Korzár logo Korzár

Záhradkár: Cvikla, či červená repa – poznáte ju?

Cvikla, či správnejšie červenená repa šalátová, je pestovateľsky nenáročná, dvojročná zelenina.

Cvikla. Neobsahuje takmer žiadne kalórie ale veľa vitamínov.Cvikla. Neobsahuje takmer žiadne kalórie ale veľa vitamínov. (Zdroj: archív)

U nás v jedálnom lístku sa neobjavuje často, možno preto, že jej príprava na konzum vyžaduje dlhšiu kuchynskú úpravu. Je pravda, že má špecifickú chuť, ale v Poľsku, v Rusku či Dánsku na ňu nedajú dopustiť.

V obchodoch sa najčastejšie vyskytuje v jeseni a potom jej ponuka redne. Konzumuje sa sólo v surovom stave, v šalátoch, v zmesi s inou zeleninou, prípadne konzervovaná či varená. Pri príprave jedál sa cení nielen jej chuťová zložka, ale aj výrazné farbivo. Je zeleninou, ktorá nemôže chýbať v polievkach, ktoré poznáme pod súhrnným názvom boršč.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pochádza zo Stredomoria

Červená repa je veľmi stará konzumná plodina, ktorá má pôvod v Stredomorí. Po botanickej stránke je to dvojročná rastlina, ktorá až v druhom roku tvorí bohatú kvetnú stonku so semenami. Pôvodne sa z nej konzumovali len upravené listy, lebo koreň bol nevýrazný.

V priebehu rokov šľachtením sa zväčšoval a v súčasnosti je práve on konzumovateľnou časťou. Vyšľachtených je celý rad kultúrnych odrôd, ktoré sa líšia tvarom buľvy a jej rôznou intenzitou červenej farby.

Pestovanie

Pestovanie červenej repy nevyžaduje špeciálne vedomosti a je to odolná rastlina proti chorobám a škodcom. Treba vedieť, že neznáša priame hnojenie, preto sa odporúča jej pestovanie po dobre vyhnojenej predplodine, alebo bôbovitej rastline. V chudobnejších pôdach jej výživu zabezpečíme kompostom.

SkryťVypnúť reklamu

Nie je náročná na pôdne podmienky, ale nedarí sa jej v kamenistých, suchých a kyslých pôdach. Pred výsadbou je vhodné semená namočiť na 24 hodín do vody, alebo ich sejeme do pôdy dobre zásobenej vlahou. Vysieva sa do riadkov vzdialených 25 až 30 cm, alebo do sponu 40 x 15 cm.

Výsev sa robí do hĺbky 2 - 3 cm a aby pôda sa kontaktovala so semenami, musíme ju z vrchu utlačiť. Rastlinky začnú klíčiť po 10 - 14 dňoch a keď majú 1 - 2 listy pretrhávame ich a v riadku preriedime na vzdialenosť 8 - 10 cm. Pri zanedbaní prebierky buľvy nemajú dostatok priestoru pre svoj vývoj a ostávajú zdeformované a malé. Ak je mladý porast slabý, bledý, prihnojíme ho liadkom amónnym.

Zo skorých marcových, aprílových výsevov môžeme červenú repu zberať už v júli, alebo v auguste. Pre jesenný zber a zimné uskladnenie, stačí ju siať neskoršie, až koncom mája, začiatkom júna. Môže to byť po zbere špenátu, šalátu, ranných hlúbovín, skorých zemiakov a podobne.

SkryťVypnúť reklamu

Pri neskoršom výseve úrodu spravidla zberáme v októbri, po 120 - 130 dňoch od výsevu, keď buľvy dosahujú veľkosť 5 - 7 cm. Počas vegetácie je potrebné riadky kypriť, odburiňovať pravidelným okopávaním a sledovať aby v pôde bolo stále dostatok vlahy. Preto počas sucha je nutné porast pravidelne zavlažovať, najmä v období klíčenia a tvarovania koreňa. V daždivejšom období si repa vystačí s prirodzeným prísunom zrážok.

Ak porast netvorí rovnomerne buľvy, tak treba ich zberať postupne, ako dorastajú. Najchutnejšie sú, ak majú priemer 4 – 7 cm. Väčšie ako 10 cm strácajú na chuti a sú vhodné skôr už ako krmivo.

Skladovanie

Pred uskladnením odstránime z nich veľké listy a ponecháme len niekoľko malých v srdiečku. Červenú repu skladujeme počas celej zimy na tmavom mieste pri teplote cca 4 °C. Je pravda, že do jari trochu povädne, ale aj napriek tomu jej kvalita ostáva nezmenená.

Neobsahuje takmer žiadne kalórie, takže je vhodnou zložkou zeleninových diét. Naproti tomu je zdrojom vitamínov E, C a z minerálov obsahuje železo, draslík, zinok, meď, vápnik, jód, horčík. Je dokázané, že všetky tieto prvky u človeka zlepšujú kvalitu pleti, vlasov a nechtov. Vysoký podiel kyseliny listovej a vlákniny sa podieľa na kvalite trávenia. Červená repa celkovo regeneruje celý organizmus a znižuje cholesterol v krvi.

Obsahom betainu pôsobí proti skleróze a predčasnému starnutiu. V ľudovom liečiteľstve sa jej šťave pripisujú protirakovinové účinky.

Autor: Peter Ország

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  2. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  5. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  7. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  2. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  5. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  6. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  7. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  8. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  1. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 11 986
  2. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 4 765
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 4 440
  4. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 3 701
  5. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 3 294
  6. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 030
  7. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 1 790
  8. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 1 651
  1. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch
  2. Martin Fronk: Zelené srdce Lučenca: Kde stromy šepkajú príbehy a jazierko zrkadlí sny
  3. Jozef Mačo: Mimovládka, inkluzívne riešnie a kvalita vzdelávania na poslednom mieste. Prípad Malý Lipník a iné.
  4. Ismael P. Májovský: Jeden fašistický kuchár, jeho monolitické sprisahanie a SAV
  5. Marek Strapko: Našiel sa nový nepriateľ národa - vedci
  6. Ľubica Adamková: Exekúcia očami ježka: prečo systém zlyháva a ako môže fungovať lepšie?
  7. Matej Galo: Keď odmietanie vedy dobehne svojich hrdinov
  8. Peter Juščák: Slovensko-ukrajinské porozumenie zdola
  1. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 58 308
  2. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 24 821
  3. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied 20 685
  4. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 10 276
  5. Ivan Mlynár: Rozhovor medzi Robertom Ficom a Ursulou von der Leyen, ktorý sa nikdy neuskutočnil. 8 084
  6. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok. 7 524
  7. Martin Fronk: Druhá Gaderská dolina? Objavte skrytý tiesňavový klenot v Kremnických vrchoch! 7 512
  8. Rudolfa Vallová: Minister Huliak urobil krok do neznáma a pristál na zemi 5 682
  1. Marcel Rebro: Druhý život obrancov zo 106. bataliónu
  2. Věra Tepličková: Vláda prstom: ty-ty-ty a Šaško robí audity
  3. Marcel Rebro: Rusko: veľmoc latrín a tankodrómov
  4. Radko Mačuha: Sťahovanie kostola pod dúhovou vlajkou.
  5. Marcel Rebro: Slovenská veda: halušky s bryndzou, ortéza a analýza DNA
  6. Marcel Rebro: Máša, melón a plyšová opica
  7. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa. V srdci Slovenska.
  8. Igor Pogány: Ako prinútiť AI, aby vám našla nový koníček
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu