Korzár logo Korzár
Utorok, 23. január, 2018 | Meniny má Miloš
Pridajte si svoje mesto
MÚKU S MEDOM MIESILI ĽUDIA UŽ ODDÁVNA

Pekár: Sviatočné medovníky a perníky

Sviatky Vianoc sa spájajú s množstvom tradícií a jedna z nich je aj pečenie medovníkov či perníkov.

(Zdroj: Ilustračné foto: Ján Krošlák)



Nie je presne známe, kedy človeka napadlo spojiť múku s medom, ale určite to bolo veľmi dávno. Výsledkom bolo vláčne, formovateľné cesto, z ktorého mohol v hlinenej nádobe upiecť sladký pagáč, a ten ani po dlhšom skladovaní nestrácal na akosti a chuti. V začiatkoch asi tieto “výrobky“ mali len primitívnu podobu, skromnú akosť a chuť. Staré národy, hlavne Slovania považovali med za stravu bohov a preto pri obetných slávnostiach ich obdarúvali aj medovým pečivom, ktoré bolo ako obeta vhodnejšia, ako samostatný med, alebo medovina. Antickí Gréci zase mali zaužívané, že na každú slávnejšiu príležitosť pripravili pečivo z medu a dali mu nejakú podobu. Čiže tu by sa mohli začať hľadať počiatky tohto umenia.

Začiatky

Zdokonalená výroba pečiva z ražnej múky, medu a korenín sa postupne rozvinula v samostatné remeslo. Prvýkrát sa o tomto remesle dozvedáme v písomnostiach nemeckého mesta Norimberg. Bolo to v XVI. storočí. Odtiaľ sa cez Linec a Viedeň dostala zručnosť majstrov aj do Bratislavy, kde podľa už vypracovaných stanov sa prvýkrát v roku 1619 na území vtedajšieho Uhorska združili medovnikári do cechu. Ale výroba medovníkov na našom území je určite staršieho dáta. Dôkazom toho je dokument v mestskom archíve z konca XIV. storočia, v žalobe voči nepoctivému obchodníkovi, ktorý predával aj medovníky.

Tvary

V niektorých regiónoch sa cesto vtláčalo do formy, ktorá sa vyrábala z hruškového dreva a pri výrobe bolo treba použiť značnú silu. Preto pečenie medovníkov bola výlučne mužská záležitosť. Koncom XIX. storočia výroba medovníkov z drevených foriem zanikla. Príčinou bol začiatok priemyselnej výroby cukru na čo medovnikári reagovali tým, že med začali postupne nahrádzať cukrovým sirupom a namiesto namáhavého vtláčania cesta a jeho vyberania z foriem, motívy vykrajovali plechovými formičkami.

Vedeli ste?

Medovník a perník – dva známe názvy ešte známejšieho pečiva. Je to skutočne jeden druh pečiva? Čo sa vlastne zvykne na Slovensku piecť na Vianoce?

Pôvod slova medovník je nám na prvý pohľad jasný. Ide o pečivo, ktoré obsahuje med. Názov “perník” sa k nám dostal pravdepodobne z češtiny. Je odvodený od slova “pepř” (čierne korenie). Táto korenina bola súčasťou pôvodnej receptúry “peperníku/peprníku”, čiže dnešného perníku. Výroba tohto pečiva sa rokmi upravovala, až sa dospelo k dnešnému zloženiu cesta. To sa, samozrejme, líši podľa regiónov a tradície. V zásade však môžeme povedať, že správny perník obsahuje zmes múky, mlieka, vajec, karamelizovaného cukru a medu. Nevyhnutnou súčasťou receptúry sú rôzne koreniny – hlavne zázvor a škorica, výnimočne aj klinček, kardamóm, muškátový oriešok, aníz či levanduľa.

Ale, aký je teda rozdiel medzi perníkom a medovníkom, keď obidva obsahujú med? Pôvodný medovník je úplne iné pečivo, ako si niektorí obyvatelia Slovenska myslia. Medovník je v zásade medové cesto zväčša v tvare tortového korpusu, ktoré je plnené medovým krémom a na povrchu je bohato posypané vlašskými orechmi.

Z uvedeného vyplýva, že perník a medovník/medový koláč sú dve úplne rozdielne pekárenské výrobky. Perníky sú tvrdšie, je v nich dôležitá prítomnosť korenín a sú trvanlivejšie. Medovník/medový koláč je mäkkší a plnený. Z historického hľadiska sa perník začal vyrábať oveľa neskôr – až po vynájdení výroby cukru. Zdobil sa cukrovou polevou, ktorá sa farbila prírodnými farbivami – šťavou z cvikly, mrkvy, žĺtkom a pod. Medové koláče sú omnoho staršie, piekli ich napríklad už starí Slovania. Receptúry sa samozrejme líšili od dnešných, no podstata (med+múka) zostáva zachovaná. Nech už svoje výtvory budete volať akokoľvek, podstatnejšia než názov je ich chuť a kvalita surovín.

Zdroj: wikipedia

Neprehliadnite tiež

Trebišov, mesto syfilisu. Už osem rokov sa mu nedarí nad chorobou zvíťaziť

Syfilis šíria nezriedka detské prostitútky, ktoré majú len osem rokov. Za sexuálne služby si pýtajú iba päť eur.

Za parkovanie pred košickou zoo budeme platiť

Na stole je riešenie sporu mesto vs. urbariát.

Starosta Hlinka: Zmluva s firmou EEI by sa mala zrušiť

Varianty: Ukončiť hneď alebo nechať dobehnúť do roku 2022.

Blízko Košíc môže vzniknúť rybia farma

V bývalom teľatníku chcú chovať africké sumčeky.

Prepadli poštárku, súd ich nechal na slobode

Lupiči to mali prešpekulované.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trebišov, mesto syfilisu. Už osem rokov sa mu nedarí nad chorobou zvíťaziť

Syfilis šíria nezriedka detské prostitútky, ktoré majú len osem rokov. Za sexuálne služby si pýtajú iba päť eur.

DOMOV

Dobré ráno: Kto vôbec myslí na naše deti?

Ako sa u nás narába so školstvom.

BRATISLAVA

V Bratislave ubudne tretina osemročných gymnázií

V septembri zrejme neotvoria prvé ročníky viaceré osemročné gymnáziá.

DOMOV

Frešo, Kusý, Ftáčnik. Komu nesedia čísla župnej kampane

Most-Híd minul najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  7. Alarica – new business project in the market of shoes
  8. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  9. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  10. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 9 626
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 079
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 040
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 671
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 038
  6. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 687
  7. Kam do tepla v januári? 1 638
  8. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke 1 550
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 379
  10. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 279

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop