Korzár logo Korzár

Jaroslav Žídek: Gurmán Fest je super vec

Festival výnimočných chutí Gurmán Fest 2012 už tradične aj tento rok navštívi vychýrený kuchár Jaroslav Žídek.

Nevie sa dočkať. Jaroslav Žídek vie, že v Košiciach je vždy skvelá žúrka.Nevie sa dočkať. Jaroslav Žídek vie, že v Košiciach je vždy skvelá žúrka. (Zdroj: Veronika Janušková)

Ako nám prezradil, nesmierne sa naň teší a o týždeň v rámci neho všetko poriadne ochutná.

Predpokladám, že sa tešíte na aktuálny ročník Gurmán Festu?

- Strašne sa teším. Už predchádzajúce dva roky som na ňom bol a bola to paráda.

Vraj je to vždy výborná žúrka a poriadne ani nespíte...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- Kto vám to prezradil? No vlani to bola naozaj veľká žúrka. Kedy však v Košiciach nie je? Osobne si myslím, že u vás sa žúruje furt. A samozrejme, že sa neteším len na tú žúrku. Mám tu aj veľmi veľa kamarátov a proste to bude celé skvelé.

Ako sa v Košiciach varí?

SkryťVypnúť reklamu

- Kade-tade sa varí dobre a kade-tade nedobre. Ale na Gurmán Feste výborne, pretože sú tu vždy vyberané reštaurácie, ktoré majú čo predviesť. Takže to aj predvádzajú, vystrieda sa množstvo kvalitných kuchárov, nielen ja. Je to celé o dobrej nálade, o pohode, o pití, o jedle, o stretnutiach dobrých ľudí pri dobrých veciach, takže je to super vec.

Ochutnáte zo všetkého?

- No ak stihnem, tak áno. Určite musím navštíviť okrem Gurmán Festu aj dve reštaurácie, v jednej mám kamaráta a v druhej chodím na poľský žurek, pretože po žúre si dávam žurek. Na to sa tiež veľmi teším.

Keď zo všetkého ochutnávate, máte mieru? Dokážete sa neprejesť, alebo vám býva aj zle?

- Čím som starší, tak už „míru“ mám, ale keď som bol mladší, tak som „míru“ nemal, to vždy bolo jedz a pi s „mírou“ a on tam nikdy žiadny „míra“ nebol. Teraz už si však radšej dávam pozor.

Aj čo sa týka sladkého?

SkryťVypnúť reklamu

- Dezerty mám rád ako stravník, aj ako kuchár. Aj keď ich veľmi nerád pripravujem, protože všetko treba presne vážiť, dlho čakať, než niečo vykysne, zatuhne...

Budete na podujatí napríklad aj v porote?

- To ešte netuším, ale budem mať vystúpenia ako každý rok a uvidím, čo bude. Skrátka budem ochutnávať.

Väčšinou na gastrofeste počasie vychádza. Máte rád slnko?

- Veľmi. Mám radosť z leta, hoci mám rád aj zimu. Som ten typ, že sa v lete nesťažujem, že je teplo a v zime, že je zima. Tak to má proste byť. V zime idem na hory a v lete na ryby, takže som stále spokojný.

Kam pôjdete na ryby?

- Už som bol aj u vás v Períne a chytil som dvadsať kaprov, takže to bol dobrý deň. Ja to však púšťam, som rybár chyť a pusť. A keďže bývam v Maďarsku, chodím na slepé ramená Dunaja. Je tam divočina a to ma nesmierne baví.

Rybky aj rád jete?

SkryťVypnúť reklamu

- Veľmi. A keď je pekná, tak si ju samozrejme nechám, keď ju chytím, to zase... (Smiech.) Nepúšťam všetko. Práve na tých perínskych rybníkoch vie jeden pán úžasne za kratučký čas dokonale vykostiť kapra. Tam neostane jediná kostička. To sa od neho mienim naučiť.

Chystáte sa niekam na dovolenku?

- Chystám. Ja však tomu hovorím, že ideme k malému moru, čiže k Balatonu. Cestujem tam každý rok, len vlani som nemal čas. Vždy na prelome júna a augusta chodím na festivaly vína.

Zvyknete si okrem vínka nosievať domov aj suveníry?

- U vás som si napríklad nedávno kúpil skvelý pekáčik.

Ten je z Medzeva, musí ho mať každý miestny.

- Tak už som váš.

Ste aj manuálne zručný, že by ste prípadne niečo ukuli, vyrezali z dreva, vyrobili z keramiky?

- Kdeže. Som manuálne nezručný. Úplne. Len v kuchyni som manuálne zručný. Ale obdivujem tých, čo to dokážu urobiť. Každý má však svoje remeslo a mal by sa ho držať.


Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 629
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 131
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 131
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 201
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 902
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 729
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 553
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu