Korzár logo Korzár
Štvrtok, 23. marec, 2023 | Meniny má Adrián

Damien Thuries: Variť sa človek učí celý život

Špičkový francúzsky michelinový šéfkuchár Damien Thuries navštívil po prvý raz Košice, aby počas Gurmán Festu predviedol svoje kulinárske umenie.

Damien Thuries: „Kuchyňa je niečo, čo sa človek učí celý život.“Damien Thuries: „Kuchyňa je niečo, čo sa človek učí celý život.“ (Zdroj: Judita Čermáková)

Súčasnosť i budúcnosť gastronómie vidí v menších porciách. Skutočný kuchár podľa neho nikdy nemôže vo varení vidieť rutinu.

Ako hodnotíte Gurmán Fest? V čom môže ovplyvniť, zmeniť gastronomické myslenie ľudí?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- Festival nepochybne doplní atmosféru mesta. Ľudia idú von, spoznávajú nové veci. Je to možnosť stretnúť sa, pochutnať si na dobrom jedle a pití, zistiť, čo miestne reštaurácie ponúkajú. Zároveň si môžu vystavujúci kuchári v príjemnej a priateľskej atmosfére navzájom ochutnať jedlá.

Sú Slováci podľa vás skôr konzervatívnejší, alebo si radi rozširujú gastronomické obzory?

SkryťVypnúť reklamu

- Asi to závisí od toho, či ide o vidiek alebo väčšie mestá. V niektorých veciach sú Slováci stále dosť tradiční, najmä čo sa týka používania menej tradičných surovín a korenín. Na Slovensko chodím od roku 2002 a pozorujem, že je tu vidieť aj veľký rozvoj, slovenská kuchyňa sa vyvíja.

Ako teda hodnotíte slovenskú kuchyňu v porovnaní so svetovou?

- Na to je veľmi ťažké odpovedať. Každá krajina má svoje tradície a hodnoty, preto je naozaj ťažké to všeobecne zhodnotiť. Skôr sa rozhodujem podľa toho, čo dostanem pred seba na tanier.

Ako vám teda chutí slovenská kuchyňa?

- Niektoré veci mi veľmi chutia, asi zo všetkého najviac bryndza, ktorá pripomína mäkké syry. Ochutnal som viacero syrov a výrobkov z farmárskych trhov tu na Gurmán Feste a boli naozaj vynikajúce. Bryndzu si so sebou zo Slovenska vždy beriem domov do Francúzska, a tak si uchovávam spomienku na vašu krajinu.

V top reštauráciách sa preferuje podávať jedlo v malých porciách na veľkých tanieroch, pričom sa kladie dôraz na doslova umelecké aranžovanie. Prečo tento trend?

SkryťVypnúť reklamu

- Súvisí to so súčasnou situáciou. Ľudia v roku 2012 nemajú potrebu jesť rovnaké množstvá ako v minulosti. Predtým ľudia pracovali manuálne na poli, čiže mali veľký výdaj energie, a tak potrebovali veľa jesť, pričom aj pri konzumácii mastných jedál bolo menej obéznejších ľudí ako teraz. Súčasný človek sedí veľa za počítačom bez výdaju energie, čiže potreba jedenia nie je veľká. Osobne preferujem a vyhľadávam menšie a dobre prepracované porcie vrátane vizuálnej podoby. Môžem tak ochutnať viac vecí zároveň a energeticky mi to stačí.

Nie každý má vzťah k vareniu, možno si ho vypestovať?

- Kuchyňa je niečo, čo sa človek učí celý život. Kuchár vyrastá v nejakom prostredí a vďaka tomu je aj kuchárska profesia výnimočná. Pre mňa je kuchárske remeslo najväčšie a najkrajšie, neexistuje v ňom rutina, zakaždým je príprava jedla iná. Toto remeslo umožňuje cestovať po iných krajinách a nechať sa inšpirovať novými receptami. U nás v rodine je varenie už tradičným remeslom. Raz sa ma môj 8-ročný syn opýtal, čo som robil predtým, než som sa stal kuchárom. Odpovedal som mu, že kuchárom som celý život.

Ako je to u vás v rodine? Varí vaša manželka?

SkryťVypnúť reklamu

– Spoznali sme sa pred desiatimi rokmi v jednej reštaurácii, kde som ja varil jedlá a ona bola cukrárka. Veľmi dobre sa dopĺňame. Máme pravidlo, že ak jeden z nás dá hrniec na plyn, tak ten druhý sa ho nesmie dotknúť.

Čo je vo varení dôležitejšie - venovať sa skôr tradícii alebo sa inšpirovať novými trendmi?

- Určite je dobré uchovať si niektoré tradície a snažiť sa ich udržiavať. Pretože domáca kuchyňa je určitým spôsobom kultúrne dedičstvo, odráža našu minulosť. Aspoň tak je to pre Francúzov. Zároveň je potrebné tradície aktualizovať, dokázať prispôsobiť aktuálnej dobe. Každý kuchár má vlastný štýl, a to robí kuchára kuchárom. To je vlastne kuchárska filozofia, dokázať sa v rovnakom recepte odlíšiť od iných. Vo Francúzsku môže byť vedľa seba 40 reštaurácií, ale každá je iná, pretože je ovplyvnená osobnosťou kuchára.

Čo vo vašej kuchyni nesmie chýbať?

- Najdôležitejšia je dobrá nálada. A potom sú to určite čerstvé bylinky. Najviac využívam čerstvý koriander, bazalku a pažítku a potom kvalitné maslo, samozrejme, to je alfa omega.

A čo naopak neodporúčate?

- Používať konzervované produkty. Sú pre mňa rovnakou neznámou ako fast food.

Ak by ste začali podnikať na Slovensku v gastronómii, tak s čím?

- Jednoznačne s francúzskou kuchyňou, pretože v tej som doma. To je moja srdcová záležitosť.

Čiže francúzska kuchyňa podľa vás na Slovensku chýba?

- Tá skutočná pravá určite.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  3. Koho prepustiť a komu zvýšiť mzdu? Také otázky budú riešiť firmy
  4. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  5. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  6. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  7. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  8. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  1. Marec, poberaj sa, starec - do dôchodku na úrovni
  2. Už 110 rokov súčasťou každej domácnosti. ALPA oslavuje jubileum
  3. Lekárka z Ameriky: Kvalita medicíny v Šaci na mňa zapôsobila
  4. Výšku finančných darov zvolili zákazníci Tesca vo Zvolene
  5. Najväčší súboj obnovených pamiatok prebieha online
  6. KOSIT i v tomto roku podporí upratovanie v Košiciach
  7. Počasie láka do prírody. Zodpovední majú v batohu tieto 2 veci
  8. Aké sú národnosti podnikateľov s virtuálnou adresou v Košiciach?
  1. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 9 193
  2. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 8 022
  3. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 5 960
  4. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 5 042
  5. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 743
  6. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 802
  7. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami 2 432
  8. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 1 204

Blogy SME

  1. Julius Kravjar: Slovensko a akademická sloboda: ako sme na tom v porovnaní so svetom?
  2. Ľubomír Maretta: Práca
  3. Miriam Studeničová: Pravda o strážnych anjeloch a o ich pomoci v dňoch očisty
  4. Ján Valchár: 13 mesiacov štvordňovej vojenskej operácie.
  5. Soňa Bulbeck: "Horí mi detstvo..."
  6. Filip Pastorek: Pán Mamojka dal opätovne pokyn ma vylúčiť z Právnickej fakulty UMB
  7. Zdravotní Klauni: Keď je operácia na smiech
  8. Štefan Vidlár: Keby bolo keby
  1. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 8 203
  2. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 6 797
  3. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 6 485
  4. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 422
  5. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 2 917
  6. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 2 838
  7. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 366
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 360
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Julius Kravjar: Slovensko a akademická sloboda: ako sme na tom v porovnaní so svetom?
  2. Ľubomír Maretta: Práca
  3. Miriam Studeničová: Pravda o strážnych anjeloch a o ich pomoci v dňoch očisty
  4. Ján Valchár: 13 mesiacov štvordňovej vojenskej operácie.
  5. Soňa Bulbeck: "Horí mi detstvo..."
  6. Filip Pastorek: Pán Mamojka dal opätovne pokyn ma vylúčiť z Právnickej fakulty UMB
  7. Zdravotní Klauni: Keď je operácia na smiech
  8. Štefan Vidlár: Keby bolo keby
  1. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 8 203
  2. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 6 797
  3. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 6 485
  4. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 422
  5. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 2 917
  6. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 2 838
  7. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 366
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 360
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu