Korzár logo Korzár
Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

Kuchári zostavili tradičné recepty na moderný spôsob

Osemnásť kuchárov z celého Slovenska zostavilo 73 receptov z tradičných surovín, ktoré sa na Slovensku používali.

Peter Krištof rád varí tradičné jedlá.Peter Krištof rád varí tradičné jedlá. (Zdroj: Veronika Čorňáková)

Medzi kuchármi je aj Prešovčan Peter Krištof. Kulinári podali tradičné slovenské recepty na moderný spôsob.

PREŠOV. Na trh prišla kniha, v ktorej 18 elitných kuchárov z celého Slovenska uvádza recepty na tradičné slovenské jedlá. Ale na moderný spôsob.

Svoje overené recepty prezentoval aj kuchár Peter Krištof z Prešova.

„Slovenská gastronómia upadá, preto ju zostavovatelia knihy chceli zvýrazniť. Nielen tým, že položíme bryndzové halušky na tanier, ale urobiť aj našu kuchyňu modernou. Do receptov sme použili suroviny ako sú bryndza, cvikla, kapusta, rebarbora, krúpy, dubáky, pšeno, šošovica, hrach. Všetko, čo bolo a je slovenskému ľudu ľahko dostupné.“

Kuchár: Je dôležité ako si jedlo uložíme na tanier

V knihe sú recepty ako halušky, pirohy, tvarohové guľky, ale i rôzne iné ako bôčik, ryby, či jedlá z hydiny.

„Naše domáce chute a vône máme hlboko zakorenené v podvedomí. Viac, než si myslíme. Keď začneme jesť pirohy, tak to v nás vyvoláva pekné časy napríklad z detstva. Spomenieme si na to, že také pirohy nám varila mama či babka v detstve,“ uviedol P. Krištof.

V jedlách ide o prirodzenú chuť. „Nepoužívame výrazné korenia. V slovenskej kuchyni sa používala zväčša len soľ, čierne korenie, majorán, kôpor a bobkový list. Ale i tak vieme pripraviť tradičné slovenské jedlá na moderný spôsob. Je dôležité aj to, ako si to ľudia uložia na tanier. V receptoch v tejto knihe prílohu tvoria napríklad aj bryndzové halušky ,“ povedal Krištof.

V receptoch sú suroviny, ktoré sú Slovákom blízke

Recepty, ktoré v knihe sú, si zvolili kuchári sami.

„Podmienkou bolo to, že sme museli použiť slovenské suroviny. Pripravil som jednoduché predjedlo z bryndze, krúpov a slaniny. Krúpy sa odvaria do polomäkka, potom sa zamiešajú s bryndzou pridá sa spražená slanina. Do toho som primiešal nasekanú pažítku, zamiešal som to a ozdobil.“

Urobil aj mačanku. „Tiež je to naše tradičné jedlo. Ľudia používali suroviny, ktoré mali doma ľahko dostupné. Hlivy našli ľudia ľahko. Urobili bešamel a dali do toho trebárs huby a to bolo jedlo, ktoré ich rýchlo zasýtilo. Ako hlavné jedlo som pripravil recept na bravčový bôčik so žemľovou plnkou. Ako prílohu som k tomu spravil strapačky s kapustou. Žemľovú plnku som už nedával do mäsa, ale k mäsu ako prílohu. Aj táto plnka sa na východe robila často, dávalo sa do nej to, čo našli ľudia vo svojej komôrke. Základom bola žemľa a ostatné veci ako cibuľa, maslo, masť, vajíčko si ľudia spracovali do takej hmoty. Pridali k tomu trebárs kôpor, petržlenovú vňať a dali to variť,“ prezradil kuchár.

ico

Vizitka

Peter Krištof

Patrí medzi elitu kuchárov Slovenska.

Má medzinárodné ocenenia zo svetových kulinárskych súťaží ako napríklad olympiáda v Erfurte IKA 2008, kde získal bronzovú medailu.

Na Svetovom pohári v Luxembursku Expogast 2010 získal tiež bronzovú medailu.

Je podpredsedom Prešovského klubu kuchárov a cukrárov a Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

čor

ico

Predjedlo

Bryndzové krupoto s jarnou pažítkou a opraženou slaninou

Suroviny na 4 porcie: 250 g krúp č. 10, 125 g bryndze, 500 ml údeného vývaru, 1 zväzok pažítky, 100 g domácej slaniny, 50 g masla, 100 ml smotany na varenie 12 % soľ, biele mleté korenie

Postup

Premyté krúpy dáme variť do údeného vývaru na 30 minút. Na panvici opražíme na drobno nakrájanú domácu slaninu, do ktorej pridáme maslo a stiahneme zo sporáka. Bryndzu rozšľaháme so smotanou na varenie pridáme pokrájanú jarnú pažítku a štipku bieleho korenia. Uvarené krúpy zmiešame s pripravenou bryndzou a opraženou slaninou. Dochutíme soľou. Na tanier položíme formičku, ktorú naplníme pripraveným krupotom a následne formičku odoberieme. Dekorujeme opraženou slaninou a pierkom pažítky.

pk

ico

Hlavné jedlo

Pečený bravčový bôčik na cesnaku so žemľovou plnkou a haluškami s kyslou kapustou

Suroviny 4 porcie: Na pečený bôčik - 800 g bravčového bôčika, 1 strúčik cesnaku, 5 šalotiek, 1 l červeného vína, 500 ml hovädzieho vývaru, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, rasca, čerstvý tymian. Na žemľovú plnku - 5 rožkov, 2 vajcia, 300 ml mlieka, 50 g masla, soľ , korenie, petržlenová vňať. Na halušky s kyslou kapustou - 400 g zemiakov, 300 g hladkej múky, 1 vajíčko, 200 g kyslej kapusty, olej, 2 cibule, soľ, tymian, čierne mleté korenie.

Postup

Pečený bôčik

Umytý, očistený bôčik nasolíme, okoreníme a posypeme rascou. Bôčik vložíme do pekáča (prípadne jenského skla), podlejeme ho červeným vínom a pridáme strúčiky, podotýkam, neočisteného cesnaku a šalotky. Pečieme pri 130 ° C približne 2 hodiny. Počas pečenia podlievame bôčik vínom a hovädzím vývarom, pričom pekáč by mal byť prikrytý. Pri konci pečenia zvýšime teplotu na 200 ° C na 15 minút. Výpek zredukujeme a zjemníme maslom. Z výpeku vyberieme pečený cesnak, ktorý očistíme a použijeme na dekoráciu . Zdobíme čerstvým tymianom.

Žemľová plnka

Rožky nakrájame na malé kocky, dáme ich vysušiť do rozohriatej rúry. Pozor, aby nezhoreli. Vysušené rožky navlhčíme mliekom, pridáme roztopené maslo, žĺtky, vyšľahané bielky, soľ a posekanú čerstvú petržlenovú vňať. Plnku premiešame a zabalíme ju do potravinárskej fólie. Dáme variť do vriacej vody na 20 minút.

Halušky s kyslou kapustou

Kyslú kapustu posekáme, opražíme na oleji a cibuli a dochutíme soľou a čiernym korením. Zalejeme vodou a necháme dusiť 20 minút. Očistené, umyté zemiaky postrúhame na strúhadle, pridáme vajce, hladkú múku, soľ a premiešame. Cesto nesmie byť ani husté, no ani riedke. Do vriacej a osolenej vody hádžeme cesto cez haluškovač. Uvarené halušky precedíme a zmiešame s dusenou kapustou. Prílohu zdobíme krúžkami vyprážanej cibule. Cibuľu si nakrájame na kolieska, obalíme v polohrubej múke a vyprážame v oleji do zlatista.

pk

ico

Dezert

Vyprážané pirohy plnené jablkami a slivkami na Portskom víne s tvarohovým krémom

Suroviny: Na pirohy - 400 g polohrubej múky, 300 ml acidofilného mlieka, soľ, 1 ČL sódy bikarbóny, 200 g jabĺk, 40 g mletých vlašských orechov, 1 ks citróna, 500 ml oleja, práškový cukor, mletá škorica. Na slivky -
200 g čerstvých sliviek, 200 ml Portského vína, 100 g kryštálového cukru, 50 g masla. Na tvarohový krém
- 250 ml smotany na šľahanie 33 %, 30 g NESTLÉ Bavorského krému, 100 g jemného tvarohu, 10 g práškového cukru, 1 ks vanilkového struku

Postup

Pirohy

Z polohrubej múky, acidofilného mlieka, soli, sódy bikarbóny pripravíme vláčne cesto. Cesto rovnomerne vyvaľkáme na plat 2 mm hrubý, z ktorého vykrajujeme pomocou formičky pirohy. Pripravené pirohy naplníme jablkovou plnkou. Vyprážame v oleji do zlatista.

Plnka

Očistené a nastrúhané jablká, pomleté vlašské orechy, práškový cukor, škoricu a citrónovú šťavu poriadne premiešame a zbavíme nadbytočnej šťavy.

Slivky

Z masla a cukru si pripravíme karamel, ktorý zalejeme vínom a necháme prevrieť. Do pripravenej omáčky pridáme na kolieska nakrájane slivky a krátko povaríme približne minútu.

Tvarohový krém

Do vyššej nádoby nalejeme vychladenú smotanu na šľahanie. Pridáme zmes, práškový cukor, a vyškriabané zrniečka z vanilkového struku dobre rozmiešame a elektrickým šľahačom šľaháme 4-5 minút do hladkého krému. Do vyšľahanej zmesi pridáme tvaroh, zľahka premiešame a necháme vychladnúť. Ozdobíme čerstvou mätou.

pk

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  2. Spánok – základ pevných vzťahov
  3. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  4. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  5. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  8. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  9. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  10. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 19 753
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 864
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 7 929
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 500
  5. Bratislavu bude sprevádzať luxus 5 302
  6. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 186
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 947
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 749
  9. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 3 391
  10. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 380

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Morské oko
  2. Jozef Drahovský: Bočný odstup 1,5 metra od cyklistov, návrh je už v parlamente, ale má nedostatky
  3. Jozef Sitko: Nedá sa mi zverejniť článok: Deštrukčný Smer (I. a II.) a Kollár rozkladajú štát
  4. Irena Šimuneková: Sninský kameň
  5. Andrea Vörösová: Pamäť medu... a ľudí na mítingu
  6. Jaroslav Polaček: Majú klímu a sú lacnejšie lebo to robíme čisto
  7. Irena Šimuneková: Spomienky na leto
  8. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 089
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 880
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 082
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 216
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 470
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 077
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 509
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 398
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Nemocnica  Malacky.

Z prvej ligy akútnych nemocníc môže vypadnúť až 50 zariadení.


7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Tretia vlna má prvé čierne okresy.


a 2 ďalší 3 h

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Morské oko
  2. Jozef Drahovský: Bočný odstup 1,5 metra od cyklistov, návrh je už v parlamente, ale má nedostatky
  3. Jozef Sitko: Nedá sa mi zverejniť článok: Deštrukčný Smer (I. a II.) a Kollár rozkladajú štát
  4. Irena Šimuneková: Sninský kameň
  5. Andrea Vörösová: Pamäť medu... a ľudí na mítingu
  6. Jaroslav Polaček: Majú klímu a sú lacnejšie lebo to robíme čisto
  7. Irena Šimuneková: Spomienky na leto
  8. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 089
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 880
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 082
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 216
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 470
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 077
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 509
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 398
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu