Na Slovensku pokračuje dlhodobý trend vysokej spotreby živočíšnych tukov a bielkovín, čo má priamy vplyv na zvýšenie nadváhy. Naopak, takmer vôbec neprijímame odporúčané množstvá sacharidov a hrubej vlákniny. Nadbytok stravy a jej zlé zloženie zvyšujú výskyt neinfekčných ochorení srdca a ciev, chrupu, pečene a prispievajú tiež k vzniku nádorov.
Naučte sa správne nakupovať
"Stravu prijímame od narodenia a považujeme to za samozrejmosť. Určite prvým vzorom je pre nás rodina a jej stravovacie zvyklosti," hovorí praktická lekárka a viceprezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Iveta Vaverková.
Pacienti sa vraj iba zriedka pýtajú na stravovanie, aj to najmä pri zistení zvýšeného krvného tlaku či cholesterolu. Informácie o stravovaní hľadajú prostredníctvom internetu, časopisov, televíznych programov či rôznych kuchárskych kníh. Ak chcú ľudia správne jesť, musia vedieť tiež správne nakupovať, a preto sú dôležité aj informácie o zložení na obaloch produktov.
Čo je v móde
"Každá doba má medzi potravinami módneho favorita. Pravdou však zostáva, že pestro a striedmo nikdy nesklame a neublíži. V strave musí mať zastúpenie zelenina, ovocie, kvalitné bielkoviny, kvalitné tuky a voda," dodáva Vaverková. Pacientom však chýba ochota zmeniť životný štýl.
Najčastejšie škodlivé návyky spočívajú v nevhodnom zložení stravy, jednostrannosti, nekvalitných potravinách či dokonca nedostatku času na jedlo. Spolu s nárastom významu kvalitných potravín v zdravotnom životnom štýle vstupuje do popredia aj otázka potravinovej kontroly.
Autor: kag
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.