írastku do rodiny výrazne odlišná. Rovnako by ste sa mali zamyslieť aj nad spôsobom stravovania.
Nechty
Akrylové či gélové nechty väčšina gynekológov počas tehotenstva neodporúča. Používanie odlakovača pri lakovaní prirodzených nechtov je však ešte rizikovejšie, keďže dochádza k jeho vstrebávaniu cez necht. Ak teda netúžite podstupovať žiadne riziko, musia vám stačiť nechty bez príkras.
Rúž a lesk na pery
Analýza zloženia týchto kozmetických produktov opakovane potvrdzuje obsah olova, kadmia a ďalších ťažkých kovov. Na rozdiel od akrylových nechtov, rúž a lesk na pery sa používajú denne a zvyčajne ich žena prehltne, čiže všetky chemikálie sa ocitnú v jej tele. Ak teda používate rúž pravidelne a jeho aplikáciu opakujete niekoľkokrát denne, prehltnete počas tehotenstva približne 25 gramov rúžu, čo je šesť čajových lyžičiek. Našťastie, príjem ťažkých kovov touto cestou predstavuje oproti príjmu z mäsa a vnútorností iba približne 5 %.
Laky a farby na vlasy
Obsahujú ftaláty a iné toxické chemikálie. Ftaláty zvyšujú riziko rôznych vrodených porúch. Bežné používanie však zrejme nie je rizikové, no farbeniu vlasov počas tehotenstva je rozumné sa vyhnúť. (Aspoň takým extrémom, keď chce byť z čiernovlásky ryšavka.)
Pleťová kozmetika
Používajte prednostne bioprodukty na báze prírodných látok. Ani to však nezaručuje nulové riziko vzniku prípadnej alergie.
Prášky na pranie
Tiež vymeňte bežné pracie prostriedky za bio alebo aspoň za prípravky určené pre citlivú pleť.
Piercing pupka
Počas tehotenstva sa dôrazne neodporúča z týchto dôvodov: ako brucho rastie, koža sa naťahuje a hrozí riziko infekcie pupka. Kovový predmet v pupku alebo rana na ňom môžu navyše spôsobiť veľké problémy v prípade plánovanej či urgentnej sekcie, teda pôrodu cisárskym rezom.
Výživové opatrenia, za ktoré sa vám vaše budúce dieťa poďakuje
- Jedzte pestrú stravu založenú hlavne na prirodzených potravinách a s každým jedlom konzumujte aj ovocie alebo zeleninu.
- Minimalizujte príjem umelých sladidiel.
- Nejedzte potraviny a polotovary s pridaným glutamátom sodným.
- Obmedzte príjem živočíšnych tukov, pretože obsahujú množstvo toxických chemikálií.
- Ak jete mäso a mäsové výrobky každý deň, uprednostňujte bioprodukty alebo aspoň domáce zdroje týchto potravín. Nekonzumujte žiadne vnútornosti, údeniny, mäsové konzervy alebo lacné mäsové výrobky.
- Nekonzumujte surové alebo nedostatočne tepelne upravené mäso, ryby, morské plody, vajcia ani nepasterizované mliečne výrobky.
- Vypite maximálne jednu šálku kávy denne, lepšie sú však dve šálky zeleného čaju.
- Nepite žiadny alkohol.
- Obmedzte príjem cukru v každej forme.
- Za každých okolností uprednostňujte potraviny s nízkym glykemickým indexom.
- Kvôli riziku vzniku alergie u dieťaťa čo najmenej konzumujte mlieko kravské, kozie i ovčie, syry, smotanu a jogurty.
- Dbajte o dostatočný príjem kyseliny listovej a vitamínu D, no neprijímajte nadmerné množstvo vitamínu A.
nit
Najlepší čaj budúcich mamičiek
Každý deň vypite 1 - 2 šálky tohto čaju:Zmes 3 čajových lyžičiek sušených lístkov z malín a 1 čajovej lyžičky sušenej mäty zalejte horúcou vodou, nechajte 5 minút postáť, preceďte a vypite.
Prečo?
Tento čaj obsahuje vápnik a železo, znižuje riziko straty plodu, znižuje riziko krvácania, zmierňuje rannú nevoľnosť, uvoľňuje svalovinu maternice a väzivové tkanivo, čím uľahčuje pôrod a podporuje tiež tvorbu mlieka. Vhodný je však len pre zdravé tehotné mamičky.
nit
Ako zabrániť vzniku strií?
- Vylúčte nezdravé kalorické potraviny.
- Konzumujte potraviny bohaté na vitamíny A, B, C a E, potraviny bohaté na zinok a kremík.
- Dbajte o svoj pitný režim.
- Znížte príjem kofeínu.
- Pokožku si hydratujte telovým mliekom do 2 - 3 minút po sprchovaní, kým si ešte drží vlhkosť.
- Cvičte a buďte aktívna dovtedy, kým sa dá.
- Jemná masáž pokožky môže byť rovnako účinná ako špeciálne krémy.
- Nezabudnite však, že nech budete robiť čokoľvek, vzniku strií asi nikdy nezabránite úplne. Ich rozvoj a rozsah závisia najmä od typu pokožky, jej stavu a veku.
nit
Autor: Spracovala Nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.