Korzár logo Korzár

Vychýrených gurmánov nadchli rusínske pirohy

Už sme prostredníctvom televíznych šou hľadali najlepších spevákov, tanečníkov, farmárov, ale kuchára ešte nie. No to príde na rad už čoskoro. Televízie Jojka s Primou už rozbehli prípravy na novú šou s názvom Recept na bohatstvo.

Nároční odborníci. Kuchár Michal Rabina, gurmán Pavel Maurer a vydavateľka Libuše Šmuclerová ochutnali stovky jedál.Nároční odborníci. Kuchár Michal Rabina, gurmán Pavel Maurer a vydavateľka Libuše Šmuclerová ochutnali stovky jedál. (Zdroj: Veronika Janušková)

A talentovaných kuchárov hľadali aj v Košiciach.

Recept na bohatstvo je reality šou, kde sa obyčajný domáci recept môže premeniť na gurmánsku špecialitu, ktorá sa stane novým hitom v českých a slovenských supermarketoch. A človek, ktorý víťazné jedlo navaril, bude bohatší o 50-tisíc eur.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Núňez: „Padá mi kameň zo srdca“

Košický kasting bol posledný zo štyroch, ktoré sa konali v Česku a na Slovensku. Po Prahe, Brne a Bratislave prišiel štáb na čele s režisérom Petrom Núňezom na východ Slovenska so zmiešanými pocitmi. Verili, že tak ako už mnohokrát predtým ich východniari nesklamú, no zároveň sa obávali, či na televíznu novinku zareaguje dosť záujemcov.

SkryťVypnúť reklamu

„Celkovo bolo v Košiciach najmenej ľudí, ale opäť sa potvrdilo, že tu prídu naozaj zaujímavé typy. Teda buď niečo úplne zlé, alebo úplne dobré. Napríklad v prvej desiatke boli hneď traja, z ktorých bola porota absolútne nadšená! Úplne ich napríklad dostali pirohy od pani Rusínky, boli z toho totálne na prášky,“ vysvetlil s úsmevom Peter Núňez.

Ten kvôli novej šou po rokoch prešiel z Markízy do Jojky a netají sa tým, že z nového televízneho formátu mal obavy.

„Vstupoval som do toho s napätím, tak ako vždy, lebo je to nová záležitosť. Netušil som, kto príde na kastingy, bál som sa, že tí ľudia v porote, ktorí naozaj rozumejú jedlu, budú otrávení a zhnusení nad tým, čo im ľudia ponúknu. Ale musím povedať, že mi postupne padá kameň zo srdca. Nezriedka sa od poroty ozýva, že lepšie jedlo v živote nejedli,“ skonštatoval skúsený režisér.

SkryťVypnúť reklamu

Jedlá od výmyslu sveta

Amatérski kuchári a možno potenciálni pracháči skutočne priniesli jedlá, za aké by sa nehanbili ani v grandhoteli.

„Urobil som králika na rozmaríne s trhanými zemiakmi a špenátom,“ prezradil Andrej z Humenného.
Po prvýkrát varil ako osemročný, pripravil praženicu a aj on súhlasí s názorom, že muži sú lepší kuchári ako ženy, pretože vraj väčšinou varia pre nežné pohlavie a dávajú do jedla aj kúsok seba.

Ženy však na kastingu chlapom silno konkurovali. Dana z Košíc napríklad vymyslela recept špeciálne pre kasting a bol to zákusok z čerstvého ovocia s vaječným koňakom.

„Do súťaže ma prihlásila dcéra a ja som povedala, že ju zabijem,“ smiala sa kuchárka a pekárka, ktorú však okrem dcéry do súťaže naháňali aj ďalší blízki, ktorí ochutnali jej jedlá a koláče. Či sa lákavo vyzerajúci dezert dostal do ďalšieho kola, zatiaľ zostáva tajomstvom.

SkryťVypnúť reklamu

Isté však je, že tam nebude chýbať Jarka z obce Ulič. Práve z jej jedla bola porota, ako hovoril P. Núňez, na prášky. Dostali ich zemiakové pirohy s tvarohom.

„Prezentovala som sa naším typickým jedlom – nepoznaným, ale veľmi dobrým. Tajná ingrediencia tam nie je, sú to len pôvodné suroviny, jednoduché a finančne nenákladné,“ prezradila Jarka, ktorú varenie baví, no poteší ju aj fakt, keď pre ňu niekto navarí. A veľmi sa jej páči, ak je jedlo na tanieri pekne naservírované.
„Je to, ako keď maliar dobre zmieša farby, vznikne pekný obraz. A keď kuchár dobre zmieša ingrediencie a vône, tiež je z toho pekný obraz, aj keď pominuteľný. Ale v pamäti zostane.“

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 636
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 153
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 176
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 909
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 741
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 517
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu