Recept Jozef Hromják: Pečené gaštany
Vracajúc sa vôňou v čase...
Slivkový lekvár bublajúci v kotlíku babky Maňky, veľmi často pirohy babky Anny a občas pečené gaštany prítomné v uliciach Zürichu...
Zamýšľam sa, vône akých jedál budú živiť spomienky našich detí...
Na prípravu pre skupinku ôsmich lovcov vôní potrebujeme:
gaštany - 2 000 g
Príprava je prozaická. Ak sa nám podarilo kúpiť, či dokonca nazbierať si primerané množstvo zdravých gaštanov, potrebujeme už len dobre rozohriaty kastról s hrubým dnom. Ak nie, musíme gaštany prebrať. Pozor hlavne na plesne.
Špičkou noža prederavíme kožu každému plodu. Vsypeme ich svorne do rozohriateho kastróla a pod doliehajúcou pokrievkou pečieme občas myknúc na sucho, kým pečená koža nepraskne a kuchyňu pohltí vôňa teplej jesene.
Pečené gaštany by mali chutiť podmanivo sladkasto a správať sa podmanivo nedobytne zároveň. Mali by mať chutne sypkú konzistenciu bez defektov či tmavých nechutných častí.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.