Záhradkár však nelení ani v tomto čase. Zvyčajne si robí za minulý rok bilanciu svojej pestovateľskej činnosti a na základe toho zvažuje, čo by mohol do budúcna vylepšiť v ovocnom sade, aké odrody zeleniny a čo všetko bude pestovať na záhonoch, prípadne ako skrášli okolie. Voľný čas sa dá zužitkovať tiež opravou a nabrúsením záhradného náradia
Stromy
Treba si uvedomiť, že aj ovocný strom je živý organizmus a úrodnosť v kvalite a v kvantite ovocia je limitovaná jeho vekom. Preto by sme mali s určitou pravidelnosťou zmladzovať staré stromy a zo záhrady odstraňovať choré, vyschýnajúce a prestarnuté dreviny, lebo sú nositeľmi rôznych chorôb. Naviac v zákutiach neupravenej kôry sa zdržujú rôzni škodcovia. Je čas aj na odoberania vrúbľov, čo tiež má určité pravidlá.
Prvé sa režú výhonky z kôstkovín, pretože tieto druhy ovocia majú pomerne krátke obdobie vegetačného pokoja. Zásadne režeme jednoročné prútiky za bezmrazivého počasia, najlepšie z južnej strany stromu. Tu je drevo najlepšie vyzreté a púčiky majú vysokú životaschopnosť. Zásadne režeme výhonky s rastovými, nie s kvetovými pupeňmi, lebo aj keď sa taký vrúbeľ ujme, kvet zakvitne, ďalej nerastie, uschne. Narezané prútiky na spodnej strane ponoríme do rozpusteného parafínu, aby nebol z nich nadmerný výpar. Potom ich zasunieme do piesku 2-3 cm hlboko, ktorý udržiavame až do jari vo vlhkom stave.
Rovnako si môžeme pripraviť odrezky a vrúble okrasných drevín. Na jar, pri dostatku miazgy v pletivách môžeme pristúpiť k preštepeniu vybraných stromov za predpokladu, že strom, z ktorého sme rezali prútiky a nový príjemca patrí k rovnakému druhu, a aj čas dozrievania ovocia majú približne rovnaký.
Sadenie
Za vhodného počasia do nepremrznutej, sypkej pôdy môžeme ešte vysádzať vinič. Táto výsadba je výhodnejšia ako jarná, pretože v nezamrznutej pôde vyrastú zo štepov nové sacie korienky a sadenice majú na jar lepší rastový štart. Preto aj ich vývoj počas celej vegetácie prvého roku je intenzívnejší. Na ťažších a ílovitých pôdach je výhodnejšie sadiť trvalé dreviny a vinič až na jar.
Vlaha
Ak nie je dostatok snehu, záhradné trvalky a vždy zelené dreviny veľmi trpia takzvanou mrazovou suchotou. Tá vzniká, keď je pôda hlboko zmrazená a slnko ohrieva lístie, z ktorého sa odparuje voda a nie je ničím nahradená, keďže transpirácia tekutín je zastavená. Preto, len čo mrazy ustúpia, dreviny, ale aj trvalky treba poliať.
Skladovanie
Výšku strát zeleniny a okopanín počas zimy ovplyvňuje spôsob uskladnenia. Zásadne zdravé, nepoškodené produkty určené na zimné skladovanie vyberáme zo zeme za suchého počasia a ukladáme ich do primerane vlhkého piesku. Aby straty počas zimy boli minimálne, v priestore musí byť teplota mierne pod bodom mrazu a dostatočná vlhkosť. Tú si zistíme novinovým papierom.
Pri správnej vlhkosti nesmie byť suchý ani mokrý, ale vláčny. Ak je v priestore nadmerná vlhkosť, uskladnenú zeleninu napáda najčastejšie biela hniloba, ktorá vytvára na povrchu plodín biely vatovitý povlak. Ak sme pred zimným skladovaním zeleninu nedostatočne pretriedili, tak na poškodených plodinách sa tvorí opak, čierna hniloba. Napadnuté plodiny treba okamžite odstrániť.
Ak je v priestore vzduch suchý, uskladnené produkty sa scvrkávajú až vysychajú. Preto uloženú zeleninu, okopaniny, treba pravidelne kontrolovať, poškodené kusy vyradiť a vetraním zabezpečiť výmenu vzduchu.
Autor: Peter Ország
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.