Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. august, 2017 | Meniny má Milica

Damien Thuries: Variť sa človek učí celý život

Špičkový francúzsky michelinový šéfkuchár Damien Thuries navštívil po prvý raz Košice, aby počas Gurmán Festu predviedol svoje kulinárske umenie.

Damien Thuries: „Kuchyňa je niečo, čo sa človek učí celý život.“(Zdroj: Judita Čermáková)

Súčasnosť i budúcnosť gastronómie vidí v menších porciách. Skutočný kuchár podľa neho nikdy nemôže vo varení vidieť rutinu.

Ako hodnotíte Gurmán Fest? V čom môže ovplyvniť, zmeniť gastronomické myslenie ľudí?

- Festival nepochybne doplní atmosféru mesta. Ľudia idú von, spoznávajú nové veci. Je to možnosť stretnúť sa, pochutnať si na dobrom jedle a pití, zistiť, čo miestne reštaurácie ponúkajú. Zároveň si môžu vystavujúci kuchári v príjemnej a priateľskej atmosfére navzájom ochutnať jedlá.

Sú Slováci podľa vás skôr konzervatívnejší, alebo si radi rozširujú gastronomické obzory?

- Asi to závisí od toho, či ide o vidiek alebo väčšie mestá. V niektorých veciach sú Slováci stále dosť tradiční, najmä čo sa týka používania menej tradičných surovín a korenín. Na Slovensko chodím od roku 2002 a pozorujem, že je tu vidieť aj veľký rozvoj, slovenská kuchyňa sa vyvíja.

Ako teda hodnotíte slovenskú kuchyňu v porovnaní so svetovou?

- Na to je veľmi ťažké odpovedať. Každá krajina má svoje tradície a hodnoty, preto je naozaj ťažké to všeobecne zhodnotiť. Skôr sa rozhodujem podľa toho, čo dostanem pred seba na tanier.

Ako vám teda chutí slovenská kuchyňa?

- Niektoré veci mi veľmi chutia, asi zo všetkého najviac bryndza, ktorá pripomína mäkké syry. Ochutnal som viacero syrov a výrobkov z farmárskych trhov tu na Gurmán Feste a boli naozaj vynikajúce. Bryndzu si so sebou zo Slovenska vždy beriem domov do Francúzska, a tak si uchovávam spomienku na vašu krajinu.

V top reštauráciách sa preferuje podávať jedlo v malých porciách na veľkých tanieroch, pričom sa kladie dôraz na doslova umelecké aranžovanie. Prečo tento trend?

- Súvisí to so súčasnou situáciou. Ľudia v roku 2012 nemajú potrebu jesť rovnaké množstvá ako v minulosti. Predtým ľudia pracovali manuálne na poli, čiže mali veľký výdaj energie, a tak potrebovali veľa jesť, pričom aj pri konzumácii mastných jedál bolo menej obéznejších ľudí ako teraz. Súčasný človek sedí veľa za počítačom bez výdaju energie, čiže potreba jedenia nie je veľká. Osobne preferujem a vyhľadávam menšie a dobre prepracované porcie vrátane vizuálnej podoby. Môžem tak ochutnať viac vecí zároveň a energeticky mi to stačí.

Nie každý má vzťah k vareniu, možno si ho vypestovať?

- Kuchyňa je niečo, čo sa človek učí celý život. Kuchár vyrastá v nejakom prostredí a vďaka tomu je aj kuchárska profesia výnimočná. Pre mňa je kuchárske remeslo najväčšie a najkrajšie, neexistuje v ňom rutina, zakaždým je príprava jedla iná. Toto remeslo umožňuje cestovať po iných krajinách a nechať sa inšpirovať novými receptami. U nás v rodine je varenie už tradičným remeslom. Raz sa ma môj 8-ročný syn opýtal, čo som robil predtým, než som sa stal kuchárom. Odpovedal som mu, že kuchárom som celý život.

Ako je to u vás v rodine? Varí vaša manželka?

– Spoznali sme sa pred desiatimi rokmi v jednej reštaurácii, kde som ja varil jedlá a ona bola cukrárka. Veľmi dobre sa dopĺňame. Máme pravidlo, že ak jeden z nás dá hrniec na plyn, tak ten druhý sa ho nesmie dotknúť.

Čo je vo varení dôležitejšie - venovať sa skôr tradícii alebo sa inšpirovať novými trendmi?

- Určite je dobré uchovať si niektoré tradície a snažiť sa ich udržiavať. Pretože domáca kuchyňa je určitým spôsobom kultúrne dedičstvo, odráža našu minulosť. Aspoň tak je to pre Francúzov. Zároveň je potrebné tradície aktualizovať, dokázať prispôsobiť aktuálnej dobe. Každý kuchár má vlastný štýl, a to robí kuchára kuchárom. To je vlastne kuchárska filozofia, dokázať sa v rovnakom recepte odlíšiť od iných. Vo Francúzsku môže byť vedľa seba 40 reštaurácií, ale každá je iná, pretože je ovplyvnená osobnosťou kuchára.

Čo vo vašej kuchyni nesmie chýbať?

- Najdôležitejšia je dobrá nálada. A potom sú to určite čerstvé bylinky. Najviac využívam čerstvý koriander, bazalku a pažítku a potom kvalitné maslo, samozrejme, to je alfa omega.

A čo naopak neodporúčate?

- Používať konzervované produkty. Sú pre mňa rovnakou neznámou ako fast food.

Ak by ste začali podnikať na Slovensku v gastronómii, tak s čím?

- Jednoznačne s francúzskou kuchyňou, pretože v tej som doma. To je moja srdcová záležitosť.

Čiže francúzska kuchyňa podľa vás na Slovensku chýba?

- Tá skutočná pravá určite.

Neprehliadnite tiež

Košická schránka siahala na 29 miliónov od Plavčana. Zrazu ich už nechce

Profesor po otázkach cúvol. Vo firme je svokra hodnotiteľa, minule išlo o švagrinú.

Firma EEI robí parkovisko. Košičania zbierajú podpisy proti

Novým parkovacím miestam padne za obeť zeleň i skoro nový chodník.

Parkovné vyberajú protizákonne. Starosta nemieni prestať

Pri vodnej nádrži prekvitá parkovacia partizánčina. Bez opory v zákonoch.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súboj v koalícii Danko rozpútal a aj naň doplatil

Šéf SNS zváži odchod z politiky. Politológ hovorí, že predvídateľnosť jeho krokov sa stále znižuje.

KOMENTÁRE

Politika ako Danko nikto nechce, demokrati ani oligarchovia

Definitívny politický pád Danka sme sledovali v priamom prenose.

EKONOMIKA

Štát otočil, vyššie dôchodky zaručí len na štyri roky

Prečo novinka bude trvať len istý čas, nie je jasné.

KOMENTÁRE

Ficov perfektný deň a Dankova estráda ega

Novinári sa museli prehrabávať v úlomkoch Dankovho poníženia.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Už aj seniori presadajú do SUV
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 671
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 621
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 538
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 497
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 097
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 002
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 874
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 686
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop