvalitou. K nemu ružičky kelu ako poslednej zeleniny z našej záhrady. Omáčka zo sezónnych jabĺk, ktoré sa dobre znášajú s ružičkovým kelom v kombinácii zaručujúcej zdravie. Zelerové pyré ako upútavka na náš nový jedálny lístok v reštaurácii Olive Tree, kde bude stretnutie s vami
naším spoločným sviatkom.

Pre cca 5 osôb: 1 kg zubáča (filety s kožou), 1 kg bieleho zeleru, 0,3 l mlieka, 0,5 kg ružičkového kelu, 2 jablká, 0,1 kg slaniny, 2 šalotky, 0,4 l smotany, maslo, soľ, čierne korenie, panenský olivový olej.

Postup: Začneme prípravou zelerového pyré a jablkovej omáčky. Očistený zeler nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenom mlieku do mäkka. Uvarený zeler rozmixujeme na jemné pyré, ochutíme čiernym korením a zjemníme maslom. Odložíme do tepla.

Počas varenia zeleru pripravíme zo smotany, ktorú varením vyredukujeme, omáčku. Pridáme nastrúhané jablká, chvíľu povaríme a prepasírujeme cez jemné sitko do vhodnej nádoby, osolíme a okoreníme.

Očistený ružičkový kel prekrojíme. Slaninu nakrájame na rezančeky a opečieme na panvici.

Nakrájanú šalotku opražíme na olivovom oleji a dáme k slanine. Nakoniec pridáme pripravený ružičkový kel, osolíme a okoreníme. Všetko spolu podusíme a odložíme do tepla.

Filety zo zubáča naporciujeme, osolíme a okoreníme, opečieme na masle a podávame s pripraveným zelerovým pyré, ružičkovým kelom a jablkovou omáčkou.

Aj toto jedlo môžete ochutnať v rámci vianočnej ponuky v reštaurácii Olive Tree.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu


Čokoládová torta s gaštanovou plnkou a šľahačkou s omáčkou z lesného ovocia

Keď zavonia perník, prichádzajú Vianoce. Tak vravia naše kolegyne z cukrárne, ktoré už tento rok piekli najväčší medovník v Košiciach. Dvojmetrovú rybu môžete vidieť zavesenú na pódiu pri Immaculate. Navyše, v Café Slovan stojí naozajstná perníková chalúpka z ich dielne, kam môžu vaše ratolesti vojsť a nakresliť najkrajší vianočný obrázok.

Čokoládová torta s gaštanovou plnkou je zákuskom, ktorý spestrí váš sviatočný stôl.

12 porcií

Suroviny na korpus: 3 vajcia, 90 g kryštálového cukru, 30 ml rastlinného oleja, 2,5 lyžice kakaa, 3 lyžice polohrubej múky. Suroviny na maslový krém: 0,2 l mlieka, 150 g kryštálového cukru, 1 lyžica maizeny, 200 g masla,. Suroviny na gaštanovú plnku I.: 250 g gaštanového pyré, 50 g maslového krému, 0,05 l rumu.
Suroviny na gaštanovú plnku II.: 125 g gaštanového pyré, 450 g maslový krém. Marhuľový džem na potretie korpusu, 0,2 l šľahačkovej smotany na zdobenie, 50 g lieskových opražených pomletých orieškov na posypanie, 100 g horkej čokolády na zdobenie. Omáčka z lesného ovocia: 300 g lesného ovocia, 200 g kryštálového cukru, 0,2 l vody.

Postup prípravy: Vyšľaháme si vaječné bielky s cukrom na penu, pridáme žĺtky zamiešané s olejom a nakoniec múku zmiešanú s kakaom. Zľahka zamiešame. Vylejeme do 24 cm formy a pečieme pri 160°C 30 min. Vychladnutý korpus rozdelíme na polovicu.

Z mlieka, cukru a maizeny uvaríme puding. Po vychladnutí zamiešame maslo, vyšľaháme do hladka. Takto pripravený maslový krém rozdelíme na dve časti.

Pripravíme si gaštanové plnky I. - II. podľa množstva hore uvedených surovín, ktoré vymiešame do hladka. Spodnú časť korpusu natrieme marhuľovým džemom a rozotrieme plnku I. Priložíme druhý korpus, natrieme plnku II. a necháme stuhnúť.

Vyšľaháme smotanu, ktorou potrieme boky torty a vrch zdobíme cukrárskym vrecúškom. Boky torty obsypeme lieskovými orieškami. Ozdobíme čokoládou.

Tento dezert si môžete objednať napríklad na vianočnom večierku.





SkryťVypnúť reklamu

Autor: František Schiller

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 223
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 250
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 068
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 096
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 785
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 211
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 550
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu