Korzár logo Korzár
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Damien Thuries: Variť sa človek učí celý život

Špičkový francúzsky michelinový šéfkuchár Damien Thuries navštívil po prvý raz Košice, aby počas Gurmán Festu predviedol svoje kulinárske umenie.

Damien Thuries: „Kuchyňa je niečo, čo sa človek učí celý život.“Damien Thuries: „Kuchyňa je niečo, čo sa človek učí celý život.“ (Zdroj: Judita Čermáková)

Súčasnosť i budúcnosť gastronómie vidí v menších porciách. Skutočný kuchár podľa neho nikdy nemôže vo varení vidieť rutinu.

Ako hodnotíte Gurmán Fest? V čom môže ovplyvniť, zmeniť gastronomické myslenie ľudí?

- Festival nepochybne doplní atmosféru mesta. Ľudia idú von, spoznávajú nové veci. Je to možnosť stretnúť sa, pochutnať si na dobrom jedle a pití, zistiť, čo miestne reštaurácie ponúkajú. Zároveň si môžu vystavujúci kuchári v príjemnej a priateľskej atmosfére navzájom ochutnať jedlá.

Sú Slováci podľa vás skôr konzervatívnejší, alebo si radi rozširujú gastronomické obzory?

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

- Asi to závisí od toho, či ide o vidiek alebo väčšie mestá. V niektorých veciach sú Slováci stále dosť tradiční, najmä čo sa týka používania menej tradičných surovín a korenín. Na Slovensko chodím od roku 2002 a pozorujem, že je tu vidieť aj veľký rozvoj, slovenská kuchyňa sa vyvíja.

Ako teda hodnotíte slovenskú kuchyňu v porovnaní so svetovou?

- Na to je veľmi ťažké odpovedať. Každá krajina má svoje tradície a hodnoty, preto je naozaj ťažké to všeobecne zhodnotiť. Skôr sa rozhodujem podľa toho, čo dostanem pred seba na tanier.

Ako vám teda chutí slovenská kuchyňa?

- Niektoré veci mi veľmi chutia, asi zo všetkého najviac bryndza, ktorá pripomína mäkké syry. Ochutnal som viacero syrov a výrobkov z farmárskych trhov tu na Gurmán Feste a boli naozaj vynikajúce. Bryndzu si so sebou zo Slovenska vždy beriem domov do Francúzska, a tak si uchovávam spomienku na vašu krajinu.

V top reštauráciách sa preferuje podávať jedlo v malých porciách na veľkých tanieroch, pričom sa kladie dôraz na doslova umelecké aranžovanie. Prečo tento trend?

Skryť Vypnúť reklamu

- Súvisí to so súčasnou situáciou. Ľudia v roku 2012 nemajú potrebu jesť rovnaké množstvá ako v minulosti. Predtým ľudia pracovali manuálne na poli, čiže mali veľký výdaj energie, a tak potrebovali veľa jesť, pričom aj pri konzumácii mastných jedál bolo menej obéznejších ľudí ako teraz. Súčasný človek sedí veľa za počítačom bez výdaju energie, čiže potreba jedenia nie je veľká. Osobne preferujem a vyhľadávam menšie a dobre prepracované porcie vrátane vizuálnej podoby. Môžem tak ochutnať viac vecí zároveň a energeticky mi to stačí.

Nie každý má vzťah k vareniu, možno si ho vypestovať?

- Kuchyňa je niečo, čo sa človek učí celý život. Kuchár vyrastá v nejakom prostredí a vďaka tomu je aj kuchárska profesia výnimočná. Pre mňa je kuchárske remeslo najväčšie a najkrajšie, neexistuje v ňom rutina, zakaždým je príprava jedla iná. Toto remeslo umožňuje cestovať po iných krajinách a nechať sa inšpirovať novými receptami. U nás v rodine je varenie už tradičným remeslom. Raz sa ma môj 8-ročný syn opýtal, čo som robil predtým, než som sa stal kuchárom. Odpovedal som mu, že kuchárom som celý život.

Ako je to u vás v rodine? Varí vaša manželka?

Skryť Vypnúť reklamu

– Spoznali sme sa pred desiatimi rokmi v jednej reštaurácii, kde som ja varil jedlá a ona bola cukrárka. Veľmi dobre sa dopĺňame. Máme pravidlo, že ak jeden z nás dá hrniec na plyn, tak ten druhý sa ho nesmie dotknúť.

Čo je vo varení dôležitejšie - venovať sa skôr tradícii alebo sa inšpirovať novými trendmi?

- Určite je dobré uchovať si niektoré tradície a snažiť sa ich udržiavať. Pretože domáca kuchyňa je určitým spôsobom kultúrne dedičstvo, odráža našu minulosť. Aspoň tak je to pre Francúzov. Zároveň je potrebné tradície aktualizovať, dokázať prispôsobiť aktuálnej dobe. Každý kuchár má vlastný štýl, a to robí kuchára kuchárom. To je vlastne kuchárska filozofia, dokázať sa v rovnakom recepte odlíšiť od iných. Vo Francúzsku môže byť vedľa seba 40 reštaurácií, ale každá je iná, pretože je ovplyvnená osobnosťou kuchára.

Čo vo vašej kuchyni nesmie chýbať?

- Najdôležitejšia je dobrá nálada. A potom sú to určite čerstvé bylinky. Najviac využívam čerstvý koriander, bazalku a pažítku a potom kvalitné maslo, samozrejme, to je alfa omega.

A čo naopak neodporúčate?

- Používať konzervované produkty. Sú pre mňa rovnakou neznámou ako fast food.

Ak by ste začali podnikať na Slovensku v gastronómii, tak s čím?

- Jednoznačne s francúzskou kuchyňou, pretože v tej som doma. To je moja srdcová záležitosť.

Čiže francúzska kuchyňa podľa vás na Slovensku chýba?

- Tá skutočná pravá určite.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 614
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 048
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 126
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 963
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 586
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 366
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 588
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 470
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 293
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 291
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Domov dôchodcov v Spišskej Novej Vsi.

Aktuálne testujú aj očkujú, prijímajú nových klientov.

40m
Kyjovský potok.

Šéf inšpekcie odvolal riaditeľku košického inšpektorátu životného prostredia.

1 h
Stromy popadali na koľaje aj budovy.

Dobrovoľníci postupovali v dvoch smeroch, spolu vypili čaj a odfotili sa.

2 h
Hrádzu sa napokon podarilo udržať.

Stavbárov plynovodu zaskočilo počasie a zvýšenie hladiny rieky.

3 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie k priebežným výsledkom plošného testovania.

Zaočkovať sa môžu seniori nad 75 rokov.

12 h
Plošný skríning sa končí dnes.

Mestá chcú o ďalšom testovaní ešte rokovať.

22 h
Peter Tkačenko

Možno sa ich za tie peniaze aspoň zbavíme.

3 h
CYNICKÁ OBLUDA

Vytlačený Uhrík

Kotleba najskôr Uhríka vytlačil z čela strany a teraz už úplne. Aj s Mazurekom a ďalšími Gruppenführermi.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop