Korzár logo Korzár
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Tip na recept

Jozef Hromják - Rizoto s čerstvými hubami

Vyskúšajte rizoto.Vyskúšajte rizoto. (Zdroj: archív)



Pre osem trpezlivejších vyznávačov lesných plodov za necelú vyučovaciu hodinu.

Mimo vôle mimovoľne potrebujeme:

Ryžu Arborio alebo Carnaroli 800 g

Obľúbené biele víno 0,15 l

Vývar zo včerajšieho obeda alebo vývar zo zeleniny cca 1,6 l

Cibuľa šalotka 150 g

Cesnak 5-6 strúčikov

Maslo 250 g

Čerstvé lesné huby 400 g

Olivový olej

Olivový olej extra panenský

Syr, najlepšie Parmigiano Regiano, Grana Padano, Grana Moravia či slovenský Vršatec

Syr Volovec 200 g

Vetvička čerstvého rozmarínu

Postup:

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Huby pozbavíme nečistôt. Neprežeňme to a skúsme na nich nechať kúsok lesa.

Do vhodnej rozohriatej nádoby, najlepšie do kastróla s hrubým dnom, vlejeme olivový olej, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, na malé kocky nakrájanú šalotku, vsypeme ryžu a na miernom ohni spolu za stáleho miešania restujeme. Keď je ryža po chvíli "sklovitá", zalejeme ju vínom, ktoré za stáleho miešania necháme úplne odpariť. Pridáme 1/3 teplého vývaru, za občasného miešania varíme slabším klokotom.

Teraz natrháme huby na neveľké kúsky a sprudka ich orestujeme na cesnakovom základe s trochou sekaného čerstvého rozmarínu a drvenej rasce. Takto upravené ich smelo pridáme do variacej sa ryže.

Podľa potreby prilievame zvyšný vývar a varíme za stáleho miešania do krémova. Ryža by mala byť uvarená tak, aby sa nelepila na zuby, ale nebola úplne mäkká. Odstavíme a postupne vmiešame kúsky povolenej polovice masla a nastrúhaného syra. Už nevaríme!

Doplníme kúskami syra a prelejeme extra panenským olejom olív. Rizoto by malo byť krémové, šťavnaté s plnou a mohutnou chuťou použitých surovín. Hádam ešte umocnené občasným dúškom obľúbeného vína a pozitívnym pohľadom smerom k zajtrajšku so snahou sa chápať!

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 039
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 803
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 370
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 079
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 034
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 716
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 383
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 277
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 265
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 120
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

8 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

3 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop