Korzár logo Korzár
Pondelok, 25. september, 2017 | Meniny má Vladislav

Damien Thuries: Variť sa človek učí celý život

Špičkový francúzsky michelinový šéfkuchár Damien Thuries navštívil po prvý raz Košice, aby počas Gurmán Festu predviedol svoje kulinárske umenie.

Damien Thuries: „Kuchyňa je niečo, čo sa človek učí celý život.“(Zdroj: Judita Čermáková)

Súčasnosť i budúcnosť gastronómie vidí v menších porciách. Skutočný kuchár podľa neho nikdy nemôže vo varení vidieť rutinu.

Ako hodnotíte Gurmán Fest? V čom môže ovplyvniť, zmeniť gastronomické myslenie ľudí?

- Festival nepochybne doplní atmosféru mesta. Ľudia idú von, spoznávajú nové veci. Je to možnosť stretnúť sa, pochutnať si na dobrom jedle a pití, zistiť, čo miestne reštaurácie ponúkajú. Zároveň si môžu vystavujúci kuchári v príjemnej a priateľskej atmosfére navzájom ochutnať jedlá.

Sú Slováci podľa vás skôr konzervatívnejší, alebo si radi rozširujú gastronomické obzory?

- Asi to závisí od toho, či ide o vidiek alebo väčšie mestá. V niektorých veciach sú Slováci stále dosť tradiční, najmä čo sa týka používania menej tradičných surovín a korenín. Na Slovensko chodím od roku 2002 a pozorujem, že je tu vidieť aj veľký rozvoj, slovenská kuchyňa sa vyvíja.

Ako teda hodnotíte slovenskú kuchyňu v porovnaní so svetovou?

- Na to je veľmi ťažké odpovedať. Každá krajina má svoje tradície a hodnoty, preto je naozaj ťažké to všeobecne zhodnotiť. Skôr sa rozhodujem podľa toho, čo dostanem pred seba na tanier.

Ako vám teda chutí slovenská kuchyňa?

- Niektoré veci mi veľmi chutia, asi zo všetkého najviac bryndza, ktorá pripomína mäkké syry. Ochutnal som viacero syrov a výrobkov z farmárskych trhov tu na Gurmán Feste a boli naozaj vynikajúce. Bryndzu si so sebou zo Slovenska vždy beriem domov do Francúzska, a tak si uchovávam spomienku na vašu krajinu.

V top reštauráciách sa preferuje podávať jedlo v malých porciách na veľkých tanieroch, pričom sa kladie dôraz na doslova umelecké aranžovanie. Prečo tento trend?

- Súvisí to so súčasnou situáciou. Ľudia v roku 2012 nemajú potrebu jesť rovnaké množstvá ako v minulosti. Predtým ľudia pracovali manuálne na poli, čiže mali veľký výdaj energie, a tak potrebovali veľa jesť, pričom aj pri konzumácii mastných jedál bolo menej obéznejších ľudí ako teraz. Súčasný človek sedí veľa za počítačom bez výdaju energie, čiže potreba jedenia nie je veľká. Osobne preferujem a vyhľadávam menšie a dobre prepracované porcie vrátane vizuálnej podoby. Môžem tak ochutnať viac vecí zároveň a energeticky mi to stačí.

Nie každý má vzťah k vareniu, možno si ho vypestovať?

- Kuchyňa je niečo, čo sa človek učí celý život. Kuchár vyrastá v nejakom prostredí a vďaka tomu je aj kuchárska profesia výnimočná. Pre mňa je kuchárske remeslo najväčšie a najkrajšie, neexistuje v ňom rutina, zakaždým je príprava jedla iná. Toto remeslo umožňuje cestovať po iných krajinách a nechať sa inšpirovať novými receptami. U nás v rodine je varenie už tradičným remeslom. Raz sa ma môj 8-ročný syn opýtal, čo som robil predtým, než som sa stal kuchárom. Odpovedal som mu, že kuchárom som celý život.

Ako je to u vás v rodine? Varí vaša manželka?

– Spoznali sme sa pred desiatimi rokmi v jednej reštaurácii, kde som ja varil jedlá a ona bola cukrárka. Veľmi dobre sa dopĺňame. Máme pravidlo, že ak jeden z nás dá hrniec na plyn, tak ten druhý sa ho nesmie dotknúť.

Čo je vo varení dôležitejšie - venovať sa skôr tradícii alebo sa inšpirovať novými trendmi?

- Určite je dobré uchovať si niektoré tradície a snažiť sa ich udržiavať. Pretože domáca kuchyňa je určitým spôsobom kultúrne dedičstvo, odráža našu minulosť. Aspoň tak je to pre Francúzov. Zároveň je potrebné tradície aktualizovať, dokázať prispôsobiť aktuálnej dobe. Každý kuchár má vlastný štýl, a to robí kuchára kuchárom. To je vlastne kuchárska filozofia, dokázať sa v rovnakom recepte odlíšiť od iných. Vo Francúzsku môže byť vedľa seba 40 reštaurácií, ale každá je iná, pretože je ovplyvnená osobnosťou kuchára.

Čo vo vašej kuchyni nesmie chýbať?

- Najdôležitejšia je dobrá nálada. A potom sú to určite čerstvé bylinky. Najviac využívam čerstvý koriander, bazalku a pažítku a potom kvalitné maslo, samozrejme, to je alfa omega.

A čo naopak neodporúčate?

- Používať konzervované produkty. Sú pre mňa rovnakou neznámou ako fast food.

Ak by ste začali podnikať na Slovensku v gastronómii, tak s čím?

- Jednoznačne s francúzskou kuchyňou, pretože v tej som doma. To je moja srdcová záležitosť.

Čiže francúzska kuchyňa podľa vás na Slovensku chýba?

- Tá skutočná pravá určite.

Neprehliadnite tiež

Michalovi Kováčovi postavili v rodnej Ľubiši park

Rodáci sú na zosnulého prezidenta hrdí. Príbuzných park dojal.

Prešovskú učiteľku, ktorá jazdila opitá, uznal súd za vinnú

Dostala pokutu 500 eur a zákaz šoférovania.

Primátor Švagerko vystúpil po alkoholovej kauze z KDH

Popradský primátor nechce priťažiť strane v župných voľbách.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Minúta po minúte: Študenti opäť pochodujú proti korupcii

Organizátori na protikorupčný protest pozvali aj premiéra Roberta Fica.

PRIMÁR

Päťdesiatnici a stres: Po päťdesiatke začne stres zabíjať

Nikto nie je stavaný na to, aby prežíval dlhodobý stres.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  2. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  3. Detské zúbky sú veda
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  8. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 10 183
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 4 619
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 814
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 279
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 510
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 278
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 048
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 871
  9. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 807
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 773

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop