Korzár logo Korzár
Streda, 20. september, 2017 | Meniny má Ľuboslav(a)

Kuchári zostavili tradičné recepty na moderný spôsob

Osemnásť kuchárov z celého Slovenska zostavilo 73 receptov z tradičných surovín, ktoré sa na Slovensku používali.

Peter Krištof rád varí tradičné jedlá.(Zdroj: Veronika Čorňáková)

Medzi kuchármi je aj Prešovčan Peter Krištof. Kulinári podali tradičné slovenské recepty na moderný spôsob.

PREŠOV. Na trh prišla kniha, v ktorej 18 elitných kuchárov z celého Slovenska uvádza recepty na tradičné slovenské jedlá. Ale na moderný spôsob.

Svoje overené recepty prezentoval aj kuchár Peter Krištof z Prešova.

„Slovenská gastronómia upadá, preto ju zostavovatelia knihy chceli zvýrazniť. Nielen tým, že položíme bryndzové halušky na tanier, ale urobiť aj našu kuchyňu modernou. Do receptov sme použili suroviny ako sú bryndza, cvikla, kapusta, rebarbora, krúpy, dubáky, pšeno, šošovica, hrach. Všetko, čo bolo a je slovenskému ľudu ľahko dostupné.“

Kuchár: Je dôležité ako si jedlo uložíme na tanier

V knihe sú recepty ako halušky, pirohy, tvarohové guľky, ale i rôzne iné ako bôčik, ryby, či jedlá z hydiny.

„Naše domáce chute a vône máme hlboko zakorenené v podvedomí. Viac, než si myslíme. Keď začneme jesť pirohy, tak to v nás vyvoláva pekné časy napríklad z detstva. Spomenieme si na to, že také pirohy nám varila mama či babka v detstve,“ uviedol P. Krištof.

V jedlách ide o prirodzenú chuť. „Nepoužívame výrazné korenia. V slovenskej kuchyni sa používala zväčša len soľ, čierne korenie, majorán, kôpor a bobkový list. Ale i tak vieme pripraviť tradičné slovenské jedlá na moderný spôsob. Je dôležité aj to, ako si to ľudia uložia na tanier. V receptoch v tejto knihe prílohu tvoria napríklad aj bryndzové halušky ,“ povedal Krištof.

V receptoch sú suroviny, ktoré sú Slovákom blízke

Recepty, ktoré v knihe sú, si zvolili kuchári sami.

„Podmienkou bolo to, že sme museli použiť slovenské suroviny. Pripravil som jednoduché predjedlo z bryndze, krúpov a slaniny. Krúpy sa odvaria do polomäkka, potom sa zamiešajú s bryndzou pridá sa spražená slanina. Do toho som primiešal nasekanú pažítku, zamiešal som to a ozdobil.“

Urobil aj mačanku. „Tiež je to naše tradičné jedlo. Ľudia používali suroviny, ktoré mali doma ľahko dostupné. Hlivy našli ľudia ľahko. Urobili bešamel a dali do toho trebárs huby a to bolo jedlo, ktoré ich rýchlo zasýtilo. Ako hlavné jedlo som pripravil recept na bravčový bôčik so žemľovou plnkou. Ako prílohu som k tomu spravil strapačky s kapustou. Žemľovú plnku som už nedával do mäsa, ale k mäsu ako prílohu. Aj táto plnka sa na východe robila často, dávalo sa do nej to, čo našli ľudia vo svojej komôrke. Základom bola žemľa a ostatné veci ako cibuľa, maslo, masť, vajíčko si ľudia spracovali do takej hmoty. Pridali k tomu trebárs kôpor, petržlenovú vňať a dali to variť,“ prezradil kuchár.

ico

Vizitka

Peter Krištof

Patrí medzi elitu kuchárov Slovenska.

Má medzinárodné ocenenia zo svetových kulinárskych súťaží ako napríklad olympiáda v Erfurte IKA 2008, kde získal bronzovú medailu.

Na Svetovom pohári v Luxembursku Expogast 2010 získal tiež bronzovú medailu.

Je podpredsedom Prešovského klubu kuchárov a cukrárov a Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

čor

ico

Predjedlo

Bryndzové krupoto s jarnou pažítkou a opraženou slaninou

Suroviny na 4 porcie: 250 g krúp č. 10, 125 g bryndze, 500 ml údeného vývaru, 1 zväzok pažítky, 100 g domácej slaniny, 50 g masla, 100 ml smotany na varenie 12 % soľ, biele mleté korenie

Postup

Premyté krúpy dáme variť do údeného vývaru na 30 minút. Na panvici opražíme na drobno nakrájanú domácu slaninu, do ktorej pridáme maslo a stiahneme zo sporáka. Bryndzu rozšľaháme so smotanou na varenie pridáme pokrájanú jarnú pažítku a štipku bieleho korenia. Uvarené krúpy zmiešame s pripravenou bryndzou a opraženou slaninou. Dochutíme soľou. Na tanier položíme formičku, ktorú naplníme pripraveným krupotom a následne formičku odoberieme. Dekorujeme opraženou slaninou a pierkom pažítky.

pk

ico

Hlavné jedlo

Pečený bravčový bôčik na cesnaku so žemľovou plnkou a haluškami s kyslou kapustou

Suroviny 4 porcie: Na pečený bôčik - 800 g bravčového bôčika, 1 strúčik cesnaku, 5 šalotiek, 1 l červeného vína, 500 ml hovädzieho vývaru, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, rasca, čerstvý tymian. Na žemľovú plnku - 5 rožkov, 2 vajcia, 300 ml mlieka, 50 g masla, soľ , korenie, petržlenová vňať. Na halušky s kyslou kapustou - 400 g zemiakov, 300 g hladkej múky, 1 vajíčko, 200 g kyslej kapusty, olej, 2 cibule, soľ, tymian, čierne mleté korenie.

Postup

Pečený bôčik

Umytý, očistený bôčik nasolíme, okoreníme a posypeme rascou. Bôčik vložíme do pekáča (prípadne jenského skla), podlejeme ho červeným vínom a pridáme strúčiky, podotýkam, neočisteného cesnaku a šalotky. Pečieme pri 130 ° C približne 2 hodiny. Počas pečenia podlievame bôčik vínom a hovädzím vývarom, pričom pekáč by mal byť prikrytý. Pri konci pečenia zvýšime teplotu na 200 ° C na 15 minút. Výpek zredukujeme a zjemníme maslom. Z výpeku vyberieme pečený cesnak, ktorý očistíme a použijeme na dekoráciu . Zdobíme čerstvým tymianom.

Žemľová plnka

Rožky nakrájame na malé kocky, dáme ich vysušiť do rozohriatej rúry. Pozor, aby nezhoreli. Vysušené rožky navlhčíme mliekom, pridáme roztopené maslo, žĺtky, vyšľahané bielky, soľ a posekanú čerstvú petržlenovú vňať. Plnku premiešame a zabalíme ju do potravinárskej fólie. Dáme variť do vriacej vody na 20 minút.

Halušky s kyslou kapustou

Kyslú kapustu posekáme, opražíme na oleji a cibuli a dochutíme soľou a čiernym korením. Zalejeme vodou a necháme dusiť 20 minút. Očistené, umyté zemiaky postrúhame na strúhadle, pridáme vajce, hladkú múku, soľ a premiešame. Cesto nesmie byť ani husté, no ani riedke. Do vriacej a osolenej vody hádžeme cesto cez haluškovač. Uvarené halušky precedíme a zmiešame s dusenou kapustou. Prílohu zdobíme krúžkami vyprážanej cibule. Cibuľu si nakrájame na kolieska, obalíme v polohrubej múke a vyprážame v oleji do zlatista.

pk

ico

Dezert

Vyprážané pirohy plnené jablkami a slivkami na Portskom víne s tvarohovým krémom

Suroviny: Na pirohy - 400 g polohrubej múky, 300 ml acidofilného mlieka, soľ, 1 ČL sódy bikarbóny, 200 g jabĺk, 40 g mletých vlašských orechov, 1 ks citróna, 500 ml oleja, práškový cukor, mletá škorica. Na slivky -
200 g čerstvých sliviek, 200 ml Portského vína, 100 g kryštálového cukru, 50 g masla. Na tvarohový krém
- 250 ml smotany na šľahanie 33 %, 30 g NESTLÉ Bavorského krému, 100 g jemného tvarohu, 10 g práškového cukru, 1 ks vanilkového struku

Postup

Pirohy

Z polohrubej múky, acidofilného mlieka, soli, sódy bikarbóny pripravíme vláčne cesto. Cesto rovnomerne vyvaľkáme na plat 2 mm hrubý, z ktorého vykrajujeme pomocou formičky pirohy. Pripravené pirohy naplníme jablkovou plnkou. Vyprážame v oleji do zlatista.

Plnka

Očistené a nastrúhané jablká, pomleté vlašské orechy, práškový cukor, škoricu a citrónovú šťavu poriadne premiešame a zbavíme nadbytočnej šťavy.

Slivky

Z masla a cukru si pripravíme karamel, ktorý zalejeme vínom a necháme prevrieť. Do pripravenej omáčky pridáme na kolieska nakrájane slivky a krátko povaríme približne minútu.

Tvarohový krém

Do vyššej nádoby nalejeme vychladenú smotanu na šľahanie. Pridáme zmes, práškový cukor, a vyškriabané zrniečka z vanilkového struku dobre rozmiešame a elektrickým šľahačom šľaháme 4-5 minút do hladkého krému. Do vyšľahanej zmesi pridáme tvaroh, zľahka premiešame a necháme vychladnúť. Ozdobíme čerstvou mätou.

pk

Neprehliadnite tiež

Ako sa dá urobiť zo záhradky stavebný pozemok

Zistili sme presný návod od mestských architektov.

Záhradkári nemajú vodu, niekde ani pozemky

Na stavbu na cudzom pozemku stavebné povolenie nedostanete.

Minúta po minúte: Príroda opäť vyčíňa, Mexiko zasiahlo ďalšie zemetrasenie

Tisíce ľudí utekali ulicami, aby ich nezasiahli padajúce budovy.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.

KOMENTÁRE

Zosmiešnil Trump seba či rovno Ameriku?

Lídri Činy, Ruska a Nemecka si Trumpovu reč v OSN neprišli ani vypočuť.

BLOG CAFÉ EURÓPA

Café Európa: Ako dobehnúť západné platy v EÚ?

Môže sa sociálna úroveň medzi východom a západom priblížiť?

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  3. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  6. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  7. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  10. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 306
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 4 730
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 994
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 614
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 767
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 578
  7. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 556
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 217
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 214
  10. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 142

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop