Korzár logo Korzár

Záhradkár: Aj v zime púšťame sliepky na čerstvý vzduch

V drobnochovateľských podmienkách sliepka znesie za kalendárny rok okolo 200 kusov vajec, z toho pripadá na letnú sezónu 55 až 60 %.

Sliepky. Aj v zime potrebujú výbeh.Sliepky. Aj v zime potrebujú výbeh. (Zdroj: archív)

Keď počítame, že v drobnochovateľských podmienkách sliepka znesie za kalendárny rok okolo 200 kusov vajec, tak podľa zootechnických zákonitostí z tohto množstva pripadá na letnú sezónu 55 až 60 % a na zimné obdobie, ktoré sa počíta od októbra do marca klesne aj v dobrých chovoch na 40 – 45 %. V mesiacoch december až február je znáška minimálna, čo súvisí so znížením hodnôt tepla a s veľmi nízkou sveteľnosťou.

Aby sa tieto negatívne vplyvy vylúčili čo v najširšej miere, v chove treba urobiť komplex zootechnických opatrení, vrátane zmeny kŕmnej dávky, techniky ošetrovania a úpravy prostredia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kurín

Ustajnenie sliepok v zimnom období podstatne ovplyvňuje ich úžitkovosť a zdravotný stav. Je predpoklad, že chovateľ pred nastávajúcou zimnou sezónou kurín dôkladne vyčistil od hrubých nečistôt, vybielil a vydezinfikoval. V tomto období ako stelivový materiál je najlepšie používať rezanú slamu, hobliny, prípadne zošrotované kukuričné vretená. Podstielku vrstvíme na výšku 10 až 15 cm. V kuríne na 1 meter štvorcový podlahovej plochy počítame s ustajnením 3 - 4 sliepok.

Výbeh

Do výbehu sliepky môžeme vypúšťať v priebehu celej zimy, ale ich pobyt musíme regulovať podľa vonkajšej teploty. Spravidla, keď teplota je nad nulou, zvieratám neškodí pohyb vonku za podmienok, že sa môžu voľne vrátiť do kurína. S tým súvisí, že z výbehu odstránime sneh, proti blatu a mrznúcej vode tam navrstvíme škvaru, slamu, prípadne umiestníme prenosný rošt. Keď je teplota niekoľko stupňov pod nulou, tak zvyčajne sliepky vypúšťame von len na čas aby sa nažrali, vykalili, prípadne ich necháme trošku sa „vyvetrať“ a po krátkom časovom úseku ich znovu zavrieme, lebo ľahko sa môžu zatúlať, podchladiť sa, prípadne zamrznúť, pretože už z malej vrstvy snehu nevedia vzlietnuť. Pri tuhej zime zvieratá nevypúšťame ani len do výbehu, ostávajú v kuríne, v ktorom im musíme zabezpečiť dostatočné vetranie, aspoň základný svetelný režim a teplotu nad 5 °C. Ak klesne pod 0 °C obmedzuje sa znáška a pri hodnote -5 °C ustáva. Je pravda, že sliepka sa bezproblémovo prispôsobí aj nižšej teplote, pričom však časť krmiva využíva na produkciu tepelnej energie. Preto kurín musíme zatepliť tak, aby teplota v ňom aj počas najväčších mrazov neklesla pod 5 stupňov, čiže aby sme ho nevykurovali krmivom. Treba si uvedomiť, že pri dlhšom pobyte sliepok v uzavretom priestore, okolitý vzduch sa napĺňa čpavkovými výparmi a ubúda kyslík. Táto atmosféra negatívne ovplyvňuje fyziologické procesy v organizme, naviac zhoršuje sa celkový zdravotný stav nosníc, znižuje sa využiteľnosť krmív a zvieratá sú náchylnejšie na ochorenie. Preto využívame vetranie prirodzenými otvormi ako sú okná, vetracie šachty, ale vždy bez prievanu.

SkryťVypnúť reklamu

Keď nevypúšťame sliepky von v obave, že im namrzne hrebeň, laloky a ušnice a v kuríne je nedostatok svetla, pološero len tak, aby videli na krmivo, za 2-3 dni dostaví sa u nich preperovanie, ktoré sa neúmerne predlžuje, organizmus sa oslabuje, takže dlhšiu dobu nemôžeme počítať s uspokojivou produkciou vajec.

Kŕmenie

Zimnú znášku najviac ovplyvňuje kŕmenie, zloženie krmnej dávky a technika kŕmenia. V tomto období treba sliepkam predkladať nielen obilniny, ale aj miešaninu, ktorú po určitom čase zanesieme do tepla. Jej zloženie by malo zohľadňovať zimné obdobie a preto okrem upravených zemiakov, šrotov a zvyškov z kuchyne by mala obsahovať kukuričné zrná a primerané množstvo tukov (oškvarky, rybí tuk, jedlý olej prípadne miešanicu polejeme olejom ktorý nám ostal po vyprážení), aby si zvieratá udržovali dostatočnú vrstvu podkožného tuku, ktorý slúži ako regulátor tepla. Nemali by sme zabúdať na syntetické vitamíny typu A a D, minerálne látky vo forme Plastínu, Vitaplastín a samozrejme na grit, drobný riečny piesok.


SkryťVypnúť reklamu

Autor: Peter Ország

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Jahody dováža výrobca džemov z Moldavska, šípky z Nemecka
  2. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  3. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  4. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  5. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  6. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  7. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  8. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  1. Nová číselná lotéria od TIPOSu Všetko alebo nič
  2. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  3. Apolka horí!
  4. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  5. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich
  6. Najprv rozhadzovali, teraz drancujú. Koľko vám vzali?
  7. Fejtón o móde od Emmy Tekelyovej a TOP trendy na jeseň a zimu
  8. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 13 743
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 9 664
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 5 094
  4. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 4 084
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 3 912
  6. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 3 034
  7. Najprv rozhadzovali, teraz drancujú. Koľko vám vzali? 2 665
  8. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 1 782
  1. Emil Fitoš: NASES by mala detailne vysvetliť prebiehajúce súťaže
  2. Ondřej Havelka: Unikátní synkretismus západoafrického vodunu a křesťanství
  3. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír
  4. Monika Albertiová: Šokujúca pravda o Slovensku. Nikto ti nepomôže! (HA, HA, dám ti aspoň lajk)
  5. Gustáv Murín: Vojna proti Prírode
  6. Matúš Lazúr: Presmerovanie z boxu na výdajné miesto je najškodoradostnejší výmysel Packety na týranie zákazníkov
  7. Zuzana Kučminová: Zvyk mi dáva korene, zvedavosť mi dáva krídla
  8. Jakub Konečný: Dana Drábová nás nečakane opustila
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 21 067
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 14 858
  3. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 10 229
  4. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 10 077
  5. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 8 313
  6. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 6 243
  7. Ján Valchár: Niečo k situácii v Slavjansku a ruským ponorkám 5 132
  8. Ján Valchár: Gerasimova doktrína a jej posledná možná fáza 4 977
  1. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  2. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  3. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  4. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  5. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  6. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  7. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  8. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu