Korzár logo Korzár
Utorok, 28. marec, 2023 | Meniny má Soňa

Kuchári zostavili tradičné recepty na moderný spôsob

Osemnásť kuchárov z celého Slovenska zostavilo 73 receptov z tradičných surovín, ktoré sa na Slovensku používali.

Peter Krištof rád varí tradičné jedlá.Peter Krištof rád varí tradičné jedlá. (Zdroj: Veronika Čorňáková)

Medzi kuchármi je aj Prešovčan Peter Krištof. Kulinári podali tradičné slovenské recepty na moderný spôsob.

PREŠOV. Na trh prišla kniha, v ktorej 18 elitných kuchárov z celého Slovenska uvádza recepty na tradičné slovenské jedlá. Ale na moderný spôsob.

Svoje overené recepty prezentoval aj kuchár Peter Krištof z Prešova.

„Slovenská gastronómia upadá, preto ju zostavovatelia knihy chceli zvýrazniť. Nielen tým, že položíme bryndzové halušky na tanier, ale urobiť aj našu kuchyňu modernou. Do receptov sme použili suroviny ako sú bryndza, cvikla, kapusta, rebarbora, krúpy, dubáky, pšeno, šošovica, hrach. Všetko, čo bolo a je slovenskému ľudu ľahko dostupné.“

Kuchár: Je dôležité ako si jedlo uložíme na tanier

V knihe sú recepty ako halušky, pirohy, tvarohové guľky, ale i rôzne iné ako bôčik, ryby, či jedlá z hydiny.

„Naše domáce chute a vône máme hlboko zakorenené v podvedomí. Viac, než si myslíme. Keď začneme jesť pirohy, tak to v nás vyvoláva pekné časy napríklad z detstva. Spomenieme si na to, že také pirohy nám varila mama či babka v detstve,“ uviedol P. Krištof.

V jedlách ide o prirodzenú chuť. „Nepoužívame výrazné korenia. V slovenskej kuchyni sa používala zväčša len soľ, čierne korenie, majorán, kôpor a bobkový list. Ale i tak vieme pripraviť tradičné slovenské jedlá na moderný spôsob. Je dôležité aj to, ako si to ľudia uložia na tanier. V receptoch v tejto knihe prílohu tvoria napríklad aj bryndzové halušky ,“ povedal Krištof.

V receptoch sú suroviny, ktoré sú Slovákom blízke

Recepty, ktoré v knihe sú, si zvolili kuchári sami.

„Podmienkou bolo to, že sme museli použiť slovenské suroviny. Pripravil som jednoduché predjedlo z bryndze, krúpov a slaniny. Krúpy sa odvaria do polomäkka, potom sa zamiešajú s bryndzou pridá sa spražená slanina. Do toho som primiešal nasekanú pažítku, zamiešal som to a ozdobil.“

Urobil aj mačanku. „Tiež je to naše tradičné jedlo. Ľudia používali suroviny, ktoré mali doma ľahko dostupné. Hlivy našli ľudia ľahko. Urobili bešamel a dali do toho trebárs huby a to bolo jedlo, ktoré ich rýchlo zasýtilo. Ako hlavné jedlo som pripravil recept na bravčový bôčik so žemľovou plnkou. Ako prílohu som k tomu spravil strapačky s kapustou. Žemľovú plnku som už nedával do mäsa, ale k mäsu ako prílohu. Aj táto plnka sa na východe robila často, dávalo sa do nej to, čo našli ľudia vo svojej komôrke. Základom bola žemľa a ostatné veci ako cibuľa, maslo, masť, vajíčko si ľudia spracovali do takej hmoty. Pridali k tomu trebárs kôpor, petržlenovú vňať a dali to variť,“ prezradil kuchár.

ico

Vizitka

Peter Krištof

Patrí medzi elitu kuchárov Slovenska.

Má medzinárodné ocenenia zo svetových kulinárskych súťaží ako napríklad olympiáda v Erfurte IKA 2008, kde získal bronzovú medailu.

Na Svetovom pohári v Luxembursku Expogast 2010 získal tiež bronzovú medailu.

Je podpredsedom Prešovského klubu kuchárov a cukrárov a Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

čor

ico

Predjedlo

Bryndzové krupoto s jarnou pažítkou a opraženou slaninou

Suroviny na 4 porcie: 250 g krúp č. 10, 125 g bryndze, 500 ml údeného vývaru, 1 zväzok pažítky, 100 g domácej slaniny, 50 g masla, 100 ml smotany na varenie 12 % soľ, biele mleté korenie

Postup

Premyté krúpy dáme variť do údeného vývaru na 30 minút. Na panvici opražíme na drobno nakrájanú domácu slaninu, do ktorej pridáme maslo a stiahneme zo sporáka. Bryndzu rozšľaháme so smotanou na varenie pridáme pokrájanú jarnú pažítku a štipku bieleho korenia. Uvarené krúpy zmiešame s pripravenou bryndzou a opraženou slaninou. Dochutíme soľou. Na tanier položíme formičku, ktorú naplníme pripraveným krupotom a následne formičku odoberieme. Dekorujeme opraženou slaninou a pierkom pažítky.

pk

ico

Hlavné jedlo

Pečený bravčový bôčik na cesnaku so žemľovou plnkou a haluškami s kyslou kapustou

Suroviny 4 porcie: Na pečený bôčik - 800 g bravčového bôčika, 1 strúčik cesnaku, 5 šalotiek, 1 l červeného vína, 500 ml hovädzieho vývaru, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, rasca, čerstvý tymian. Na žemľovú plnku - 5 rožkov, 2 vajcia, 300 ml mlieka, 50 g masla, soľ , korenie, petržlenová vňať. Na halušky s kyslou kapustou - 400 g zemiakov, 300 g hladkej múky, 1 vajíčko, 200 g kyslej kapusty, olej, 2 cibule, soľ, tymian, čierne mleté korenie.

Postup

Pečený bôčik

Umytý, očistený bôčik nasolíme, okoreníme a posypeme rascou. Bôčik vložíme do pekáča (prípadne jenského skla), podlejeme ho červeným vínom a pridáme strúčiky, podotýkam, neočisteného cesnaku a šalotky. Pečieme pri 130 ° C približne 2 hodiny. Počas pečenia podlievame bôčik vínom a hovädzím vývarom, pričom pekáč by mal byť prikrytý. Pri konci pečenia zvýšime teplotu na 200 ° C na 15 minút. Výpek zredukujeme a zjemníme maslom. Z výpeku vyberieme pečený cesnak, ktorý očistíme a použijeme na dekoráciu . Zdobíme čerstvým tymianom.

Žemľová plnka

Rožky nakrájame na malé kocky, dáme ich vysušiť do rozohriatej rúry. Pozor, aby nezhoreli. Vysušené rožky navlhčíme mliekom, pridáme roztopené maslo, žĺtky, vyšľahané bielky, soľ a posekanú čerstvú petržlenovú vňať. Plnku premiešame a zabalíme ju do potravinárskej fólie. Dáme variť do vriacej vody na 20 minút.

Halušky s kyslou kapustou

Kyslú kapustu posekáme, opražíme na oleji a cibuli a dochutíme soľou a čiernym korením. Zalejeme vodou a necháme dusiť 20 minút. Očistené, umyté zemiaky postrúhame na strúhadle, pridáme vajce, hladkú múku, soľ a premiešame. Cesto nesmie byť ani husté, no ani riedke. Do vriacej a osolenej vody hádžeme cesto cez haluškovač. Uvarené halušky precedíme a zmiešame s dusenou kapustou. Prílohu zdobíme krúžkami vyprážanej cibule. Cibuľu si nakrájame na kolieska, obalíme v polohrubej múke a vyprážame v oleji do zlatista.

pk

ico

Dezert

Vyprážané pirohy plnené jablkami a slivkami na Portskom víne s tvarohovým krémom

Suroviny: Na pirohy - 400 g polohrubej múky, 300 ml acidofilného mlieka, soľ, 1 ČL sódy bikarbóny, 200 g jabĺk, 40 g mletých vlašských orechov, 1 ks citróna, 500 ml oleja, práškový cukor, mletá škorica. Na slivky -
200 g čerstvých sliviek, 200 ml Portského vína, 100 g kryštálového cukru, 50 g masla. Na tvarohový krém
- 250 ml smotany na šľahanie 33 %, 30 g NESTLÉ Bavorského krému, 100 g jemného tvarohu, 10 g práškového cukru, 1 ks vanilkového struku

Postup

Pirohy

Z polohrubej múky, acidofilného mlieka, soli, sódy bikarbóny pripravíme vláčne cesto. Cesto rovnomerne vyvaľkáme na plat 2 mm hrubý, z ktorého vykrajujeme pomocou formičky pirohy. Pripravené pirohy naplníme jablkovou plnkou. Vyprážame v oleji do zlatista.

Plnka

Očistené a nastrúhané jablká, pomleté vlašské orechy, práškový cukor, škoricu a citrónovú šťavu poriadne premiešame a zbavíme nadbytočnej šťavy.

Slivky

Z masla a cukru si pripravíme karamel, ktorý zalejeme vínom a necháme prevrieť. Do pripravenej omáčky pridáme na kolieska nakrájane slivky a krátko povaríme približne minútu.

Tvarohový krém

Do vyššej nádoby nalejeme vychladenú smotanu na šľahanie. Pridáme zmes, práškový cukor, a vyškriabané zrniečka z vanilkového struku dobre rozmiešame a elektrickým šľahačom šľaháme 4-5 minút do hladkého krému. Do vyšľahanej zmesi pridáme tvaroh, zľahka premiešame a necháme vychladnúť. Ozdobíme čerstvou mätou.

pk

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  3. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  4. Nové bývanie a hypotéka za 1,49 %? Pomôže developer
  5. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  6. Čo môže ponúknuť laboratórna diagnostika po Covide?
  7. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  8. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve
  1. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  2. BILLA Žampa Cup – jedinečný záver zimnej sezóny
  3. Čo môže ponúknuť laboratórna diagnostika po Covide?
  4. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu?
  5. Čo robí takmer 100 % ľudí, ktorí si chcú kúpiť ojazdené auto?
  6. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  7. Toto sú víťazi súťaže Hermes Komunikátor roka
  8. Domáca verzia známych keksov vám zachutí na prvé zahryznutie
  1. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 8 585
  2. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 7 019
  3. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 5 693
  4. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami 2 577
  5. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 568
  6. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 2 049
  7. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 1 615
  8. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 1 602

Blogy SME

  1. Radoslav Pavelka: Ako si dvakrát streliť do kolena, alebo ako vedenie Slovenského hokeja nahnevalo všetkých.
  2. Dušan Šrámek: Pracovné víza do Kanady
  3. Marek Mačuha: Pravo-ľavé delenie má stále význam
  4. Anton Kaiser: Veľkonočné tvorivé dielne
  5. Irena Šimuneková: Viničný vrch a Šándorky
  6. Julius Kravjar: Čím sa riadia vlády?
  7. Irena Šimuneková: Čajkov a Náučný chodník Čajkovské bralie
  8. Juraj Ondruška: NENECHAJME SI ZLIKVIDOVAŤ ĎALŠIE ŠKOLY V NAŠOM KRAJI
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 18 881
  2. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 249
  3. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 7 892
  4. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 7 229
  5. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 4 705
  6. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 4 613
  7. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 3 732
  8. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 3 272
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prijímajú šéfovia nemocníc zámerne menej lekárov a sestier, aby zarobili na platbách od poisťovní? Ilustračné foto.

Do nemocníc sa hlásia desiatky lekárov a sestier.


9 h
Obchvat Bratislavy

Aj keby sa výroba zefektívnila, prevádzka elektromobilu bude stále výhodnejšia.


13 h
Peter Tkačenko

Koledujú si o víťazstvo odborárov v boji za zatváranie riaditeľov.


6 h
Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.


5 h

Blogy SME

  1. Radoslav Pavelka: Ako si dvakrát streliť do kolena, alebo ako vedenie Slovenského hokeja nahnevalo všetkých.
  2. Dušan Šrámek: Pracovné víza do Kanady
  3. Marek Mačuha: Pravo-ľavé delenie má stále význam
  4. Anton Kaiser: Veľkonočné tvorivé dielne
  5. Irena Šimuneková: Viničný vrch a Šándorky
  6. Julius Kravjar: Čím sa riadia vlády?
  7. Irena Šimuneková: Čajkov a Náučný chodník Čajkovské bralie
  8. Juraj Ondruška: NENECHAJME SI ZLIKVIDOVAŤ ĎALŠIE ŠKOLY V NAŠOM KRAJI
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 18 881
  2. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 249
  3. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 7 892
  4. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 7 229
  5. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 4 705
  6. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 4 613
  7. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 3 732
  8. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 3 272
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu