Korzár logo Korzár
Piatok, 24. február, 2017 |Meniny má Matej

Záhradkár: Aj v zime púšťame sliepky na čerstvý vzduch

V drobnochovateľských podmienkách sliepka znesie za kalendárny rok okolo 200 kusov vajec, z toho pripadá na letnú sezónu 55 až 60 %.

Sliepky. Aj v zime potrebujú výbeh.(Zdroj: archív)

Keď počítame, že v drobnochovateľských podmienkách sliepka znesie za kalendárny rok okolo 200 kusov vajec, tak podľa zootechnických zákonitostí z tohto množstva pripadá na letnú sezónu 55 až 60 % a na zimné obdobie, ktoré sa počíta od októbra do marca klesne aj v dobrých chovoch na 40 – 45 %. V mesiacoch december až február je znáška minimálna, čo súvisí so znížením hodnôt tepla a s veľmi nízkou sveteľnosťou.

Aby sa tieto negatívne vplyvy vylúčili čo v najširšej miere, v chove treba urobiť komplex zootechnických opatrení, vrátane zmeny kŕmnej dávky, techniky ošetrovania a úpravy prostredia.

Kurín

Ustajnenie sliepok v zimnom období podstatne ovplyvňuje ich úžitkovosť a zdravotný stav. Je predpoklad, že chovateľ pred nastávajúcou zimnou sezónou kurín dôkladne vyčistil od hrubých nečistôt, vybielil a vydezinfikoval. V tomto období ako stelivový materiál je najlepšie používať rezanú slamu, hobliny, prípadne zošrotované kukuričné vretená. Podstielku vrstvíme na výšku 10 až 15 cm. V kuríne na 1 meter štvorcový podlahovej plochy počítame s ustajnením 3 - 4 sliepok.

Výbeh

Do výbehu sliepky môžeme vypúšťať v priebehu celej zimy, ale ich pobyt musíme regulovať podľa vonkajšej teploty. Spravidla, keď teplota je nad nulou, zvieratám neškodí pohyb vonku za podmienok, že sa môžu voľne vrátiť do kurína. S tým súvisí, že z výbehu odstránime sneh, proti blatu a mrznúcej vode tam navrstvíme škvaru, slamu, prípadne umiestníme prenosný rošt. Keď je teplota niekoľko stupňov pod nulou, tak zvyčajne sliepky vypúšťame von len na čas aby sa nažrali, vykalili, prípadne ich necháme trošku sa „vyvetrať“ a po krátkom časovom úseku ich znovu zavrieme, lebo ľahko sa môžu zatúlať, podchladiť sa, prípadne zamrznúť, pretože už z malej vrstvy snehu nevedia vzlietnuť. Pri tuhej zime zvieratá nevypúšťame ani len do výbehu, ostávajú v kuríne, v ktorom im musíme zabezpečiť dostatočné vetranie, aspoň základný svetelný režim a teplotu nad 5 °C. Ak klesne pod 0 °C obmedzuje sa znáška a pri hodnote -5 °C ustáva. Je pravda, že sliepka sa bezproblémovo prispôsobí aj nižšej teplote, pričom však časť krmiva využíva na produkciu tepelnej energie. Preto kurín musíme zatepliť tak, aby teplota v ňom aj počas najväčších mrazov neklesla pod 5 stupňov, čiže aby sme ho nevykurovali krmivom. Treba si uvedomiť, že pri dlhšom pobyte sliepok v uzavretom priestore, okolitý vzduch sa napĺňa čpavkovými výparmi a ubúda kyslík. Táto atmosféra negatívne ovplyvňuje fyziologické procesy v organizme, naviac zhoršuje sa celkový zdravotný stav nosníc, znižuje sa využiteľnosť krmív a zvieratá sú náchylnejšie na ochorenie. Preto využívame vetranie prirodzenými otvormi ako sú okná, vetracie šachty, ale vždy bez prievanu.

Keď nevypúšťame sliepky von v obave, že im namrzne hrebeň, laloky a ušnice a v kuríne je nedostatok svetla, pološero len tak, aby videli na krmivo, za 2-3 dni dostaví sa u nich preperovanie, ktoré sa neúmerne predlžuje, organizmus sa oslabuje, takže dlhšiu dobu nemôžeme počítať s uspokojivou produkciou vajec.

Kŕmenie

Zimnú znášku najviac ovplyvňuje kŕmenie, zloženie krmnej dávky a technika kŕmenia. V tomto období treba sliepkam predkladať nielen obilniny, ale aj miešaninu, ktorú po určitom čase zanesieme do tepla. Jej zloženie by malo zohľadňovať zimné obdobie a preto okrem upravených zemiakov, šrotov a zvyškov z kuchyne by mala obsahovať kukuričné zrná a primerané množstvo tukov (oškvarky, rybí tuk, jedlý olej prípadne miešanicu polejeme olejom ktorý nám ostal po vyprážení), aby si zvieratá udržovali dostatočnú vrstvu podkožného tuku, ktorý slúži ako regulátor tepla. Nemali by sme zabúdať na syntetické vitamíny typu A a D, minerálne látky vo forme Plastínu, Vitaplastín a samozrejme na grit, drobný riečny piesok.


Neprehliadnite tiež

Ludovika Energy dostala stop na ďalší geologický prieskum

Spoločnosť nebude na Jahodnej skúmať územia na tzv. vzácne zeminy.

Povodňová situácia v Košickom kraji sa upokojuje

Tretí stupeň povodňovej aktivity je už len na rieke Roňava.

Hasiči odstraňujú popadané stromy

SHMÚ varoval pred mimoriadne búrlivým vetrom vo Vysokých Tatrách.

Aktivisti: Spoločný podnik s mestom zabetónuje EEI v Košiciach

Mesto považuje nápad za racionálny. Odporcovia za najhorší.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

Začiatkom roka v niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne. Po politickom tlaku preto z postu šéfa regulátora odstúpil Jozef Holjenčík.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov, kriminality.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Malé knedličky, veľké dojmy
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  5. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  6. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  7. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  8. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  9. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  10. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 634
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 632
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 574
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 611
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 160
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 820
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 867
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 271
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 964
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 2 539

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop