Korzár logo Korzár
Streda, 24. máj, 2017 |Meniny má Ela

Damien Thuries: Variť sa človek učí celý život

Špičkový francúzsky michelinový šéfkuchár Damien Thuries navštívil po prvý raz Košice, aby počas Gurmán Festu predviedol svoje kulinárske umenie.

Damien Thuries: „Kuchyňa je niečo, čo sa človek učí celý život.“(Zdroj: Judita Čermáková)

Súčasnosť i budúcnosť gastronómie vidí v menších porciách. Skutočný kuchár podľa neho nikdy nemôže vo varení vidieť rutinu.

Ako hodnotíte Gurmán Fest? V čom môže ovplyvniť, zmeniť gastronomické myslenie ľudí?

- Festival nepochybne doplní atmosféru mesta. Ľudia idú von, spoznávajú nové veci. Je to možnosť stretnúť sa, pochutnať si na dobrom jedle a pití, zistiť, čo miestne reštaurácie ponúkajú. Zároveň si môžu vystavujúci kuchári v príjemnej a priateľskej atmosfére navzájom ochutnať jedlá.

Sú Slováci podľa vás skôr konzervatívnejší, alebo si radi rozširujú gastronomické obzory?

- Asi to závisí od toho, či ide o vidiek alebo väčšie mestá. V niektorých veciach sú Slováci stále dosť tradiční, najmä čo sa týka používania menej tradičných surovín a korenín. Na Slovensko chodím od roku 2002 a pozorujem, že je tu vidieť aj veľký rozvoj, slovenská kuchyňa sa vyvíja.

Ako teda hodnotíte slovenskú kuchyňu v porovnaní so svetovou?

- Na to je veľmi ťažké odpovedať. Každá krajina má svoje tradície a hodnoty, preto je naozaj ťažké to všeobecne zhodnotiť. Skôr sa rozhodujem podľa toho, čo dostanem pred seba na tanier.

Ako vám teda chutí slovenská kuchyňa?

- Niektoré veci mi veľmi chutia, asi zo všetkého najviac bryndza, ktorá pripomína mäkké syry. Ochutnal som viacero syrov a výrobkov z farmárskych trhov tu na Gurmán Feste a boli naozaj vynikajúce. Bryndzu si so sebou zo Slovenska vždy beriem domov do Francúzska, a tak si uchovávam spomienku na vašu krajinu.

V top reštauráciách sa preferuje podávať jedlo v malých porciách na veľkých tanieroch, pričom sa kladie dôraz na doslova umelecké aranžovanie. Prečo tento trend?

- Súvisí to so súčasnou situáciou. Ľudia v roku 2012 nemajú potrebu jesť rovnaké množstvá ako v minulosti. Predtým ľudia pracovali manuálne na poli, čiže mali veľký výdaj energie, a tak potrebovali veľa jesť, pričom aj pri konzumácii mastných jedál bolo menej obéznejších ľudí ako teraz. Súčasný človek sedí veľa za počítačom bez výdaju energie, čiže potreba jedenia nie je veľká. Osobne preferujem a vyhľadávam menšie a dobre prepracované porcie vrátane vizuálnej podoby. Môžem tak ochutnať viac vecí zároveň a energeticky mi to stačí.

Nie každý má vzťah k vareniu, možno si ho vypestovať?

- Kuchyňa je niečo, čo sa človek učí celý život. Kuchár vyrastá v nejakom prostredí a vďaka tomu je aj kuchárska profesia výnimočná. Pre mňa je kuchárske remeslo najväčšie a najkrajšie, neexistuje v ňom rutina, zakaždým je príprava jedla iná. Toto remeslo umožňuje cestovať po iných krajinách a nechať sa inšpirovať novými receptami. U nás v rodine je varenie už tradičným remeslom. Raz sa ma môj 8-ročný syn opýtal, čo som robil predtým, než som sa stal kuchárom. Odpovedal som mu, že kuchárom som celý život.

Ako je to u vás v rodine? Varí vaša manželka?

– Spoznali sme sa pred desiatimi rokmi v jednej reštaurácii, kde som ja varil jedlá a ona bola cukrárka. Veľmi dobre sa dopĺňame. Máme pravidlo, že ak jeden z nás dá hrniec na plyn, tak ten druhý sa ho nesmie dotknúť.

Čo je vo varení dôležitejšie - venovať sa skôr tradícii alebo sa inšpirovať novými trendmi?

- Určite je dobré uchovať si niektoré tradície a snažiť sa ich udržiavať. Pretože domáca kuchyňa je určitým spôsobom kultúrne dedičstvo, odráža našu minulosť. Aspoň tak je to pre Francúzov. Zároveň je potrebné tradície aktualizovať, dokázať prispôsobiť aktuálnej dobe. Každý kuchár má vlastný štýl, a to robí kuchára kuchárom. To je vlastne kuchárska filozofia, dokázať sa v rovnakom recepte odlíšiť od iných. Vo Francúzsku môže byť vedľa seba 40 reštaurácií, ale každá je iná, pretože je ovplyvnená osobnosťou kuchára.

Čo vo vašej kuchyni nesmie chýbať?

- Najdôležitejšia je dobrá nálada. A potom sú to určite čerstvé bylinky. Najviac využívam čerstvý koriander, bazalku a pažítku a potom kvalitné maslo, samozrejme, to je alfa omega.

A čo naopak neodporúčate?

- Používať konzervované produkty. Sú pre mňa rovnakou neznámou ako fast food.

Ak by ste začali podnikať na Slovensku v gastronómii, tak s čím?

- Jednoznačne s francúzskou kuchyňou, pretože v tej som doma. To je moja srdcová záležitosť.

Čiže francúzska kuchyňa podľa vás na Slovensku chýba?

- Tá skutočná pravá určite.

Neprehliadnite tiež

Anglický akademik o Rómoch z východu: Presťahovali sa celé rodiny

Časť života na Luniku IX hodnotí ako neakceptovateľnú.

Zrozumiteľná parkovacia kampaň podľa mesta Košice: Mlčanie

Kampaň o platenom parkovaní chceli pripraviť dôkladne. Dodnes ju nikto nevidel.

Na Šírave sa začala rybárska sezóna. Problémom je odpad

Rybári si svoje úlovky domov brať nemôžu. Stále platí režim chyť a pusť.

V Prešove sa začne prestavba dôležitej Levočskej ulice

Na dôležitej dopravnej tepne prebudujú prestupný uzol.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Jeden za všetkých, všetci za jedného. Čo má Kaliňák s tromi mušketiermi

Dom, v ktorom býva minister vnútra Robert Kaliňák, je pomenovaný podľa Aramisa z Troch mušketierov. Susedmi sú Athos a Porthos.

PRIMÁR

S vekom lekára môže stúpať aj počet úmrtí pacientov

Lekárom nad šesťdesiat úmrtnosť pacientov stúpla.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 12 039
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 558
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 581
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 243
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 913
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 708
  7. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 381
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 308
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 589
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 3 154

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop