Má význam, aby sa o glykemický index potravín zaujímali aj tí, ktorých netrápi cukrovka?
Glykemický index vyjadruje, ako rýchlo potraviny po ich konzumácii ovplyvnia hladinu cukru v krvi – glykémiu (vyjadruje sa v percentách, pričom najrýchlejší je vzostup glykémie (100 %) po skonzumovaní glukózy, s ňou sa potom porovnávajú ostatné potraviny).
Viete však, že poznať glykemický index (GI) potravín môže byť užitočné napríklad aj vtedy, ak chcete schudnúť?
Potraviny s nižším glykemickým indexom obsahujú aj málo tukov, takže ich uvedomelá konzumácia pomôže pri redukcii hmotnosti.
"Nízkoglykemické" potraviny dokážu zasýtiť na dlhší čas, sú účinné v prevencii srdcovo-cievnych ochorení a pomáhajú zvyšovať fyzickú a psychickú výkonnosť.
Čo ho môže ovplyvniť
Glykemický index potravín môžu ovplyvniť viaceré faktory, napríklad spôsob prípravy jedál, prítomnosť ďalších živín (tukov a bielkovín), obsah vlákniny, ale aj veľkosť porcie, kyslosť potravín či individuálny metabolizmus každého z nás.
Napríklad plnotučné mlieko bude mať vyšší GI ako odtučnené, najvyšší GI budú mať zemiaky uvarené vo vode, nižší pripravené v pare a najnižší, ak ich uvaríte v šupke. Výšku GI ovplyvní napríklad aj pridaná citrónová šťava alebo ocot a pod., vyšší GI má biela ryža ako ryža natural a pod.
Tabuľka
Glykemický index Potraviny
menej ako 30 % zelenina, strukoviny, orechy
30 – 50 % mlieko, mliečne výrobky, müsli, ovocie, čokoláda
50 – 70 % celozrnné chleboviny, cestoviny, varená biela ryža, varené zemiaky, nesladené ovocné šťavy, stolový cukor
70 – 100 % Coca-Cola, nápoje sladené cukrom, med, pivo, zemiaková kaša, pečené zemiaky, predvarená ryža, biele pečivo
kag
Autor: kag
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.