Korzár logo Korzár

Záhradkár: Aj v zime púšťame sliepky na čerstvý vzduch

V drobnochovateľských podmienkách sliepka znesie za kalendárny rok okolo 200 kusov vajec, z toho pripadá na letnú sezónu 55 až 60 %.

Sliepky. Aj v zime potrebujú výbeh.Sliepky. Aj v zime potrebujú výbeh. (Zdroj: archív)

Keď počítame, že v drobnochovateľských podmienkách sliepka znesie za kalendárny rok okolo 200 kusov vajec, tak podľa zootechnických zákonitostí z tohto množstva pripadá na letnú sezónu 55 až 60 % a na zimné obdobie, ktoré sa počíta od októbra do marca klesne aj v dobrých chovoch na 40 – 45 %. V mesiacoch december až február je znáška minimálna, čo súvisí so znížením hodnôt tepla a s veľmi nízkou sveteľnosťou.

Aby sa tieto negatívne vplyvy vylúčili čo v najširšej miere, v chove treba urobiť komplex zootechnických opatrení, vrátane zmeny kŕmnej dávky, techniky ošetrovania a úpravy prostredia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kurín

Ustajnenie sliepok v zimnom období podstatne ovplyvňuje ich úžitkovosť a zdravotný stav. Je predpoklad, že chovateľ pred nastávajúcou zimnou sezónou kurín dôkladne vyčistil od hrubých nečistôt, vybielil a vydezinfikoval. V tomto období ako stelivový materiál je najlepšie používať rezanú slamu, hobliny, prípadne zošrotované kukuričné vretená. Podstielku vrstvíme na výšku 10 až 15 cm. V kuríne na 1 meter štvorcový podlahovej plochy počítame s ustajnením 3 - 4 sliepok.

Výbeh

Do výbehu sliepky môžeme vypúšťať v priebehu celej zimy, ale ich pobyt musíme regulovať podľa vonkajšej teploty. Spravidla, keď teplota je nad nulou, zvieratám neškodí pohyb vonku za podmienok, že sa môžu voľne vrátiť do kurína. S tým súvisí, že z výbehu odstránime sneh, proti blatu a mrznúcej vode tam navrstvíme škvaru, slamu, prípadne umiestníme prenosný rošt. Keď je teplota niekoľko stupňov pod nulou, tak zvyčajne sliepky vypúšťame von len na čas aby sa nažrali, vykalili, prípadne ich necháme trošku sa „vyvetrať“ a po krátkom časovom úseku ich znovu zavrieme, lebo ľahko sa môžu zatúlať, podchladiť sa, prípadne zamrznúť, pretože už z malej vrstvy snehu nevedia vzlietnuť. Pri tuhej zime zvieratá nevypúšťame ani len do výbehu, ostávajú v kuríne, v ktorom im musíme zabezpečiť dostatočné vetranie, aspoň základný svetelný režim a teplotu nad 5 °C. Ak klesne pod 0 °C obmedzuje sa znáška a pri hodnote -5 °C ustáva. Je pravda, že sliepka sa bezproblémovo prispôsobí aj nižšej teplote, pričom však časť krmiva využíva na produkciu tepelnej energie. Preto kurín musíme zatepliť tak, aby teplota v ňom aj počas najväčších mrazov neklesla pod 5 stupňov, čiže aby sme ho nevykurovali krmivom. Treba si uvedomiť, že pri dlhšom pobyte sliepok v uzavretom priestore, okolitý vzduch sa napĺňa čpavkovými výparmi a ubúda kyslík. Táto atmosféra negatívne ovplyvňuje fyziologické procesy v organizme, naviac zhoršuje sa celkový zdravotný stav nosníc, znižuje sa využiteľnosť krmív a zvieratá sú náchylnejšie na ochorenie. Preto využívame vetranie prirodzenými otvormi ako sú okná, vetracie šachty, ale vždy bez prievanu.

SkryťVypnúť reklamu

Keď nevypúšťame sliepky von v obave, že im namrzne hrebeň, laloky a ušnice a v kuríne je nedostatok svetla, pološero len tak, aby videli na krmivo, za 2-3 dni dostaví sa u nich preperovanie, ktoré sa neúmerne predlžuje, organizmus sa oslabuje, takže dlhšiu dobu nemôžeme počítať s uspokojivou produkciou vajec.

Kŕmenie

Zimnú znášku najviac ovplyvňuje kŕmenie, zloženie krmnej dávky a technika kŕmenia. V tomto období treba sliepkam predkladať nielen obilniny, ale aj miešaninu, ktorú po určitom čase zanesieme do tepla. Jej zloženie by malo zohľadňovať zimné obdobie a preto okrem upravených zemiakov, šrotov a zvyškov z kuchyne by mala obsahovať kukuričné zrná a primerané množstvo tukov (oškvarky, rybí tuk, jedlý olej prípadne miešanicu polejeme olejom ktorý nám ostal po vyprážení), aby si zvieratá udržovali dostatočnú vrstvu podkožného tuku, ktorý slúži ako regulátor tepla. Nemali by sme zabúdať na syntetické vitamíny typu A a D, minerálne látky vo forme Plastínu, Vitaplastín a samozrejme na grit, drobný riečny piesok.


SkryťVypnúť reklamu

Autor: Peter Ország

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 219
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 233
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 050
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 076
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 773
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 182
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 604
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu