Sviečkovica mladého jeleňa, slivkové knedle, medovník
Na prípravu potrebujeme dobrú hodinu a k tomu: Sviečkovicu jeleňa 1500 g, zemiaky varené v šupke 500 g, sušené slivky 150 g, medovník 200 g, polohrubú múku 200 g, vajíčka sliepky 4 kusy.
Mäso môžeme deliť na porcie alebo pripravovať vcelku. Osolíme, okoreníme, potrieme olivovým olejom a utiahneme do potravinovej fólie do valcov.
Necháme odpočívať.
Zhruba po hodine kusy mäsa vybalíme a na rozohriatej panvici sprudka opečieme zo všetkých strán, uložíme do teplej nádoby na pečenie a vložíme do rúry rozohriatej na 180°C. Rúru vypneme a mäso necháme v nej ešte ďalších 10 - 15 minút.
Nastrúhaný medovník opečieme na rozohriatej panvici do chrumkava.
Deň predtým uvaríme zemiaky v šupke. V nasledujúci deň zemiaky prepasírujeme jemným sitom, pridáme žĺtky vajíčok sliepky, múku aj štipku soli a vypracujeme vláčne a poddajné cesto. Z cesta tvarujeme gule, ktoré naplníme sušenými slivkami. Uvaríme ich v chutne osolenej vode. Plávajúce gule nakrátko zachladíme v studenej vode. Omastíme prepraženým maslom. Zaprášime opečeným perníkom.
Sviečkovicu vyváľame v prepraženom masle, krájame na úhľadné kúsky a podávame na teplý tanier, hneď vedľa sviatkami ovoňaných slivkových knedlí. Usmejeme sa spokojne...
Jablká - medovina, sabayon
K príprave pre osem pastierov oslavujúcich dieťa v jasliach potrebujeme veľa pozitívne myslieť, asi hodinu času a ešte: jablká, radšej chutné než pekné, 8 kusov, medovinu 0,5 l, vajíčka sliepky 5 kusov, cukor tmavý 2 PL
Príprava je prozaická.
Jablká pošteklené tohoročným mrazom v konkrétnom počte očistíme ostrou škrabkou. Postupne ich vkladáme do vhodnej nádoby.
Ja užívam ľahko zatvárateľný, rustikálny zaváraninový pohár. Z vianočnej roztopaše pridajme k jablkám zopár sušených sliviek, z tých, čo si pamätajú letné slnko, a zopár jadier vlaňajších vlašských orechov.
Medovinu ohrejeme tesne pod bod varu. Jablká zalejeme podľa možnosti tak, aby boli ponorené celé. Vložíme do vodného kúpeľa a pozvoľna varíme aspoň dvadsať minút.
Pred podávaním žĺtky vajíčok sliepky, cukor a 1 dl medoviny z jabĺk dáme do misy a šľaháme nad parou, kým sa nevytvorí krémovo-penistá hmota sabayon.
Stále sa tešiac servírujeme jablká na teplý dekorovaný tanier neďaleko krému.
Autor: Jozef Hromják
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.