Hovädzí roastbeef s balzamikovými cibuľkami.
Pre cca 5 osôb potrebujeme: 500 g hovädzieho roštenca z býka, 2 polievkové lyžice horčice, 70 g parmezánových lupeňov, 5 sušených paradajok, 50 g rukoly, 20 cibuliek v náleve, 5 lyžíc balzamikového octu, 1 lyžica kryštálového cukru, 1 dl panenského olivového oleja.
Cézar dressing: kapari, soľ, bylinky, čierne korenie, morskú soľ.
Postup: Hovädzí roštenec očistíme a okoreníme čiernym korením a potrieme horčicou. Takto marinujeme najmenej 24 hodín (môžeme aj dlhšie).
Po tomto čase opečieme roštenec z každej strany na rozpálenom grile. Dáme do vhodnej nádoby, napichneme tepelnú sondu a pečieme pri nízkej teplote na požadovaný stupeň prepečenia (v našom prípade na medium). Po tepelnej úprave šokovo schladíme a odložíme do chladničky.
Cibuľky povaríme s balzamikovým octom a cukrom a necháme vychladnúť.
Do dressingu pridáme kapari a rozmixujeme.
Na ostrom nárezovom stroji narežeme tenké plátky roastbeefu, uložíme na tanier a dozdobíme rukolou, sušenou paradajkou, parmezánom a bylinkami. Pridáme balzamikové cibuľky a dressing s kapari. Ochutíme panenským olivovým olejom, morskou soľou a korením.
Pri mäse je potrebné mať kvalitný odležaný kúsok s pekným mramorovaním a výsledok je zaručený.
Aj to predjedlo môžete ochutnať pri slávnostnej príležitosti v našom hoteli.
Autor: Marek Brezina
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.