Korzár logo Korzár

Záhradkár: Cvikla, či červená repa – poznáte ju?

Cvikla, či správnejšie červenená repa šalátová, je pestovateľsky nenáročná, dvojročná zelenina.

Cvikla. Neobsahuje takmer žiadne kalórie ale veľa vitamínov.Cvikla. Neobsahuje takmer žiadne kalórie ale veľa vitamínov. (Zdroj: archív)

U nás v jedálnom lístku sa neobjavuje často, možno preto, že jej príprava na konzum vyžaduje dlhšiu kuchynskú úpravu. Je pravda, že má špecifickú chuť, ale v Poľsku, v Rusku či Dánsku na ňu nedajú dopustiť.

V obchodoch sa najčastejšie vyskytuje v jeseni a potom jej ponuka redne. Konzumuje sa sólo v surovom stave, v šalátoch, v zmesi s inou zeleninou, prípadne konzervovaná či varená. Pri príprave jedál sa cení nielen jej chuťová zložka, ale aj výrazné farbivo. Je zeleninou, ktorá nemôže chýbať v polievkach, ktoré poznáme pod súhrnným názvom boršč.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pochádza zo Stredomoria

Červená repa je veľmi stará konzumná plodina, ktorá má pôvod v Stredomorí. Po botanickej stránke je to dvojročná rastlina, ktorá až v druhom roku tvorí bohatú kvetnú stonku so semenami. Pôvodne sa z nej konzumovali len upravené listy, lebo koreň bol nevýrazný.

V priebehu rokov šľachtením sa zväčšoval a v súčasnosti je práve on konzumovateľnou časťou. Vyšľachtených je celý rad kultúrnych odrôd, ktoré sa líšia tvarom buľvy a jej rôznou intenzitou červenej farby.

Pestovanie

Pestovanie červenej repy nevyžaduje špeciálne vedomosti a je to odolná rastlina proti chorobám a škodcom. Treba vedieť, že neznáša priame hnojenie, preto sa odporúča jej pestovanie po dobre vyhnojenej predplodine, alebo bôbovitej rastline. V chudobnejších pôdach jej výživu zabezpečíme kompostom.

SkryťVypnúť reklamu

Nie je náročná na pôdne podmienky, ale nedarí sa jej v kamenistých, suchých a kyslých pôdach. Pred výsadbou je vhodné semená namočiť na 24 hodín do vody, alebo ich sejeme do pôdy dobre zásobenej vlahou. Vysieva sa do riadkov vzdialených 25 až 30 cm, alebo do sponu 40 x 15 cm.

Výsev sa robí do hĺbky 2 - 3 cm a aby pôda sa kontaktovala so semenami, musíme ju z vrchu utlačiť. Rastlinky začnú klíčiť po 10 - 14 dňoch a keď majú 1 - 2 listy pretrhávame ich a v riadku preriedime na vzdialenosť 8 - 10 cm. Pri zanedbaní prebierky buľvy nemajú dostatok priestoru pre svoj vývoj a ostávajú zdeformované a malé. Ak je mladý porast slabý, bledý, prihnojíme ho liadkom amónnym.

Zo skorých marcových, aprílových výsevov môžeme červenú repu zberať už v júli, alebo v auguste. Pre jesenný zber a zimné uskladnenie, stačí ju siať neskoršie, až koncom mája, začiatkom júna. Môže to byť po zbere špenátu, šalátu, ranných hlúbovín, skorých zemiakov a podobne.

SkryťVypnúť reklamu

Pri neskoršom výseve úrodu spravidla zberáme v októbri, po 120 - 130 dňoch od výsevu, keď buľvy dosahujú veľkosť 5 - 7 cm. Počas vegetácie je potrebné riadky kypriť, odburiňovať pravidelným okopávaním a sledovať aby v pôde bolo stále dostatok vlahy. Preto počas sucha je nutné porast pravidelne zavlažovať, najmä v období klíčenia a tvarovania koreňa. V daždivejšom období si repa vystačí s prirodzeným prísunom zrážok.

Ak porast netvorí rovnomerne buľvy, tak treba ich zberať postupne, ako dorastajú. Najchutnejšie sú, ak majú priemer 4 – 7 cm. Väčšie ako 10 cm strácajú na chuti a sú vhodné skôr už ako krmivo.

Skladovanie

Pred uskladnením odstránime z nich veľké listy a ponecháme len niekoľko malých v srdiečku. Červenú repu skladujeme počas celej zimy na tmavom mieste pri teplote cca 4 °C. Je pravda, že do jari trochu povädne, ale aj napriek tomu jej kvalita ostáva nezmenená.

Neobsahuje takmer žiadne kalórie, takže je vhodnou zložkou zeleninových diét. Naproti tomu je zdrojom vitamínov E, C a z minerálov obsahuje železo, draslík, zinok, meď, vápnik, jód, horčík. Je dokázané, že všetky tieto prvky u človeka zlepšujú kvalitu pleti, vlasov a nechtov. Vysoký podiel kyseliny listovej a vlákniny sa podieľa na kvalite trávenia. Červená repa celkovo regeneruje celý organizmus a znižuje cholesterol v krvi.

Obsahom betainu pôsobí proti skleróze a predčasnému starnutiu. V ľudovom liečiteľstve sa jej šťave pripisujú protirakovinové účinky.

Autor: Peter Ország

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  2. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  3. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  4. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  5. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  6. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  7. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  1. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  2. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  3. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  4. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  5. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  6. Neuhádol ani jedno číslo a predsa vyhral 100 000 eur
  7. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  8. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 10 451
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 10 222
  3. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 7 527
  4. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 3 675
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 3 519
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 2 831
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 2 170
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť 1 663
  1. Štefan Šturdzík: Cardinal - kriminálny seriál, ktorý vám nedovolí odísť od telky.
  2. Vladimír Krátky: Chcete vlaky zadarmo ? Dáme Vám vlaky zadarmo !
  3. Ján Raclavský: Fico vie vládnuť, ale nevie riadiť krajinu
  4. Dušan Uhrin: Koho a prečo za mrežami: prípad arménskeho arcibiskupa.
  5. Juraj Sališ: Matovičovo Kinder vajce
  6. Judita Vargová: Fiko nikdy nebol slovenský premiér
  7. Marián Viskupič: Rozpočet 2026: Podvod roka, nie zákon roka
  8. Jozef Černek: Kráľ z Komárna
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 34 029
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 18 416
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 13 710
  4. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 8 996
  5. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 7 643
  6. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 6 017
  7. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 4 968
  8. Miroslav Daniš: Dymová clona Oskar Rósza 4 905
  1. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  2. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  3. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
  4. Post Bellum SK: Samizdat – symbol vzdoru v čase neslobody
  5. Marcel Rebro: Keď vojna vezme manžela a otca, hory pomáhajú nájsť nádej
  6. Anna Brawne: Pán Pellegrini, že vám tá nenávisť voči LGBTI+ Ľuďom nevadila, keď ste podpisovali tú Ústavu..
  7. Věra Tepličková: Šťastný Deň starých rodičov
  8. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu