Korzár logo Korzár
Pondelok, 22. apríl, 2019 | Meniny má Slavomír
Nájdete nás na webe

Tip na recept

Jozef Hromják - Rizoto s čerstvými hubami

Vyskúšajte rizoto.Vyskúšajte rizoto.(Zdroj: archív)



Pre osem trpezlivejších vyznávačov lesných plodov za necelú vyučovaciu hodinu.

Mimo vôle mimovoľne potrebujeme:

Ryžu Arborio alebo Carnaroli 800 g

Obľúbené biele víno 0,15 l

Vývar zo včerajšieho obeda alebo vývar zo zeleniny cca 1,6 l

Cibuľa šalotka 150 g

Cesnak 5-6 strúčikov

Maslo 250 g

Čerstvé lesné huby 400 g

Olivový olej

Olivový olej extra panenský

Syr, najlepšie Parmigiano Regiano, Grana Padano, Grana Moravia či slovenský Vršatec

Syr Volovec 200 g

Vetvička čerstvého rozmarínu

Postup:


Huby pozbavíme nečistôt. Neprežeňme to a skúsme na nich nechať kúsok lesa.

Do vhodnej rozohriatej nádoby, najlepšie do kastróla s hrubým dnom, vlejeme olivový olej, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, na malé kocky nakrájanú šalotku, vsypeme ryžu a na miernom ohni spolu za stáleho miešania restujeme. Keď je ryža po chvíli "sklovitá", zalejeme ju vínom, ktoré za stáleho miešania necháme úplne odpariť. Pridáme 1/3 teplého vývaru, za občasného miešania varíme slabším klokotom.

Teraz natrháme huby na neveľké kúsky a sprudka ich orestujeme na cesnakovom základe s trochou sekaného čerstvého rozmarínu a drvenej rasce. Takto upravené ich smelo pridáme do variacej sa ryže.

Podľa potreby prilievame zvyšný vývar a varíme za stáleho miešania do krémova. Ryža by mala byť uvarená tak, aby sa nelepila na zuby, ale nebola úplne mäkká. Odstavíme a postupne vmiešame kúsky povolenej polovice masla a nastrúhaného syra. Už nevaríme!

Doplníme kúskami syra a prelejeme extra panenským olejom olív. Rizoto by malo byť krémové, šťavnaté s plnou a mohutnou chuťou použitých surovín. Hádam ešte umocnené občasným dúškom obľúbeného vína a pozitívnym pohľadom smerom k zajtrajšku so snahou sa chápať!

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. Women in business
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  3. Bim Challenge 2019
  4. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  5. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  6. Grilovacia sezóna je zahájená!
  7. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  8. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  9. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  10. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 975
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 525
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 062
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 622
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 402
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 333
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 659
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 478
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 076

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop