Doteraz však túto jeho schopnosť mohli oceniť iba príbuzní a priatelia, ktorí mali možnosť okoštovať niečo z jeho kuchyne. Odteraz si však bude môcť na pochúťkach á la Pyco zamaškrtiť ktokoľvek. Vydáva totiž svoju prvú kuchársku knihu.
Pyco sa v kuchyni cíti ako ryba vo vode a nielen preto, že vyštudoval hotelovú akadémiu. Kulinárčenie ho jednoducho baví. A stravníkom, ktorých pohostí, jeho jedlá chutia. Napríklad taká špenátová pizza patrí k najobľúbenejším pochúťkam Pycových kamarátov. A vlastne ona bola, dá sa povedať, spúšťačom, ktorý viedol k zostaveniu kuchárske knihy.
„Kamarátom tak chutila, že som ju musel piecť pravidelne, už sa z toho stal priam rituál – na každom žúre musela byť aj špenátová pizza. Keďže o recept bol veľký záujem, rozmýšľal som, že im na Vianoce dám brožúru s niekoľkými mojimi receptami. Napokon sa tak nestalo, no z toho vznikol nápad vytvoriť kuchársku knihu,“ vysvetlil Pyco, ktorý svoju prvotinu skladal od januára do mája, ale v podstate sa dá povedať, že na nej robí doteraz. Kvôli kuchárskej knihe sa naučil aj mnoho nových vecí, napríklad profesionálne si nafotiť svoje jedlá, nahliadol do grafických príprav i marketingu.
Rezeň v nej nenájdete
Pycova novinka má názov Moje jedlo, no vyprážaných rezňov či grilovaných steakov sa v nej nedočkáte. Keďže moderátor je dlhoročný vegetarián, nájdete v nej recept napríklad na lososovú rolku, makovo-syrovú tortu s čili, cibuľovú pitu, cicero šalát, alebo spomínanú špenátovú pizzu a mnohé iné. Pyco všetko navaril, aj všetko na sebe otestoval. Ak vraj bolo viac porcií, ušlo sa aj jeho blízkym. Obdivuhodné však je, že žiaden pokus neskončil v koši. „K jedlu mám úctu a nevyhadzujem ho,“ vysvetľuje kulinár, ktorý do kuchárky zaradil rokmi overené recepty, ale aj novinky, ktoré vznikli v štýle „čo chladnička dala“, alebo „čo sa mi v obchode zapáčilo“.
Kniha prichádza na pulty kníhkupectiev už v týchto dňoch a Pyco sľubuje, že sa so svojou kuchárkou vydá aj na cesty po Slovensku. „Plánujem to v druhej polovici septembra a ak bude záujem o moje podpisy, tak budem veľmi rád,“ dodáva s tým, že Košický kraj určite nevynechá.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.