Korzár logo Korzár
Streda, 21. november, 2018 | Meniny má Elvíra
Nájdete nás na webe
MÚKU S MEDOM MIESILI ĽUDIA UŽ ODDÁVNA

Pekár: Sviatočné medovníky a perníky

Sviatky Vianoc sa spájajú s množstvom tradícií a jedna z nich je aj pečenie medovníkov či perníkov.

(Zdroj: Ilustračné foto: Ján Krošlák)



Nie je presne známe, kedy človeka napadlo spojiť múku s medom, ale určite to bolo veľmi dávno. Výsledkom bolo vláčne, formovateľné cesto, z ktorého mohol v hlinenej nádobe upiecť sladký pagáč, a ten ani po dlhšom skladovaní nestrácal na akosti a chuti. V začiatkoch asi tieto “výrobky“ mali len primitívnu podobu, skromnú akosť a chuť. Staré národy, hlavne Slovania považovali med za stravu bohov a preto pri obetných slávnostiach ich obdarúvali aj medovým pečivom, ktoré bolo ako obeta vhodnejšia, ako samostatný med, alebo medovina. Antickí Gréci zase mali zaužívané, že na každú slávnejšiu príležitosť pripravili pečivo z medu a dali mu nejakú podobu. Čiže tu by sa mohli začať hľadať počiatky tohto umenia.

Začiatky

Zdokonalená výroba pečiva z ražnej múky, medu a korenín sa postupne rozvinula v samostatné remeslo. Prvýkrát sa o tomto remesle dozvedáme v písomnostiach nemeckého mesta Norimberg. Bolo to v XVI. storočí. Odtiaľ sa cez Linec a Viedeň dostala zručnosť majstrov aj do Bratislavy, kde podľa už vypracovaných stanov sa prvýkrát v roku 1619 na území vtedajšieho Uhorska združili medovnikári do cechu. Ale výroba medovníkov na našom území je určite staršieho dáta. Dôkazom toho je dokument v mestskom archíve z konca XIV. storočia, v žalobe voči nepoctivému obchodníkovi, ktorý predával aj medovníky.

Tvary

V niektorých regiónoch sa cesto vtláčalo do formy, ktorá sa vyrábala z hruškového dreva a pri výrobe bolo treba použiť značnú silu. Preto pečenie medovníkov bola výlučne mužská záležitosť. Koncom XIX. storočia výroba medovníkov z drevených foriem zanikla. Príčinou bol začiatok priemyselnej výroby cukru na čo medovnikári reagovali tým, že med začali postupne nahrádzať cukrovým sirupom a namiesto namáhavého vtláčania cesta a jeho vyberania z foriem, motívy vykrajovali plechovými formičkami.

Vedeli ste?

Medovník a perník – dva známe názvy ešte známejšieho pečiva. Je to skutočne jeden druh pečiva? Čo sa vlastne zvykne na Slovensku piecť na Vianoce?

Pôvod slova medovník je nám na prvý pohľad jasný. Ide o pečivo, ktoré obsahuje med. Názov “perník” sa k nám dostal pravdepodobne z češtiny. Je odvodený od slova “pepř” (čierne korenie). Táto korenina bola súčasťou pôvodnej receptúry “peperníku/peprníku”, čiže dnešného perníku. Výroba tohto pečiva sa rokmi upravovala, až sa dospelo k dnešnému zloženiu cesta. To sa, samozrejme, líši podľa regiónov a tradície. V zásade však môžeme povedať, že správny perník obsahuje zmes múky, mlieka, vajec, karamelizovaného cukru a medu. Nevyhnutnou súčasťou receptúry sú rôzne koreniny – hlavne zázvor a škorica, výnimočne aj klinček, kardamóm, muškátový oriešok, aníz či levanduľa.

Ale, aký je teda rozdiel medzi perníkom a medovníkom, keď obidva obsahujú med? Pôvodný medovník je úplne iné pečivo, ako si niektorí obyvatelia Slovenska myslia. Medovník je v zásade medové cesto zväčša v tvare tortového korpusu, ktoré je plnené medovým krémom a na povrchu je bohato posypané vlašskými orechmi.

Z uvedeného vyplýva, že perník a medovník/medový koláč sú dve úplne rozdielne pekárenské výrobky. Perníky sú tvrdšie, je v nich dôležitá prítomnosť korenín a sú trvanlivejšie. Medovník/medový koláč je mäkkší a plnený. Z historického hľadiska sa perník začal vyrábať oveľa neskôr – až po vynájdení výroby cukru. Zdobil sa cukrovou polevou, ktorá sa farbila prírodnými farbivami – šťavou z cvikly, mrkvy, žĺtkom a pod. Medové koláče sú omnoho staršie, piekli ich napríklad už starí Slovania. Receptúry sa samozrejme líšili od dnešných, no podstata (med+múka) zostáva zachovaná. Nech už svoje výtvory budete volať akokoľvek, podstatnejšia než názov je ich chuť a kvalita surovín.

Zdroj: wikipedia

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  5. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  6. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  7. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  10. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  1. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  2. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  5. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  6. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  7. Vyberáme správny názov firmy
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  10. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  1. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 21 981
  2. Platíte si poistenie domova zbytočne? 19 070
  3. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 16 859
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 957
  5. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 10 541
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 7 668
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 668
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 293
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 766
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 609

Neprehliadnite tiež

Pred pár rokmi sa skoro pobili. Ako starostovia chcú spolupracovať

Balčík a Petrovčik konflikt na košickom zastupiteľstve už uzavreli.

Majiteľa košického klubu súdia za zbitie klienta. Bol v umelom spánku

Obžalovaný vinu popiera, svedkovia tvrdia opak.

Keď Lipany začali vyhrávať, prišla prestávka

Skóre majú najhoršie, bodmi sú prví pod čiarou. Na jar chcú ísť vyššie.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ja si tú hodnosť zaslúžim. Fenomén z Danka urobili výložky

Brbty mimo kamery nerobí, tvrdia jeho známi.

Dobré ráno

Dobré ráno: Fico prosíka Lajčáka... a potom ho zrazu zostrelí

Fico sa pridal ku konšpirátorom.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko škodí – lebo môže

Pri oslabenom Smere sa rozlieva ako jed.

DOMOV

Lajčák je podľa odborníkov nahnevaný a netaktizuje

Minister Lajčák hrozí odchodom z vlády.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop