Na prvý pohľad to vyzerá rozumne: ovocie, zelenina, orechy a ryby obsahujú veľa látok dôležitých pre zdravie, tak nemôže byť zlé izolovať ich, zabaliť do tabletky a jesť podľa potreby. Čo viac by ste si želali?
Za predpokladu, že ste kozmonaut, by to bolo reálne riešenie nedostatku ovocia a zeleniny v kozmickej lodi. Ukazuje sa však, že pre každodenný život ľudí, ktorí môžu jesť prirodzenú potravu je to nielen cesta k zbytočne drahému moču, ale navyše potenciál ani tých najlepších tabletiek nedosahuje biologickú hodnotu prírodných zdrojov vitamínov a fytochemikálií.
V poslednej dobe sú stále častejšie publikované výsledky nových štúdií, ktoré ukazujú, že cesta k ochrane pred rakovinou, infarktom, poškodením nervového systému a mnohými inými chorobami, nevedie cez lekáreň, ale cez záhradu alebo tržnicu. V niektorých prípadoch môžu byť dokonca syntetické formy niektorých – inak veľmi dôležitých – látok v nadmerných dávkach škodlivé (beta-karotén, E vitamín) alebo neúčinné (vitamín C, vitamín D).
Ako je to možné?
Vedci to vysvetľujú tým, že kým napríklad beta-karotén v tabletke je čistý a koncentrovaný, karotenoidy v marhuli alebo mrkve (a je ich vyše 300!) pôsobia synergicky a ich účinok si telo dokáže prirodzene regulovať. Niektoré syntetické formy používaných vitamínov (E a D) sú zase menej účinné ako prírodné formy alebo ich užívaním ľahšie dôjde k predávkovaniu s toxickými účinkami.
Je však pravda, že v opodstatnených prípadoch je používanie vitamínov dôležitou súčasťou prevencie a liečby, takže vtedy je rozumné kombinovať konzumovanie ovocia a zeleniny spolu so syntetickými formami vitamínov. Alchýmii liekov na úkor prírody nie je dobré podľahnúť, no zlatá stredná cesta je ako vždy najlepšia.
Autor: nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.