Existuje desať hlavných dôvodov, prečo pravidelne konzumovať túto potravinu nabitú vitamínmi a minerálmi.
Je pritom jedno, či zeler jete surový, alebo ako súčasť varených jedál. Veľkou výhodou tejto zeleniny totiž je, že na rozdiel od ostatných dobre znáša vysoké teploty a neničia sa v nej látky blahodarne pôsobiace na náš organizmus.
Listy zeleru sú bohaté na vitamín A, zatiaľ čo korene sú bohatým zdrojom vitamínov B1, B2, B6, C, ale tiež draslíka, kyseliny listovej, horčíka, vápnika, železa, fosforu, sodíka a mnohých aminokyselín.
Aké sú liečivé účinky zeleru?
1. Znižuje hladinu cholesterolu.
2. Uľavuje od zápchy.
3. Znižuje riziko rakoviny žalúdka.
4. Znižuje krvný tlak.
5. Zlepšuje funkciu obličiek.
6. Pomáha chudnúť.
7. Pomáha pri detoxikácii tela.
8. Urýchľuje odstránenie obličkových kameňov.
9. Upokojuje nervový systém.
10. Funguje ako regulátor hormónov.
Autor: www.nemoc-info.cz, nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.