Korzár logo Korzár
Piatok, 27. január, 2023 | Meniny má Bohuš

Recept na zubáča a čokoládovú tortu

Pozrite si dva zaujímavé sviatočné recepty.

Čokoládová torta s gaštanovou plnkou a šľahačkou s omáčkou z lesného ovocia.Čokoládová torta s gaštanovou plnkou a šľahačkou s omáčkou z lesného ovocia. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Zubáč na masle so zelerovým pyré, jablkovou omáčkou a ružičkovým kelom so slaninou

Zubáč je ryba ako stvorená na vianočný stôl. Jedna z najlepších, ktorú u nás viete zohnať. Je dravá,
preto sa jej mäso vyznačuje vysokou kvalitou. K nemu ružičky kelu ako poslednej zeleniny z našej záhrady. Omáčka zo sezónnych jabĺk, ktoré sa dobre znášajú s ružičkovým kelom v kombinácii zaručujúcej zdravie. Zelerové pyré ako upútavka na náš nový jedálny lístok v reštaurácii Olive Tree, kde bude stretnutie s vami
naším spoločným sviatkom.

Pre cca 5 osôb: 1 kg zubáča (filety s kožou), 1 kg bieleho zeleru, 0,3 l mlieka, 0,5 kg ružičkového kelu, 2 jablká, 0,1 kg slaniny, 2 šalotky, 0,4 l smotany, maslo, soľ, čierne korenie, panenský olivový olej.

Postup: Začneme prípravou zelerového pyré a jablkovej omáčky. Očistený zeler nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenom mlieku do mäkka. Uvarený zeler rozmixujeme na jemné pyré, ochutíme čiernym korením a zjemníme maslom. Odložíme do tepla.

Počas varenia zeleru pripravíme zo smotany, ktorú varením vyredukujeme, omáčku. Pridáme nastrúhané jablká, chvíľu povaríme a prepasírujeme cez jemné sitko do vhodnej nádoby, osolíme a okoreníme.

Očistený ružičkový kel prekrojíme. Slaninu nakrájame na rezančeky a opečieme na panvici.

Nakrájanú šalotku opražíme na olivovom oleji a dáme k slanine. Nakoniec pridáme pripravený ružičkový kel, osolíme a okoreníme. Všetko spolu podusíme a odložíme do tepla.

Filety zo zubáča naporciujeme, osolíme a okoreníme, opečieme na masle a podávame s pripraveným zelerovým pyré, ružičkovým kelom a jablkovou omáčkou.

Aj toto jedlo môžete ochutnať v rámci vianočnej ponuky v reštaurácii Olive Tree.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu


Čokoládová torta s gaštanovou plnkou a šľahačkou s omáčkou z lesného ovocia

Keď zavonia perník, prichádzajú Vianoce. Tak vravia naše kolegyne z cukrárne, ktoré už tento rok piekli najväčší medovník v Košiciach. Dvojmetrovú rybu môžete vidieť zavesenú na pódiu pri Immaculate. Navyše, v Café Slovan stojí naozajstná perníková chalúpka z ich dielne, kam môžu vaše ratolesti vojsť a nakresliť najkrajší vianočný obrázok.

Čokoládová torta s gaštanovou plnkou je zákuskom, ktorý spestrí váš sviatočný stôl.

12 porcií

Suroviny na korpus: 3 vajcia, 90 g kryštálového cukru, 30 ml rastlinného oleja, 2,5 lyžice kakaa, 3 lyžice polohrubej múky. Suroviny na maslový krém: 0,2 l mlieka, 150 g kryštálového cukru, 1 lyžica maizeny, 200 g masla,. Suroviny na gaštanovú plnku I.: 250 g gaštanového pyré, 50 g maslového krému, 0,05 l rumu.
Suroviny na gaštanovú plnku II.: 125 g gaštanového pyré, 450 g maslový krém. Marhuľový džem na potretie korpusu, 0,2 l šľahačkovej smotany na zdobenie, 50 g lieskových opražených pomletých orieškov na posypanie, 100 g horkej čokolády na zdobenie. Omáčka z lesného ovocia: 300 g lesného ovocia, 200 g kryštálového cukru, 0,2 l vody.

Postup prípravy: Vyšľaháme si vaječné bielky s cukrom na penu, pridáme žĺtky zamiešané s olejom a nakoniec múku zmiešanú s kakaom. Zľahka zamiešame. Vylejeme do 24 cm formy a pečieme pri 160°C 30 min. Vychladnutý korpus rozdelíme na polovicu.

Z mlieka, cukru a maizeny uvaríme puding. Po vychladnutí zamiešame maslo, vyšľaháme do hladka. Takto pripravený maslový krém rozdelíme na dve časti.

Pripravíme si gaštanové plnky I. - II. podľa množstva hore uvedených surovín, ktoré vymiešame do hladka. Spodnú časť korpusu natrieme marhuľovým džemom a rozotrieme plnku I. Priložíme druhý korpus, natrieme plnku II. a necháme stuhnúť.

Vyšľaháme smotanu, ktorou potrieme boky torty a vrch zdobíme cukrárskym vrecúškom. Boky torty obsypeme lieskovými orieškami. Ozdobíme čokoládou.

Tento dezert si môžete objednať napríklad na vianočnom večierku.





Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. SCANDI 2023: prehliadka súčasného severského filmu
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  3. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  4. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  6. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska
  7. Už len dnes: Predplatné SME.sk za jedinečnú cenu 30 eur
  8. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia
  1. Students today, innovators tomorrow, learners forever
  2. Study program MANAGEMENT in English language
  3. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  4. Bude rok 2023 naozaj náročný na osobné financie?
  5. Nadácia COOP Jednota zatraktívňuje regióny
  6. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  7. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  8. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  1. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 5 165
  2. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 5 099
  3. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 3 164
  4. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 2 336
  5. Sardínia ukáže iné Taliansko. Oviec má raz toľko než obyvateľov 1 705
  6. Radi čítate a ešte radšej tvoríte? Toto je 40 dôvodov pre Vás 1 589
  7. Košičanom budeme dodávať teplo za tretinové ceny aj tento rok 1 475
  8. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 1 456

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Z okna - pohľady do sveta... 2006
  2. Tupou Ceruzou: Modrá koalícia
  3. Otilia Horrocks: Forma a obsah ulahodili nielen môjmu uchu, ale aj duši a nastaveniu
  4. Miriam Studeničová: Pomáhajme blížnym! V živote, pri zomieraní i po smrti
  5. Ján Šeďo: Človek môže byť kréténom napriek tomu, že z Bilie mu trčia len topánky.
  6. Vladimír Hrach: Je tu stret síl Dobra a síl Zla?
  7. Dada Vozáriková: Namíbijský denník (11): Záverečná – v luxuse Afriky (+ video)
  8. Irena Šimuneková: Kľak
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 30 537
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 17 403
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 7 959
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 6 904
  5. Rastislav Čurma: Divotvorný Kráľovský Chlmec - Maďar, maďarský, najmaďarskejší 5 027
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 679
  7. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 672
  8. Věra Tepličková: Doktor Bukovský vyhral prvostupňový súd s blogerom 3 291
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vľavo za Mikulášom Dzurindom stojí Ľuboš Schwarzbacher.

Ľuboš Schwarzbacher má komunikačnú agentúru, bol hovorcom na rezorte zahraničia.


12m
Erik Tabery.

Erik Tabery vysvetľuje, prečo je podľa neho Čaputová lepšou prezidentkou, ako bol Havel.


22 h
Zvlášť teší, že exkoalícia, ktorá dodala všetkých 92 hlasov, odolala vábeniu sirén zo SmeroHlasu, ktoré populisticky volali po skrátení periódy ľudovým hlasovaním.

Prezidentka zrejme tuší, ktorý z jej krokov v úrade bol vôbec najhorší.


26. jan
Vojna na Ukrajine

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 18 h

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Z okna - pohľady do sveta... 2006
  2. Tupou Ceruzou: Modrá koalícia
  3. Otilia Horrocks: Forma a obsah ulahodili nielen môjmu uchu, ale aj duši a nastaveniu
  4. Miriam Studeničová: Pomáhajme blížnym! V živote, pri zomieraní i po smrti
  5. Ján Šeďo: Človek môže byť kréténom napriek tomu, že z Bilie mu trčia len topánky.
  6. Vladimír Hrach: Je tu stret síl Dobra a síl Zla?
  7. Dada Vozáriková: Namíbijský denník (11): Záverečná – v luxuse Afriky (+ video)
  8. Irena Šimuneková: Kľak
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 30 537
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 17 403
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 7 959
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 6 904
  5. Rastislav Čurma: Divotvorný Kráľovský Chlmec - Maďar, maďarský, najmaďarskejší 5 027
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 679
  7. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 672
  8. Věra Tepličková: Doktor Bukovský vyhral prvostupňový súd s blogerom 3 291
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu