Korzár logo Korzár

Recepty na sviatočný stôl

Došla vám inšpirácia? Tu sú dva tipy.

(Zdroj: Vladimír Mulík)

Sviečkovica mladého jeleňa, slivkové knedle, medovník

Na prípravu potrebujeme dobrú hodinu a k tomu: Sviečkovicu jeleňa 1500 g, zemiaky varené v šupke 500 g, sušené slivky 150 g, medovník 200 g, polohrubú múku 200 g, vajíčka sliepky 4 kusy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mäso môžeme deliť na porcie alebo pripravovať vcelku. Osolíme, okoreníme, potrieme olivovým olejom a utiahneme do potravinovej fólie do valcov.

Necháme odpočívať.

Zhruba po hodine kusy mäsa vybalíme a na rozohriatej panvici sprudka opečieme zo všetkých strán, uložíme do teplej nádoby na pečenie a vložíme do rúry rozohriatej na 180°C. Rúru vypneme a mäso necháme v nej ešte ďalších 10 - 15 minút.

Nastrúhaný medovník opečieme na rozohriatej panvici do chrumkava.

Deň predtým uvaríme zemiaky v šupke. V nasledujúci deň zemiaky prepasírujeme jemným sitom, pridáme žĺtky vajíčok sliepky, múku aj štipku soli a vypracujeme vláčne a poddajné cesto. Z cesta tvarujeme gule, ktoré naplníme sušenými slivkami. Uvaríme ich v chutne osolenej vode. Plávajúce gule nakrátko zachladíme v studenej vode. Omastíme prepraženým maslom. Zaprášime opečeným perníkom.

Sviečkovicu vyváľame v prepraženom masle, krájame na úhľadné kúsky a podávame na teplý tanier, hneď vedľa sviatkami ovoňaných slivkových knedlí. Usmejeme sa spokojne...

SkryťVypnúť reklamu


Jablká - medovina, sabayon

K príprave pre osem pastierov oslavujúcich dieťa v jasliach potrebujeme veľa pozitívne myslieť, asi hodinu času a ešte: jablká, radšej chutné než pekné, 8 kusov, medovinu 0,5 l, vajíčka sliepky 5 kusov, cukor tmavý 2 PL

Príprava je prozaická.

Jablká pošteklené tohoročným mrazom v konkrétnom počte očistíme ostrou škrabkou. Postupne ich vkladáme do vhodnej nádoby.

Ja užívam ľahko zatvárateľný, rustikálny zaváraninový pohár. Z vianočnej roztopaše pridajme k jablkám zopár sušených sliviek, z tých, čo si pamätajú letné slnko, a zopár jadier vlaňajších vlašských orechov.

Medovinu ohrejeme tesne pod bod varu. Jablká zalejeme podľa možnosti tak, aby boli ponorené celé. Vložíme do vodného kúpeľa a pozvoľna varíme aspoň dvadsať minút.

Pred podávaním žĺtky vajíčok sliepky, cukor a 1 dl medoviny z jabĺk dáme do misy a šľaháme nad parou, kým sa nevytvorí krémovo-penistá hmota sabayon.

Stále sa tešiac servírujeme jablká na teplý dekorovaný tanier neďaleko krému.







SkryťVypnúť reklamu

Autor: Jozef Hromják

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 222
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 246
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 067
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 092
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 783
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 208
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 555
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu