Korzár logo Korzár
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Jaroslav Žídek: Gurmán Fest je super vec

Festival výnimočných chutí Gurmán Fest 2012 už tradične aj tento rok navštívi vychýrený kuchár Jaroslav Žídek.

Nevie sa dočkať. Jaroslav Žídek vie, že v Košiciach je vždy skvelá žúrka.Nevie sa dočkať. Jaroslav Žídek vie, že v Košiciach je vždy skvelá žúrka. (Zdroj: Veronika Janušková)

Ako nám prezradil, nesmierne sa naň teší a o týždeň v rámci neho všetko poriadne ochutná.

Predpokladám, že sa tešíte na aktuálny ročník Gurmán Festu?

- Strašne sa teším. Už predchádzajúce dva roky som na ňom bol a bola to paráda.

Vraj je to vždy výborná žúrka a poriadne ani nespíte...

- Kto vám to prezradil? No vlani to bola naozaj veľká žúrka. Kedy však v Košiciach nie je? Osobne si myslím, že u vás sa žúruje furt. A samozrejme, že sa neteším len na tú žúrku. Mám tu aj veľmi veľa kamarátov a proste to bude celé skvelé.

Ako sa v Košiciach varí?

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

- Kade-tade sa varí dobre a kade-tade nedobre. Ale na Gurmán Feste výborne, pretože sú tu vždy vyberané reštaurácie, ktoré majú čo predviesť. Takže to aj predvádzajú, vystrieda sa množstvo kvalitných kuchárov, nielen ja. Je to celé o dobrej nálade, o pohode, o pití, o jedle, o stretnutiach dobrých ľudí pri dobrých veciach, takže je to super vec.

Ochutnáte zo všetkého?

- No ak stihnem, tak áno. Určite musím navštíviť okrem Gurmán Festu aj dve reštaurácie, v jednej mám kamaráta a v druhej chodím na poľský žurek, pretože po žúre si dávam žurek. Na to sa tiež veľmi teším.

Keď zo všetkého ochutnávate, máte mieru? Dokážete sa neprejesť, alebo vám býva aj zle?

- Čím som starší, tak už „míru“ mám, ale keď som bol mladší, tak som „míru“ nemal, to vždy bolo jedz a pi s „mírou“ a on tam nikdy žiadny „míra“ nebol. Teraz už si však radšej dávam pozor.

Aj čo sa týka sladkého?

Skryť Vypnúť reklamu

- Dezerty mám rád ako stravník, aj ako kuchár. Aj keď ich veľmi nerád pripravujem, protože všetko treba presne vážiť, dlho čakať, než niečo vykysne, zatuhne...

Budete na podujatí napríklad aj v porote?

- To ešte netuším, ale budem mať vystúpenia ako každý rok a uvidím, čo bude. Skrátka budem ochutnávať.

Väčšinou na gastrofeste počasie vychádza. Máte rád slnko?

- Veľmi. Mám radosť z leta, hoci mám rád aj zimu. Som ten typ, že sa v lete nesťažujem, že je teplo a v zime, že je zima. Tak to má proste byť. V zime idem na hory a v lete na ryby, takže som stále spokojný.

Kam pôjdete na ryby?

- Už som bol aj u vás v Períne a chytil som dvadsať kaprov, takže to bol dobrý deň. Ja to však púšťam, som rybár chyť a pusť. A keďže bývam v Maďarsku, chodím na slepé ramená Dunaja. Je tam divočina a to ma nesmierne baví.

Rybky aj rád jete?

Skryť Vypnúť reklamu

- Veľmi. A keď je pekná, tak si ju samozrejme nechám, keď ju chytím, to zase... (Smiech.) Nepúšťam všetko. Práve na tých perínskych rybníkoch vie jeden pán úžasne za kratučký čas dokonale vykostiť kapra. Tam neostane jediná kostička. To sa od neho mienim naučiť.

Chystáte sa niekam na dovolenku?

- Chystám. Ja však tomu hovorím, že ideme k malému moru, čiže k Balatonu. Cestujem tam každý rok, len vlani som nemal čas. Vždy na prelome júna a augusta chodím na festivaly vína.

Zvyknete si okrem vínka nosievať domov aj suveníry?

- U vás som si napríklad nedávno kúpil skvelý pekáčik.

Ten je z Medzeva, musí ho mať každý miestny.

- Tak už som váš.

Ste aj manuálne zručný, že by ste prípadne niečo ukuli, vyrezali z dreva, vyrobili z keramiky?

- Kdeže. Som manuálne nezručný. Úplne. Len v kuchyni som manuálne zručný. Ale obdivujem tých, čo to dokážu urobiť. Každý má však svoje remeslo a mal by sa ho držať.


Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 879
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 128
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 098
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 977
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 603
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 383
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 597
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 480
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 305
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 302
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Domov dôchodcov v Spišskej Novej Vsi.

Aktuálne testujú aj očkujú, prijímajú nových klientov.

9m
Kyjovský potok.

Šéf inšpekcie odvolal riaditeľku košického inšpektorátu životného prostredia.

47m
Stromy popadali na koľaje aj budovy.

Dobrovoľníci postupovali v dvoch smeroch, spolu vypili čaj a odfotili sa.

2 h
Hrádzu sa napokon podarilo udržať.

Stavbárov plynovodu zaskočilo počasie a zvýšenie hladiny rieky.

3 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Plošný skríning sa končí dnes.

Mestá chcú o ďalšom testovaní ešte rokovať.

22 h
Peter Tkačenko

Možno sa ich za tie peniaze aspoň zbavíme.

3 h
Vakcína Comirnaty sa musí skladovať až pri mínus 70 stupňoch Celzia.

Zaočkovať sa môžu seniori nad 75 rokov.

11 h
CYNICKÁ OBLUDA

Vytlačený Uhrík

Kotleba najskôr Uhríka vytlačil z čela strany a teraz už úplne. Aj s Mazurekom a ďalšími Gruppenführermi.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop