Pre osem trpezlivejších vyznávačov lesných plodov za necelú vyučovaciu hodinu.
Mimo vôle mimovoľne potrebujeme:
Ryžu Arborio alebo Carnaroli 800 g
Obľúbené biele víno 0,15 l
Vývar zo včerajšieho obeda alebo vývar zo zeleniny cca 1,6 l
Cibuľa šalotka 150 g
Cesnak 5-6 strúčikov
Maslo 250 g
Čerstvé lesné huby 400 g
Olivový olej
Olivový olej extra panenský
Syr, najlepšie Parmigiano Regiano, Grana Padano, Grana Moravia či slovenský Vršatec
Syr Volovec 200 g
Vetvička čerstvého rozmarínu
Postup:
Huby pozbavíme nečistôt. Neprežeňme to a skúsme na nich nechať kúsok lesa.
Do vhodnej rozohriatej nádoby, najlepšie do kastróla s hrubým dnom, vlejeme olivový olej, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, na malé kocky nakrájanú šalotku, vsypeme ryžu a na miernom ohni spolu za stáleho miešania restujeme. Keď je ryža po chvíli "sklovitá", zalejeme ju vínom, ktoré za stáleho miešania necháme úplne odpariť. Pridáme 1/3 teplého vývaru, za občasného miešania varíme slabším klokotom.
Teraz natrháme huby na neveľké kúsky a sprudka ich orestujeme na cesnakovom základe s trochou sekaného čerstvého rozmarínu a drvenej rasce. Takto upravené ich smelo pridáme do variacej sa ryže.
Podľa potreby prilievame zvyšný vývar a varíme za stáleho miešania do krémova. Ryža by mala byť uvarená tak, aby sa nelepila na zuby, ale nebola úplne mäkká. Odstavíme a postupne vmiešame kúsky povolenej polovice masla a nastrúhaného syra. Už nevaríme!
Doplníme kúskami syra a prelejeme extra panenským olejom olív. Rizoto by malo byť krémové, šťavnaté s plnou a mohutnou chuťou použitých surovín. Hádam ešte umocnené občasným dúškom obľúbeného vína a pozitívnym pohľadom smerom k zajtrajšku so snahou sa chápať!
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.